Transvanilla Transznemű Egyesület

Androcur 100 tabletta

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Gyártó: Bayer Schering Pharma AG
Hatóanyag: Cyproterone

Kiszerelés: 50x

Fogyasztói ár: 20979 Ft
Kiadhatóság: vényköteles
Normatív TB támogatás: nem
Közgyógyellátásra adható: nem
EÜ támogatásra adható: nem
EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés: 60x

Fogyasztói ár: 24996 Ft
Támogatott ár: 18747 Ft
Kiadhatóság: vényköteles
Normatív TB támogatás: igen
Közgyógyellátásra adható: igen
EÜ támogatásra adható: nem
EÜ 100 támogatásra adható: igen; EÜ 100 ár: 300 Ft

A készítmény hatóanyaga: 100 mg ciproteron acetátot tartalmaz.
Segédanyagok: Laktóz monohidrát, kukoricakeményítő, povidone 25000, magnézium-sztearát
Szájon át szedhető antiandrogén gyógyszerkészítmény.

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ANDROCUR TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Androcur egy antiandrogén hormonkészítmény. Gátolja a férfi nemi hormonok (androgének) hatását, valamint gesztagén hatással (a női szervezet sárgatest hormonjának hatásával) és antigonadotrop hatással (gátolja bizonyos nemi működésekre ható agyalapi mirigyhormonok termelődését) is rendelkezik, ezáltal csökkenti a vérben a tesztoszteron koncentrációját.
Az Androcur megvédi az androgén-dependens (androgén-függő) célszerveket, pl. a prosztatát, a gonád- (nemi mirigy) és/vagy a mellékvesekéreg eredetű androgének hatásától.
Nagyadagú ciproteronacetát-kezelés hatására a prolaktin-szint hormon enyhe emelkedését figyelték meg.
Az Androcur 100 tabletta a prosztata műtéti úton nem gyógyítható, daganatos megbetegedésének antiandrogén-kezelésére szolgál.

2. TUDNIVALÓK AZ ANDROCUR TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Androcur tabblettá:
Az Androcur 100-at nem szabad szedni májbetegségek fennállása esetén (beleértve a kiválasztási zavarokat, mint Dubin-Johnson- és Rotor- szindróma). Megelőző vagy fennálló májdaganatok túlnyomó részében, valamint általános testi leromlással járó kórfolyamatok esetén az Androcur 100 szedése ugyancsak tilos. Súlyos idült depresszió, fennálló thromboemboliás (vérrögösödéssel járó) folyamatok, továbbá az Androcur bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén sem alkalmazható a készítmény.
Ha az Ön kórtöténetében korábban thromboemboliás (vérrögösödéssel járó) folyamatok fordultak elő, vagy Ön jelenleg sarlósejtes vérszegénységben, illetve súlyos érelváltozásokkal járó cukorbetegségben (diabetes) szenved, a készítményt csak az előny/kockázat gondos egyedi mérlegelése után, kifejezetten a kezelőorvos utasítására lehet alkalmazni.
Tehát, ha Önnek megelőzően thromboemboliás (vérrögösödéssel járó) betegsége volt, érelváltozásokkal járó súlyos cukorbetegségben vagy sarlósejtes vérszegénységben szenved, erről feltétlenül tájékoztatnia kell kezelőorvosát.
Gyermekek nem szedhetik a gyógyszert egészen a serdülőkor befejeztéig.
Ha az előírtnál több Androcur tablettát vett be:
Az Androcur aktív összetevője - a ciproteronacetát - egyszeri alkalmazását követően az akut toxicitási vizsgálatok azt mutatták, hogy a készítmény gyakorlatilag nem toxikus.
Az előírt terápiás adag többszörösének egyszeri, véletlenszerű bevételét követően nem kell tartani heveny mérgezéstől.
Fontos információ az Androcur 100 mg tabletta összetevőiről:
Tejcukor érzékenység esetén figyelembe kell venni, hogy a készítmény tablettánként 194 mg vízmentes laklózt tartalmaz.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ANDROCUR TABLETTÁT?

Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja: napi 2-szer vagy 3-szor 1 tabletta (= 200 - 300 mg/nap) a javasolt adag.
A tablettákat étkezés után, kevés folyadékkal kell bevenni.
Ha javulás következett be, nem szabad változtatni az orvos által előírt adagon, és a kezelést sem szabad félbeszakítani.
LH-RH agonistákkal történő kezelés esetén a kezdeti tesztoszteron-emelkedés (férfi nemi hormon mennyiségének emelkedése) csökkentésére az Androcurt az alábbiak szerint javasolt alkalmazni:
Kezdetben, 5 - 7 napig, napi 2-szer 1 tabletta Androcur 100 tabl. (= 200 mg/nap) önmagában, majd ezt követően 3 - 4 héten át ugyancsak 2-szer 1 tabletta Androcur 100 tabl. (= 200 mg/nap) most már azonban az LH-RH agonistával kombinálva, amit az adott készítményre vonatkozó betegtájékoztató szerint kell adagolni.
LH-RH analógokkal történő kezelés alatti vagy hereeltávolítás utáni hőhullám kezelésére:
Napi 1/2 - 1 1/2 tabletta Androcur 100 tabl. (= 50 - 150 mg/nap) bevétele javasolt, szükség esetén azonban az orvos utasítására - a gyógyszer adagjának fokozatosan történő emelésével - az adag napi 3-szor 1 tablettáig (= 300 mg/nap) növelhető.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, az Androcur tablettának is lehetnek nem kívánatos hatásai, melyek azonban nem feltétlenül jelentkeznek minden betegnél.
Androcur-kezelés alatt csökken a férfiak nemi ösztöne és potenciája. Ezek az elváltozások a kezelés abbahagyása után megszűnnek.
A ciproteronacetát több héten át tartó szedése fokozatosan csökkenti a férfi nemzőképességét. Ez a kezelés felfüggesztése után néhány hónapon belül visszatér.
Nagy adagú kezelés egyes eseteiben beszámoltak a májműködés zavarairól, ezért a kezelés során az orvos által előírt időpontokban laboratóriumi vizsgálatokon kell megjelenni.
A kezelés férfi betegen néha az emlők megnagyobbodásához vezet, ami egyes esetekben az emlőbimbók nyomásérzékenységével jár együtt. Ezek a jelenségek a készítmény elhagyása után általában visszafejlődnek.
Jelentkezhet fáradtság és a kezdeményezőképesség csökkenése, esetenként átmeneti belső nyugtalanság vagy lehangoltság is.
Testsúlyváltozás előfordulhat.
Más antiandrogén-kezeléshez hasonlóan, a hosszantartó Androcur-kezelés nagyon ritka esetekben csontritkuláshoz (osteoporosis) vezethet.
Túlérzékenységi reakciók és bőrkiütések ritkán előfordulhatnak.

5. A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA

Ellenőrizze a gyógyszer csomagolásán a lejárat dátumát.
A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A gyógyszer lejárati ideje 5 év. Különleges tárolást nem igényel.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Olyan betegek, akiknek tevékenysége fokozott koncentrálást igényel (pl. részvétel a közúti forgalomban, gépek kezelése) vegyék figyelembe, hogy az Androcur 100 fáradtságot és a kezdeményezőkészség csökkenését okozhatja, valamint károsan befolyásolja a koncentrálóképességet. Ezzel kapcsolatban az egyéni megítélés érdekében a kezelőorvos tanácsát ki kell kérni.
Kezelés során a máj- és mellékvesekéreg-funkciót, valamint a vérképet (vörösvértest-számot) rendszeresen ellenőrizni kell, ezért az orvos által előírt ellenőrző vizsgálatokon feltétlenül jelenjen meg!
Cukorbetegség fennállásáról a kezelőorvost tájékoztatni kell, mivel az Androcur kezelés során megváltozhat az inzulin - vagy egyéb, a cukorbetegség kezelésére használt - gyógyszer szükséges adagja. Ennek megfelelően a cukorbetegség szoros orvosi ellenőrzése szükséges a terápia folyamán.
A készítmény egyes esetekben légszomj-érzést okozhat.
Rendkívül ritkán thromboemboliás események (vérrögképződéssel járó események) előfordulásáról számoltak be; ezeket az Androcur alkalmazásával hozták összefüggésbe, azonban az ok-okozati összefüggések megkérdőjelezhetőek.
Az Androcur 100-hoz hasonló hormonokat tartalmazó készítmények alkalmazása után jóindulatú, még ritkábban rosszindulatú elváltozásokat figyeltek meg a májban, melyek szórványosan életveszélyes hasüregi vérzéseket okoztak. Ezért minden kellemetlen, magától gyorsan el nem múló, a hasi felső részen jelentkező bántalom esetén az orvost tájékoztatni kell, hogy a kezelés felfüggesztésének szükségességét megítélhesse.
Ha bármely (esetleg itt nem is említett) mellékhatás fellépne Önnél, akkor mihamarabb forduljon a kezelőorvosához!

Tovább a kategóriában: « Estrimax filmtabletta Diane 35 drazsé »

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek