Transvanilla Transznemű Egyesület

Estrimax filmtabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Gyártó: Richter
Hatóanyag: Estradiol

Kiszerelés: 28 db

Fogyasztói ár: 1300 Ft
Támogatott ár: 975 Ft
Kiadhatóság: vényköteles
Normatív TB támogatás: igen
Közgyógyellátásra adható: igen
EÜ támogatásra adható: nem
EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés: 3x28 db

Fogyasztói ár: 3330 Ft
Támogatott ár: 2497 Ft

Hatóanyag: 2,00 mg ösztradiol (2,07 mg ösztradiol - hemihidrát formájában) filmtablettánként.
Segédanyagok: Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, burgonyakeményítő, povidon, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát.
Bevonat: fekete vas-oxid E 172, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, titán-dioxid E 171, makrogol 6000, Sepifilm 003 (hipromellóz és makrogol-sztearát)
Leírás: Filmtabletta. világosszürke, kerek, mindkét oldalukon domború felületű filmtabletták.
Csomagolás: 28 db illetve 3 x 28db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC//Al buborékfóliában és " etui" tárolótasakban és dobozban.

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER ESTRIMAX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Estrimax filmtabletta a természetes humán női hormonnal (tüszőhormon = ösztrogén) azonos ösztradiolt tartalmazó hormonpótló készítmény, a menopauza (a menstruáció elmaradása a változó korban) tüneteinek enyhítésére, valamint csontritkulás megelőzésére javallt olyan változókorban lévő nőknek akiknél a jövőbeni csonttörés kockázata magas és akik más csontritkulás megelőzésére szolgáló gyógyszert nem tudnak, vagy nem szedhetnek.
A menstruáció elmaradása a változó korban (menopauza) rendszerint 45 és 55 év között következik be. Menopauzán szűkebb értelemben az utolsó peteérést követő menstruációs vérzést értjük, melyet egy éven belül nem követ újabb vérzés. Tágabb értelemben az utolsó menstruációt követő életszakaszt értjük. Ilyenkor a petefészek ciklusos működése megszűnik, hormonhiányos állapot jön létre. A hormonszint csökkenése sok nőnél kellemetlen tüneteket okoz, mint például: hőhullámok, verejtékezés, vérnyomás-ingadozás, álmatlanság, hangulatingadozások, bőrkipirulás, hüvelyfal szárazsága, vizelési panaszok. Az Estrimax filmtabletta fokozatosan csökkenti ezeket a tüneteket.
Ez a hormon tartalmú tabletta elsősorban olyan nőknek ajánlott, akiknek a méhét eltávolították. Ha olyan nőnek írják fel, akinek még megtartott a méhe, az orvos női nemi (progesztogén) hormont is fel fog írni kiegészítésként.
A csontritkulás a csont tömegének csökkenését jelenti, amely a csont gyengülését vagy törését idézheti elő. Az ösztrogén szint csökkenése a változó korban (menopauza időszak) vagy ezt követően felgyorsítja ezt a folyamatot. A hiányzó női nemi hormon (ösztrogén) pótlása megelőzi és mérsékli a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenését, csökkenti a csonttörések kockázatát.
Az Estrimax nem fogamzásgátló készítmény és a fogamzóképesség helyreállítására sem alkalmas.
Kizárólag orvosi utasításra és rendszeres orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.

2. TUDNIVALÓK AZ ESTRIMAX TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Estrimax tablettát:
- a készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén
- terhesség vagy annak gyanúja esetén
- a szoptatás időszakában
- rosszindulatú emlődaganat fennállása, gyanúja, illetve kórtörténetben való előfordulása esetén
- rosszindulatú női nemi (ösztrogén) hormon eredetű daganat például méhdaganat fennállása, gyanúja, illetve kórtörténetben való előfordulása esetén
- nem tisztázott eredetű hüvelyi vérzés esetén
- kezeletlen méhnyálkahártya burjánzás esetén (endometrium hyperplasia)
- meglévő vagy korábban lezajlott thromboemboliás megbetegedések esetén pl: mélyvénás vérrög (trombózis), a tüdő ereiben a vérrög beékelődik (tüdőembólia)
- a közelmúltban lezajlott vagy akut htromboemboliás betegség (pl. szívinfarktus).
- meglévő vagy krónikus májbetegségek esetén, vagy ha olyan korábbi májbetegsége volt, mely után a májfunkciós vizsgálatok értékei nem tértek vissza a normál tartományba
- porfinanyagcsere zavara (porfíria) betegség fennállása esetén
Az Estrimax fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Orvosi vizsgálat/ellenőrző vizsgálatok
Az Estrimax kezelés előtt a kezelőorvosa az Ön biztonsága érdekében teljes fizikális vizsgálatot és nőgyógyászati vizsgálatot végez. Tájékoztatja Önt a hormonpótló kezelés előnyeiről és kockázatairól. Feljegyzi az Ön személyes és családi kórtörténetét. Tájékoztassa kezelőorvosát minden korábbi betegségéről, fennálló betegségeiről, illetve a közvetlen rokonainál előforduló megbetegedésekről. Tartós kezelés esetén a fenti vizsgálatokat évente meg kell ismételni, valamint 1-2 évenként emlő röntgenvizsgálata (mammográfia) elvégzése is szükséges.
Az Estrimax filmtabletta nem alkalmazható mindenkinél. A kezelés előtt és közben kezelőorvosa mérlegeli, hogy megfelelő-e Önnek az Estrimax kezelés.
A következő betegségekről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, mivel az Estrimax kezelés alatt nagyon ritkán kiújulhatnak, vagy rosszabbodhatnak.
- Különböző méhrendellenességek, így rostdaganat (fibroma), méhnyálkahártya kóros megvastagodása (endometriosis)
- A kórtörténetben előforduló vérrögök keletkezése (trombózis), vagy más rizikófaktorok előfordulása (lásd alább)
- Magas vérnyomás
- Emlőrák előfordulása közvetlen rokonoknál
- Májbetegségek (pl. porfíria, májdaganat)
- Cukorbetegség
- Epekő
- Migrén vagy (súlyos) fejfájás
- Kollagén betegség (szisztémás lupus erythematosus)
- Egész testre kiterjedő rángógörcs (epilepszia)
- Rohamokban jelentkező nehézlégzés (asthma bronchiale)
- A belső fül krónikus betegségének következtében kialakuló egyre növekvő hallásvesztés (otosclerosis).
A kezelés kezdeti szakaszában áttöréses vagy pecsételő vérzés léphet fel. Keresse fel orvosát és tájékoztassa a vérzésről akkor is, ha az egy vérzésmentes periódus után tért újra vissza, vagy annak ellenére fennáll, hogy a gyógyszer szedését már abbahagyta.
Az öt évnél hosszabb ideig tartó hormonkezelést a mellrák kialakulásának megnövekedett kockázatával hozzák összefüggésbe. A kockázat a kezelés időtartamával emelkedik, a kezelés leállítása után pedig csökken. Hormonpótló kezelés alatt álló nőkben diagnosztizált mellrák általában kevésbe súlyos, mint az ilyen terápiában nem részesülők esetében. A kezelőorvosnak rendszeres emlővizsgálatot kell végeznie, és ha szükséges, a mellek röntgenvizsgálatát kell kérni.
Néhány tanulmány szerint a hormonpótló kezelés fokozza a vérrög kialakulásának kockázatát a láb vagy a tüdő ereiben (vénás thromboembólia).
Mielőtt elkezdené szedni az Estrimax tablettát, tájékoztassa orvosát, ha fokozott hajlama van a vérrög kialakulására (trombózisra). Nagyobb a vérrög (trombózis) kialakulásának veszélye, ha Önnek vagy közeli családtagjainak már volt trombózis a lábak vagy a tüdők ereiben, ha túlsúlyos és esetleg visszerei is vannak, vagy ha a kollagén (szisztémás lupus erythematosus) betegségben szenved.
Hosszabb ideig tartó mozgáskorlátozottság, súlyos sérülés (trauma) vagy jelentős műtéti beavatkozás után átmenetileg fokozódhat a vérrög kialakulásának kockázata a láb vagy a tüdő ereiben (vénás thromboembólia). Tervezett műtét előtt 4-6 héttel ajánlatos átmenetileg felfüggeszteni a gyógyszer szedését.
Ha a kezelés alatt fájdalmas alsó végtagi duzzanat, vagy hirtelen jelentkező mellkasi fájdalom, légszomj lép fel, haladéktalanul forduljon orvoshoz.
Az Estrimax kezelés befolyásolhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, ezért a vizsgálat előtt jelezze, hogy Ön Estrimax tablettát szed.
Az ösztrogénnel kezelt posztmenopauzás nőknél (a menstruáció elmaradása a változókorban) megfigyelték, hogy nőhet az epekő kialakulásának a rizikója. Ha a hormonkezelés mellett magas vérnyomás miatt kezelésben részesül, akkor vérnyomását fokozottabban kell ellenőrizni.
Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a hormonpótló kezelés javítaná a megismerési, gondolkodási, tanulási és ítéletalkotási folyamatokat (kognitív funkciókat). Rendelkezésre áll néhány bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy a konjugált equin ösztrogént (CEE) és medroxiprogeszteron acetátot (MPA) tartalmazó készítmény 65 évesnél idősebb nőkben növeli az intellektuális képességek elvesztésének (demencia) kockázatát. Nem ismert, hogy ez a fiatalabb vagy más hormonpótló készítményt szedő nőkre is érvényes e.
Terhesség, szoptatás
Bizonyított vagy feltételezett terhességben ellenjavallt az Estrimax adása. Ha a kezelés ideje alatt következik be terhesség, azonnal abba kell hagyni az Estrimax szedését.
Szoptatás időszakában nem javallt az Estrimax szedése.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
A készítmény a járművezetést és a baleseti veszéllyel járó munka végzését nem befolyásolja.
Fontos információk az Estrimax filmtabletta egyes összetevőiről:
Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a készítmény tablettánként 45,34 mg tejcukrot is tartalmaz.
Egyéb gyógyszerek alkalmazása (gyógyszerkölcsönhatás):
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Vannak olyan gyógyszerek, melyek befolyásolják a hormonpótló tabletta hatóanyagainak felszívódását, illetve a szervezetben történő felhasználását. Ilyenkor vérzés jelentkezhet, mely jelzi a bevitt hormonok nem megfelelő hasznosítását.
Az alábbi gyógyszerek csökkenthetik az Estrimax hatását:
Görcsgátló gyógyszerek (pl. fenobarbitál, fenitoin, karbamazepin) és fertőzés elleni szerek (pl. rifampicin, rifabutin, nevirapin, efavirenz, ritonavir és nelfinavir).
Az orbáncfű, más néven Szentjánosfű (Hypericum perforatum) tartalmú herba készítmények szintén csökkenthetik az Estrimax hatását.
A ketakonazoll (fungicid) tartalmú gyógyszerek növelhetik az Estrimax hatását.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ESTRIMAX-OT?

Kizárólag orvosi utasításra és rendszeres ellenőrzés mellett alkalmazható.
Az orvos által előírt adagban, módon és ideig szabad alkalmazni.
Naponta egy filmtablettát kell szedni folyamatosan, minden nap. Naponta lehetőleg ugyanabban az időben, kevés vízzel, szétrágás nélkül vegye be a filmtablettát.
A tablettaszedést a "start" szóval jelölt 1. számú tablettánál kezdje, és a zöld vonal mentén haladva folytassa a 28. számú tablettáig. A levél befejezését követő napon egy újabb levél 1. számú tablettájával folytassa a hormonpótló kezelést.
Mivel az egyes tabletták azonos mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, a szedési sorrend eltévesztése nem jár semmiféle következménnyel. Célszerű azonban betartani a tabletták sorrendjét a szedés megfelelő követhetősége érdekében.
Ha elfelejtette alkalmazni az Estrimax filmtablettát:
Ha egy vagy több tablettát elfelejtett bevenni, akkor vérzés jelentkezhet. Ha elfelejtette időben bevenni a napi tablettáját, akkor ezt 12 órán belül még pótolhatja; 12 órán túl az elfelejtett tablettát nem szabad bevenni, hanem a következő napon esedékes tabletta bevételével kell folytatni a kezelést. Ha egy tabletta alkalmazása kimarad, nő az áttöréses vagy pecsételő vérzés jelentkezésének valószínűsége.
A kimaradt napok után a következő alkalommal vegye be a soron következő tablettát. Ne vegyen be dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
Ha az előírtnál több Estrimax fimtablettát alkalmazott:
Túladagolása esetén hányinger és hányás jelentkezhet, melynek kezelése tüneti. Ellátás céljából forduljon kezelőorvosához.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, az Estrimax filmtablettának is lehetnek mellékhatásai.
A kezelés elkezdése után a szervezetnek alkalmazkodnia kell az új hormonszintekhez. A leggyakoribb mellékhatások a kezelés első néhány hónapjában a vérzéses panaszok és a mellfeszülés. Előfordulhat még szédülés, fejfájás, hányinger és végtagduzzanat (ödéma). A fenti panaszok általában a szedés első néhány hónapjában léphetnek fel, átmeneti jellegűek és később spontán megszűnnek. Amennyiben ez mégsem következne be, vagy tünetei túl kellemetlenné válnak, forduljon a kezelőorvosához.
Hasonló összetételű tablettákkal végzett klinikai vizsgálatok során beszámoltak még a következő nem kívánt hatásokról:
(Nagyon gyakori a kezeltek több, mint 10%-nál jelentkező tünet, gyakori: a kezeltek több, mint 1%-nál jelentkező tünet, nem gyakori: 0,1 és 1% között, ritka: kevesebb, mint 0,1%-nál)
Nagyon gyakori: fejfájás, mellfeszülés és fájdalom, menstruációs zavarok.
Gyakori: vérzés, a jóindulatú méhdaganat (méhben kialakult myomák) megnagyobbodása, depresszió, hangulatváltozás, álmatlanság, émelygés, emésztési zavar, hasi fájdalom, teltségérzet, mellnagyobbodás, vérzés, folyás, méhgörcs, hüvelygyulladás, méhfal megvastagodása, hátfájás, rendszertelen végtagduzzanat (ödéma) képződés, testsúlyváltozás.
Nem gyakori: hüvelyi gombás fertőzés (candidiasis), szédülés, migrén, vérnyomás-emelkedés, emésztési panaszok, bélgázosság, hányás, foltos hajhullás, fokozott szőrnövekedés, gennyes pattanásképződéssel járó bőrgyulladás (akne), bőrkiütés, viszketés, emlőbántalom, laboratóriumi érték változás.
Ritka: rostdaganat, ciszta, polip a méhben, emlőrák, nemi vágy változása (libidó zavarok), érzékelési zavarok, vénás rögösödés (thromboembolia), vénagyulladás (thrombophlebitis), epehólyag betegség, epekövesség, izomgörcsök, allergiás reakciók.
Nagyon ritkán ezeken kívül hasonló összetételű tablettákat alkalmazó nőkben a következők fordultak elő: szívizom elhalás (infarktus), agyi érkatasztrófa (stroke), májfolt, bőrvörösödéssel és csomóképződéssel járó betegség (erythema multiforme, erythema nodosum), és bevérzéses bőrkiütés.
A kezelés azonnali felfüggesztése:
Ha az alábbi tünetek közül bármelyik jelentkezik, a kezelést azonnal függessze fel, és tájékoztassa kezelőorvosát:
- sárgaság megjelenése (a bőr, illetve a szemfehérje sárgulása),
- hirtelen fellépő migrénes típusú fejfájás
- jelentős vérnyomás-emelkedés
- terhesség
Ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. TÁROLÁS

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tartandó.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Utoljára frissítve: kedd, 23 február 2010 22:14

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek