Transvanilla Transznemű Egyesület

Estrofem 2 mg filmtabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Gyártó: Novo Nordisk
Hatóanyag: Estradiol
Kiszerelés: 28x

Fogyasztói ár: 1554 Ft
Támogatott ár: 1229 Ft
Kiadhatóság:vényköteles
Normatív TB támogatás: igen
Közgyógyellátásra adható: igen
EÜ támogatásra adható: nem
EÜ 100 támogatásra adható: nem

Hatóanyag: 2 mg ösztradiol (2,07 mg ösztradiol hemihidrát formájában) filmtablettánként.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, talkum, zselatin, kukoricakeményítő, laktóz (37,9 mg), titán-dioxid (E171), kék festék (indigókármin (E 132), makrogol 400), hipromellóz.

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ESTROFEM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Estrofem az ösztradiol női nemi hormont tartalmazza, mely azonos a női petefészek által termelt ösztradiollal, ezért azt a természetes ösztrogénekhez sorolják.
Az Estrofem hormonpótló kezelést (HPK), az alábbi esetekben alkalmazzák:
- A menopauzális tünetek (hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság, stb. a petefészek által termelt női nemi hormon hiányából adódóan) enyhítésére vagy megszüntetésére, ép méhhel nem rendelkező nőknél.
- Az Estrofem az oszteoporózis (csontvesztés) megelőzésére javallott, ha Önnél fokozott a későbbi csonttörések veszélye, és ha más gyógyszereket nem szedhet erre a célra.
65 évesnél idősebb nők kezelésével kapcsolatosan kevés tapasztalat áll rendelkezésre.
Az Estrofem 1 naptárdobozt tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba, a naptárdoboz 28 filmtablettát tartalmaz.
Az Estrofem tabletta kék, mélynyomású NOVO 280 felirattal.

2. TUDNIVALÓK AZ ESTROFEM SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje az Estrofem filmtablettát:
- Ismert, feltételezett vagy a kórelőzményben szereplő mellrák,
- Ismert, vagy feltételezett hormonfüggő tumor (pl. méhnyálkahártyarák),
- Rendellenes eredetű hüvelyi vérzés,
- Kezeletlen endometrium hiperplázia (a méhnyálkahártya kóros megvastagodása),
- Fennálló vagy a közelmúltban lezajlott ismeretlen eredetű mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia (vérrög képződés a láb vagy a tüdő ereiben),
- Fennálló vagy nemrég lezajlott artériás trombózisos esemény (pl. szívkoszorúér görcs vagy szívroham),
- Akut vagy krónikus májgyulladás esetén, vagy a kórtörténetben előfordult májbetegség, ami után a májfunkciós tesztek értékei még nem tértek vissza a normál tartományba.
- Amennyiben allergiás az ösztradiolra, vagy az Estrofem bármely segédanyagára.
- Porfíria (a vérfesték termelésének zavarával járó anyagcsere-betegség) esetén.
Amennyiben Önnek még ép a méhe, beszélje meg orvosával a kiegészítő progesztagén (másik női nemi hormon) kezelés szükségességét.
Az Estrofem fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Orvosi vizsgálat/ellenőrző vizsgálatok
A hormonpótló kezelés (HPK) megkezdése előtt és később rendszeres időközönként, a kezelőorvosa állapítja meg, hogy a kezelés megfelelő-e Önnek. Ez tartalmazza a személyes és családi kórelőzmény felvételét, továbbá amennyiben szükséges, a fizikális vizsgálatokat. Rendszeresen meg kell vizsgálnia a melleit és az elváltozásokról be kell számolnia kezelőorvosának vagy a nővérnek. A vizsgálatokat (beleértve a mammográfiát is) egyéni egészségi állapotának figyelembevételével, a jelenleg elfogadott szűrési gyakorlatnak megfelelően kell végezni.
Megfigyelést igénylő esetek
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél az alábbi esetek fennállnak, vagy fennálltak, mert lehet, hogy orvosa állapota gondosabb megfigyelése mellett dönt. Ezek az állapotok kiújulhatnak, vagy súlyosbodhatnak az Estrofem kezelés során.
- Leiomyoma (a méh jóindulatú daganata) vagy endometriosis (méhnyálkahártya-lerakódás a méh üregén kívül)
- A kórtörténetben előforduló vérrögök vagy vérrögképződésre hajlamosító kockázati tényezők (lásd alább)
- Ösztrogénfüggő daganat kialakulására hajlamosító kockázati tényezők, pl. közvetlen rokonnál előforduló mellrák
- Magas vérnyomás
- Májbetegségek, mint pl. májadenoma (jóindulatú daganat)
- Diabetes mellitus (cukorbetegség)
- Epekő
- Migrén vagy súlyos fejfájás
- Szisztémás lupus erythematosus (autoimmun betegség)
- Korábbi endometrium hiperplázia (a méhnyálkahártya kóros megvastagodása, lásd alább)
- Epilepszia
- Asztma
- Otosclerosis (egyre növekvő mértékű hallásvesztés)
A kezelés azonnali megszakítása indokolt az alábbi esetekben
A kezelést azonnal abba kell hagyni, ha az alábbi esetek bármelyike, vagy olyan eset alakul ki, amely a "Ne szedje az Estrofem filmtablettát az alábbi esetekben" pontban szerepel.
- Sárgaság (a bőr és a szemek sárga elszíneződése), vagy más májprobléma
- Jelentős vérnyomás-emelkedés
- Migrén típusú fejfájás kialakulása
- Terhesség
Endometrium hiperplázia (a méhnyálkahártya kóros megvastagodása)
Megállapították, hogy az ösztrogén önmagában történő, hosszantartó szedésekor fokozódik az endometrium rák (méhnyálkahártya rák) kockázata. Amennyiben a ciklus legalább egy részében az ösztrogént progesztagénnel együtt szedik, nagymértékben csökken a fenti további kockázat.
Ha Ön hiszterektómián (méheltávolításon) esett át, az orvosa dönthet úgy, hogy csak ösztrogén kezelést alkalmaz.
Azokban a nőkben, akikben endometriózis miatt a (méhnyálkahártya megtapadása a méhen kívül) méheltávolítást végeztek, a visszamaradt endometriumban fennáll a rák kockázata, ezért az ösztrogénpótló kezelés progesztagénnel történő kiegészítése ajánlott.
Ha Önnél nem végeztek méheltávolítást (hiszterektómiát), orvosa külön is felírhat Önnek ösztrogént és progesztagént, vagy olyan hormonpótló készítményt kaphat, amely mindkettőt tartalmazza.
Néhány nő a hormonpótló kezelés kezdeti hónapjaiban áttöréses vagy pecsételő vérzést tapasztal. A lehető leghamarabb szóljon orvosának, amennyiben áttöréses vagy pecsételő vérzése van és ez tovább tart, mint a kezelés első néhány hónapja, vagy annak ellenére folytatódik, hogy a hormonpótló kezelést abbahagyta.
Mellrák
Minden nőben fennáll a mellrák kialakulásának kockázata, akár hormonpótló kezelésben részesül, akár nem. Kissé fokozottabb a veszély azokban a nőkben, akik több, mint 5 éve kapnak hormonpótló kezelést, mint azokban az azonos korú nőkben, akik soha nem részesültek hormonpótló kezelésben. Ez a veszély növekszik a hormonpótló kezelés időtartamával, és a kezelés leállítása után néhány (legfeljebb 5) éven belül visszatér a kiindulási értékre. Bizonyították, hogy azokban a betegekben, akik folyamatos-kombinált (vérzés nélküli) konjugált equin ösztrogént (CEE) és medroxiprogeszteron acetátot (MPA) szedtek, kissé nagyobb mértékű a mellrák, és gyakoribb a helyi nyirokcsomókban az áttét képződés, mint azokban a betegekben, akik nem használták a készítményt.
Azoknál az 50-64 év közötti nőknél, akik nem részesülnek hormonpótló kezelésben 1000-ből körülbelül 32 nőnél diagnosztizálnak mellrákot. Azoknál az 50-64 év közötti nőknél, akik csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést kaptak, a diagnosztizált mellrákos esetek száma 1000-ből további 1,5 illetve további 5 fő, 5 illetve 10 évig tartó hormonpótló kezelés után. A kockázat nem életkorfüggő és ugyanakkora a mértéke, ha Ön a 40-es, 50-es, vagy a 60-as éveiben kezdi el a hormonpótló kezelést.
Ha aggasztja a mellrák kockázata, beszélje meg a hormonpótló kezelés kockázatát és előnyeit kezelőorvosával.
Vérrögök
A vénás trombózis (néha mélyvénás trombózisnak vagy MVT-nek is nevezik) nagyon ritka esemény, amely akkor jelentkezik, ha a vénákban vérrögök keletkeznek, ami rendszerint a lábikrában alakul ki, és a láb vörössé, duzzadttá és gyakran fájdalmassá válik. Ezek a rögök ritkán elmozdulhatnak és vándorolhatnak a vérrel, ez az úgynevezett vénás tromboembólia (VTE). Amikor egy ilyen rög, leragad a tüdőben, eltömi a vénát, és a tüdőembóliaként ismert betegséget okozza, ami légszomjjal, éles mellkasi fájdalommal és/vagy összeeséssel, vagy ájulással jár. A legtöbb esetben, ezek a rögök sikeresen kezelhetők, de nagyon ritkán súlyossá, és akár halálossá is válhatnak.
Minden nőben fennáll a vérrög kialakulásának veszélye a lábak vénáiban, a tüdőben, vagy a test más részeiben, akár kap hormonpótló kezelést, akár nem. A hormonpótló kezelésben nem részesült 50-59 év közötti nőkben a VTE esetek száma 1000-ből 3, míg azoknál, akik 5 éven keresztül hormonpótló kezelésben részesültek, a VTE esetek száma ezenfelül 1000-ből további 4 eset. Bár a VTE kockázata az életkor emelkedésével növekszik, a hormonpótló kezelést nem kapott 60-69 éves nőknél a VTE esetek száma 1000-ből 8 eset, míg azokban, akik 5 éven keresztül hormonpótló kezelést kaptak, ezenfelül 1000-ből további 9 eset. A vérrögök kialakulása gyakoribb a hormonpótló kezelés első évében, mint később.
Néhány betegben már jelen van a VTE kialakulásának kockázata és ez a hormonpótló kezelés során növekedhet. Ha az Ön saját, vagy a családi anamnézisében VTE szerepel, ha súlyosan túlsúlyos, ha az úgynevezett szisztémás lupus erythematosus betegségben (SLE - autoimmun betegség) szenved, vagy több vetélése volt vagy állapota miatt jelenleg is véralvadásgátló gyógyszert szed (pl. warfarint), a hormonpótló kezelés növelheti a VTE kialakulásának kockázatát. Kérjük, győződjön meg arról, hogy orvosa tisztában van azzal, ha a fentiek bármelyike is érvényes Önre.
A VTE veszélye átmenetileg fokozódhat hosszabb ideig tartó mozgáskorlátozottság, súlyos sérülés, illetve nagyobb műtét esetén. Ha Ön tudja, hogy olyan műtéten fog átesni, amely hosszabb ideig tartó mozgáskorlátozottsággal fog járni, különösen hasi műtétek, vagy lábműtétek esetén, kérjük tájékoztassa kezelőorvosát. A műtét előtt 4-6 héttel lehet, hogy abba kell hagynia a hormonpótló kezelést, hogy a VTE kockázatát csökkentsék. Miután újra teljesen mozgásképessé válik, folytathatja a gyógyszer szedését.
Ha fájdalmas duzzanat alakul ki a lábában, vagy ha hirtelen mellkasi fájdalmat, illetve légzési nehézséget érez, abba kell hagynia a hormonpótló kezelést, és azonnal beszélnie kell kezelőorvosával, mivel ezek a VTE korai jelei lehetnek.
Szívbetegségek
Szívkoszorúér-megbetegedés jelentkezhet, ha a vér- és a tápanyagok szívbe történő áramlása akadályozott. Ezt zsírlerakódások (pl. atherosclerosis) vagy vérrögök jelenléte okozhatja (trombózis). A fentiek anginát - a bal karba sugárzó mellkasi fájdalmat, nyak-, állkapocs vagy lapocka fájdalmat és súlyos esetben szívrohamot okozhatnak.
2 nagy volumenű klinikai vizsgálat eredményeiből látható, hogy a hormonpótló kezelésnek nincs előnyös hatása a szívbetegségekre. Azoknál a fenti vizsgálatokban részt vett nőknél, akik equine ösztrogénnel (CEE) és medroxiprogeszteron acetáttal (MPA) kombinált hormonpótló tablettákat szedtek, a kezelés első évében kissé emelkedettebb volt a szívbetegségek kockázata. Más hormonpótló készítményekkel kapcsolatos, a szív és érrendszeri megbetegedésre és halálozásra gyakorolt hatásra vonatkozó, randomizált ellenőrzött vizsgálatokból származó adatok csak korlátozottan állnak rendelkezésre. A fentiek miatt bizonytalan, hogy ezek az adatok más hormonpótló készítményre is vonatkoznak-e.
Ha Ön valaha anginában szenvedett, vagy szívrohama volt, a hormonpótló kezelés lehetséges kockázatait és előnyeit beszélje meg orvosával.
Agyi érrendszeri károsodás (stroke)
A stroke kialakulásának kockázata az életkor emelkedésével párhuzamosan minden nőnél emelkedik. A magas vérnyomás, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, vagy a rendellenes szívdobogás (pitvarfibrilláció) növeli az agyi érrendszeri károsodás (stroke) kialakulásának valószínűségét.
A legújabb adatok szerint a hormonpótló kezelés kismértékben növeli az agyi érrendszeri károsodás (stroke) kialakulásának kockázatát.
Az 50-es éveikben járó középkorú nőknél, 5 évente 1000-ből 3 lesz stroke-os. Hormonpótló kezelés alatt álló nőknél, ez az arány 1000-ből 4 eset. A 60-as éveikben járó nőknél, 5 év után 1000-ből 11 lesz stroke-os. Hormonpótló kezelés alatt álló nőknél, ez az arány 1000-ből 15 eset.
Petefészekrák
A közelmúltban keletkezett adatok szerint azokban a nőkben, akik legalább 5-10 éven keresztül önmagában ösztrogént szednek, és akiknek a méhét már kivették, a petefészekrák kialakulásának kockázata kicsit nagyobb mértékű lehet, mint azokban, akik soha nem részesültek hormonpótló kezelésben. Vitatott, hogy a kombinált ösztrogén/progesztagén hormonpótló készítmények használata ehhez hasonlóképp növeli-e a petefészekrák kockázatát.
Egyéb állapotok
Lehet, hogy orvosa állapota gondosabb megfigyelése mellett dönt:
- Ha Önnek vesebetegsége van, veseelégtelenség végső stádiumában van, vagy szívműködési rendellenessége van.
- Ha a hormonpótló kezelés ideje alatt hipertrigliceridémiája (magas zsírszint a vérben) van, mivel ez ritkán hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet.
Ha vérvizsgálatra van szüksége, mondja el az orvosnak, hogy Ön Estrofem filmtablettát szed, mivel az ösztrogén bizonyos vizsgálatok eredményeit befolyásolhatja.
Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a hormonpótló kezelés javítaná a megismerési, gondolkodási, tanulási és ítéletalkotási folyamatokat (kognitív funkciókat). Rendelkezésre áll néhány bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy a konjugált equin ösztrogént (CEE) és medroxiprogeszteron acetátot (MPA) tartalmazó készítmény 65 évesnél idősebb nőkben növeli az intellektuális képességek elvesztésének (demencia) kockázatát. Nem ismert, hogy ez a fiatalabb vagy más hormonpótló készítményt szedő nőkre is érvényes-e.
Amennyiben bizonyos cukrokkal szemben túlérzékeny, kérjük forduljon orvosához az Estrofem szedése előtt.
Terhesség és szoptatás
Ne szedjen Estrofem filmtablettát, ha Ön terhes, vagy szoptat.
Egyéb gyógyszerek szedése:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az alábbi gyógyszerek csökkenthetik az Estrofem hatását:
Görcsgátló gyógyszerek (pl. fenobarbitál, fenitoin, karbamazepin) és fertőzés elleni szerek (pl. rifampicin, rifabutin, nevirapin, efavirenz, ritonavir és nelfinavir).
Az orbáncfű, más néven szentjánosfű (Hypericum perforatum) tartalmú herba készítmények szintén csökkenthetik az Estrofem hatását.

3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ ESTROFEM FILMTABLETTÁT?

Az Estrofem filmtablettát mindig az orvos utasításainak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha Önnek eltávolították a méhét, vagy már nincs menstruációja, a kezelést bármely tetszőleges napon elkezdheti. Ha még van menstruációja, az első Estrofem tablettát a menstruáció 5. napján vegye be, és forduljon orvosához a kiegészítő progesztagén kezelést illetőleg.
Naponta egy tablettát vegyen be, lehetőleg mindig ugyanabban az időben. A tablettát minden nap, folyamatosan vegye be. Egy naptárdoboz 28 db tablettájának bevétele után, a kezelés a következő dobozzal folytatódik.
A tablettát bőséges folyadékkal vegye be (pl. egy pohár vízzel).
A tüneteinek enyhítéséhez szükséges legalacsonyabb adagot kell alkalmazni, a legrövidebb ideig. Forduljon orvosához, ha a tünetek 3 hónapos kezelés után sem enyhülnek. A kezelést csak addig szabad folytatni, amíg a kezelés előnyei felülmúlják a kezelés kockázatát.
Ha Önnek eltávolították a méhét, orvosa nem fog felírni progesztagént (egy másik női nemi hormon), kivéve, ha Önnek endometriózisa van (méhnyálkahártya lerakodás a méhen kívül).
Ha bármilyen okból szeretné abbahagyni az Estrofem kezelést, döntését beszélje meg kezelőorvosával, aki elmagyarázza a kezelés abbahagyásának következményeit és megbeszéli Önnel az egyéb kezelési lehetőségeket.
Ha az előírtnál több Estrofem filmtablettát vett be:
Ha az előírtnál több Estrofem filmtablettát vett be, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Az Estrofem túladagolása rosszullétet vagy hányást okozhat.
Ha elfelejtette bevenni az Estrofem filmtablettát:
Ha a szokott időben elfelejtette bevenni a tablettát, próbálja meg bevenni 12 órán belül. Ellenkező esetben dobja ki az elfelejtett tablettát és folytassa a kezelést a szokott módon a következő napon. Ne vegyen be két tablettát egyidőben az elfelejtett adag pótlására. Ha egyik doboz elfogyott rögtön folytassa a következővel. Egy adag kihagyása esetén az áttöréses és pecsételő vérzés valószínűsége megnövekedhet, ha Önnek még megvan a méhe.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, az Estrofem filmtablettának is lehetnek mellékhatásai.
Az Estrofem kezelés során az alábbi mellékhatások jelentkezhetnek:
Gyakori ( 1% és < 10% - 10-ből kevesebb, mint 1 esetben, de 100-ból több mint 1 esetben):
- Lehangoltság (depresszió)
- Fejfájás
- Hasi fájdalom (gyomor), vagy émelygés (rosszullét)
- Lábgörcs
- Mellfeszülés, mellnagyobbodás, vagy mellfájás
- Vizenyő (ödéma)
- Testsúlynövekedés
Nem gyakori ( 0,1% és < 1% - 100-ból kevesebb, mint 1 esetben, de 1000-ből több mint 1 esetben)
- Látászavarok
- Vénás embólia (vérrög képződés)
- Emésztési zavarok, hányás, fokozott gázképződés, vagy puffadás
- Epekő
- Bőrkiütés
Mellrák:
Az egyik nagyszámú epidemiológiai vizsgálatból és egy randomizált placebo kontrollált, a Women's Health Initiative (WHI) vizsgálatból származó adatok alapján, a jelenleg hormonpótló készítményt szedő, vagy azt nemrég szedett nőkben a mellrák általános kockázata a hormonpótló készítmény szedésének időtartamával nő.
A csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelésre vonatkozólag 51 vizsgálat adatainak (több mint 80%-ban csak ösztrogént használtak hormonpótlásra) és a Million Women Study epidemiológiai vizsgálat adatainak újbóli elemzése hasonló 1,35 (95% CI 1,21-1,49) és 1,30 (95% CI 1,21-1,40) becsült relatív kockázatot adott.
Az ösztrogént és progesztagént tartalmazó kombinációs hormonpótló kezeléssel kapcsolatban számos epidemiológiai vizsgálat a mellrák nagyobb kockázatáról számolt be, mint a csak ösztrogént tartalmazó kezelés esetén.
Az MWS arról számolt be, hogy a különböző típusú ösztrogén-progesztagén kombinációs hormonpótló kezelésben részesülők esetén a mellrák kockázata nagyobb (relatív kockázat = 2,00, 95% CI: 1,88-2,12) a hormonpótló kezelést sohasem kapott nőkhöz képest, de nagyobb a csak ösztrogénel (relatív kockázat = 1,30, 95% CI: 1,21-1,40) vagy tibolonnal (relatív kockázat = 1,45, 95% CI: 1,25-1,68) kezeltekhez viszonyítva is.
A WHI vizsgálat szerint a placebóhoz viszonyított ösztrogén-progesztagén (CEE+MPA) kombinációs hormonpótló kezelés becsült kockázata 1,24 (95% CI: 1,01-1,54) 5,6 éven át történő használat után.
A Million Women Study (MWS) és a WHI vizsgálatból számolt abszolút kockázat az alábbiakban látható:
Az MWS a fejlett országokban ismert átlagos mellrák incidenciával számolva a következő becsléseket szolgáltatta:
- 1000 hormonpótló kezelésben nem részesülő nő közül 32 esetén várható, hogy 50 és 64 éves kora között mellrákot diagnosztizálnak.
- 1000 hormonpótló kezelésben részesülő vagy nemrég részesült nő közül a kezelés időtartamának függvényében az alábbi számú további esetek várhatók:
- A csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelésben részesülők esetén:
5 éven át történő kezelés után 0 és 3 között (legjobb becslés = 1,5)
10 éven át történő kezelés után 3 és 7 között (legjobb becslés = 5)
- Az ösztrogén és progesztagén kombinációs hormonpótló kezelésben részesülők esetén:
5 éven át történő kezelés után 5 és 7 között (legjobb becslés = 6)
10 éven át történő kezelés után 18 és 20 között (legjobb becslés = 19)
A WHI vizsgálat becslése szerint, 50 és 79 éves nők 5,6 évig történő követése után további 8 invazív mellrák eset várható 10 000 női évenként, az ösztrogén + progesztagén kombinációs hormonpótló kezelés miatt. A vizsgálati adatokkal végzett számítások szerint a következők várhatók:
- 1000 placebo csoportba tartozó nő közül, 5 éven belül 16 esetben diagnosztizálnak invazív mellrákot.
- Ösztrogén + progesztagén (CEE + MPA) kombinációs hormonpótló kezelésben részesülő 1000 nő közül az alábbi számú további eset várható.
- 5 év kezelés után 0 és 9 között (legjobb becslés = 4)
A hormonpótló kezelésben részesülő nők közül a további mellrákos esetek száma nagymértékben megegyezik azokéval, akik most kezdik el a kezelést, és független attól, hogy a kezelést hány éves korukban (45 és 65 év között) kezdték el.
Endometrium rák
Ép méh esetén az endometrium hiperplázia és az endometrium rák kockázata a csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés időtartamával növekszik. Az epidemiológiai vizsgálatokból származó adatok alapján a hormonpótló kezelésben nem részesülő 50-65 éves nők várható endometrium kockázata 5 az 1000-hez. Az ösztrogén adagjától és a kezelés időtartamától függően az endometrium rák megnövekedett kockázata, a csak ösztrogén kezelésben részesülő nők esetén 2-12-szeres a hormonpótló kezelésben nem részesülőkhöz viszonyítva. A csak ösztrogén terápia kiegészítése progesztagénnel nagymértékben csökkenti a fenti megnövekedett kockázatot.
Estrofem, vagy más ösztrogén kezelés során az alábbi mellékhatásokat jelentették:
- Rendszertelen hüvelyi vérzés*
- Migrén súlyosbodása, stroke, szédülés, depresszió
- Hasmenés
- Hajhullás
- Magas vérnyomás
- Szívroham
- Szívbetegség
- A vérrögképződés kockázata fokozott a lábban, a tüdőben és a test más részeiben
- Epehólyag betegség
- Chloasma, erythema multiforme, erythema nodosum és vascularis purpura (bőrbetegségek) és viszketés.
- Hüvelyfertőzés
- Endometrium rák kialakulásának kockázata*
- Endometrium hiperplázia kialakulásának kockázata (a méhnyálkahártya kóros megvastagodása)*
- Méhfibrómák súlyosbodása (a méh jóindulatú daganata)*
- Álmatlanság
- Epilepszia
- Nemi vágy változásai (libido változás)
- Asztma
- Valószínűleg szellemi leépülés (demencia)
*azokban a nőkben, akiknek még megvan a méhe
Ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. TÁROLÁS

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Hűtőszekrényben nem tárolható. A gyógyszert a fényvédelem érdekében a külső csomagolásban kell tartani.
Az Estrofem filmtablettát csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Útmutató a naptárdoboz használatához
1. A napi emlékeztető beállítása
ttaaEstofem2-ft1.tab
Állítsa a hét mai napját a belső korong forgatásával a kis műanyag fülhöz.
2. Hogyan vehető ki az első tabletta
ttaaEstofem2-ft2.tab
Törje ki a kis műanyag fület és billentse ki az első tablettát.
3. Mindennapi használat
ttaaEstofem2-ft3.tab
Forgassa el egy tablettahellyel az átlátszó gyűrűt a nyíl irányába, az óramutató járásával megegyezően. Ezután vegye ki a következő tablettát.
Az átlátszó gyűrű csak a nyílásban lévő tabletta kivétele után forgatható tovább.

Tovább a kategóriában: Estrimax filmtabletta »

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek