Transvanilla Transznemű Egyesület

Hogyan bújj elő transzneműként

Mindannyiunk számára nehéz lehet transzneműségünk nyílt vállalása. Ennek ellenére léteznek kipróbált és valóságos módszerek, melyeket már sokan alkalmaztak több-kevesebb sikerrel a megnyílásuk során.

Lépések

1, Nézz körül a környezetedben! Van, akinél nincs értelme a megnyílásnak. Például 18 éven aluli személy számára nehezebb lehet a folyamat, lévén hogy még nem felnőtt és még függőségi viszonyban él a szüleivel. Nála tehát tanácsosabb lehet először egy-két megbízható barátjával beszélgetni mielőtt a szülőkhöz fordulna. Bizonyos családtagok és barátok inkább hajlandóak támogatni mint mások: kezdd egy testvérrel, unokatestvérrel vagy baráttal, akiben megbízol.

2, Készülj fel előre! Szerezd meg az ismereteket arra az esetre, ha szeretteidnek kérdései lennének, és lehetőleg légy tájékozott a megnyílás módszereivel kapcsolatban. Rengeteg forrás van a neten, keress rá fórumokon, YouTube-on, Tumblr-on magyarázatokra vagy más transznemű emberek történeteire.

3, Írj egy levelet! Egy levél megfogalmazása a családodnak, barátaidnak és szeretteidnek segíthet feloldani az elképzelt elutasításból fakadó feszültséget. Mondd el világosan, miért változtatsz nemet és hangsúlyozd a folyamat fontosságát. Ezt a módszert lehet használni olyan családtagoknál is, akikkel ritkán találkozol. Végy példát mások leveleiből a szeretteid megfelelő megszólításához.

4, Kínálj olvasnivalót a témáról! A transznemű közösségről szóló irodalom segíthet azoknak, akik szerettei vonzódnak az olvasmányokhoz. Ezek által sok tudnivalót adhatsz anélkül, hogy sokat kellene magyaráznod. Számos szervezetnek vannak ismertetői és kiadványai tudnivalókkal. Lépj kapcsolatba a helyi transznemű szervezettel (Transvanilla) és kérj néhányat segédanyagnak. Sok könyvet adtak ki a transznemű közösségről. Nézz át néhányat és válaszd ki amelyik a legjobban illik a helyzetedhez.

5, Ülj le és beszélj róla! A nyílt és közvetlen beszéd sokat jelenthet rokonoknak és barátoknak is. Ez megadja nekik a lehetőséget a kérdezésre, és még ha nem is tudsz mindenre választ adni, van lehetőséged őszintén elmondani, miért akarsz nemet váltani, illetve transzneműként azonosítani magad.

6, Légy türelmes! Nem fog minden egy nap alatt megtörténni: a megnyílás egy folyamat, mely akár egy egész életen át is tarthat. Tájékoztathatod a fontosabb embereket, de mindig rábukkanhatsz ismerősökre az életed korábbi szakaszaiból.

7, Légy magabiztos! Biztosnak kell lenned abban, hogy tudatosan transzneműként akarsz azonosulni és tudatában kell lenned, hogy ezért szükséged lehet bizonyos formában tenni valamit. Beszélj világosan és nyomatékosan, de légy nyitott és párbeszédre is képes.

Tippek

  • Ne siess!
  • Válassz bölcsen barátaid közül! Egy bizalomra nem méltó barát előtti megnyílás a szükségesnél nehezebbé teheti a folyamatot.
  • Oszd be a mondani valódra szánt időt, hogy ne szakítsanak meg és elegendő idő maradjon kérdésekre.
  • Előre olvasd át az irodalmat! A könyvek oldalára írt bejegyzéseid vagy szövegrészek kiemelése segíthetnek a gondolataid rendszerezésében és mutatják a komolyságodat.
  • Keress példaleveleket, hogy jobban tisztában legyél saját leveled lehetséges kinézetével. A leveleket használhatod vázként is, és saját igényeidnek megfelelően alakíthatod őket.

Figyelmeztetések

  • Lehetséges, hogy e miatt néhány családtag és barát majd nem akar veled szóba állni. Sajnos ez a tudatlanság és a változás iránti ellenállás mellékterméke.
  • Ez egy nyílt végű, nem lezáruló folyamat lehet.

Forrás: wikiHow
Fordította: Evelin

Utoljára frissítve: hétfő, 11 március 2019 13:54

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek