Az öngyilkosság gondolata foglalkoztat?

Ha öngyilkosságon gondolkozol...

Először ezt olvasd el

Ha úgy érzed, hogy most meg akarsz halni, kérlek, állj meg annyi időre, míg ezt elolvasod. Ez csak kb. 5 percig tart. Nem azt akarom, hogy kibeszéld a rossz érzéseidet. Nem vagyok pszihológus vagy elmeorvos - csak valaki, aki tudja, hogy milyen fájdalomban élni.

Nem tudom ki vagy, vagy miért olvasod ezt az oldalt. Csak azt tudom ebben a pillanatban, ha ezt olvasod, az jó. Feltételezhetem, hogy azért vagy itt, mert bajban vagy és fontolgatod, hogy véget vetsz az életednek. Ha lehetséges volna, inkább ott lennék veled ebben a pillanatban szemtől szemben és szív a szívvel, ülnénk egymással és beszélgetnék veled. De mivel ez nem lehetséges, így kell ezt megtennünk.

Rengeteg embert ismertem, akik meg akarták ölni magukat, így van némi elképzelésem, mit érezhetsz. Tudom, nem lennél feldobva attól, ha egy hosszú könyvet olvasnál, így megpróbálok rövid lenni. Amíg együtt vagyunk ebben az elkövetkező öt percben, szeretnék veled öt egyszerű gyakorlati dolgot megosztani. Nem fogok veled arról vitatkozni, vajon meg kell-e ölnöd magad. De feltételezem, ha erre gondolsz, akkor nagyon rosszul érzed magad.

Nos, még mindig olvasol, ez nagyon jó. Arra szeretnélek kérni, hogy maradj velem ennek az oldalnak az aljáig. Remélem, ez azt jelenti, hogy legalább egy kicsit bizonytalan vagy valahol mélyen magadban, vajon meg kell-e tenned vagy nem kellene véget vetned az életednek. Gyakran éreznek így az emberek, még a kétségbeesésük legmélyebb sötétjében is. Bizonytalannak lenni a meghalásról rendben van és normális dolog. A tény, hogy ebben a pillanatban még életben vagy, az azt jelenti, még egy kicsit bizonytalan vagy. Azaz még mindig meg akarsz halni, de ugyanakkor néhány részed még élni akar. Akkor tarts ki, és folytasd az olvasást még néhány percig.

Kezdjük azzal, hogy átgondoljuk ezt a kijelentést.

Az öngyilkosság nem döntés kérdése, akkor történik, amikor a fájdalom felemészti azokat az erőforrásokat, amik küzdenek ellene.

Ez a lényege az egésznek. Nem vagy rossz ember, vagy őrült, vagy gyenge, vagy hibás, mert öngyilkos akarsz lenni. Ez nem is azt jelenti, hogy te tényleg meg akarsz halni - csak azt jelenti, hogy több a fájdalmad, mint amennyivel meg tudsz birkózni ebben a pillanatban. Ha elkezdek súlyokat rakni a válladra, akkor előbb-utóbb összeomlasz, ha elég sok súlyt rakok rád ... nem számít, hogy milyen sokat akarsz elbírni. Az akaraterőnek semmi köze nincs ehhez. Az természetes, hogy fel szeretnéd vidítani magad, ha tudnád.

Ne fogadd el, ha valaki azt mondja neked: Nem elég, hogy emiatt meg akarod ölni magad.

Sokféle fájdalom van, ami öngyilkossághoz vezethet. A fájdalomtól függetlenül az elviselhetősége különbözhet egyénenként. Amit más elbírhat, lehet, hogy te nem bírod el. A lényeg, hogy melyik fájdalom válhat elviselhetővé, attól függ, milyen erőforrásokkal tudsz megbirkózni vele. Az emberek változó nagyságú kapacitásokkal rendelkeznek, hogy kibírják a fájdalmakat.

Amikor a fájdalom nagyobb a vele szembe állított erőforrásoknál, a következmény az öngyilkosság kívánása. Az öngyilkosság nem rossz se nem jó, nem a karakter hibája, ez morálisan semleges dolog. Ez egyszerűen a fájdalom túlsúlya a vele szembeni erőforrásokkal.

Az öngyilkosság érzését túl lehet élni, ha két dolog közül választasz:

1.) találj módot, hogy csökkentsd a fájdalmad, vagy

2.) találj módot, hogy nagyobb erőforrásokat állíts a fájdalommal szemben

Mindkét út járható.

Most 5 dolgot akarok mondani és arra kérlek gondolkozz el rajta.

1

Tudnod kell, hogy emberek ezen már túljutottak - még olyanok is, akik annyira rosszul érezték magukat, mint most te. Statisztikailag, jó esély van arra, hogy élj. Remélem ez az információ ad egy kis reménysugarat.

2

Adj magadnak egy kis időt. Mond magadnak: "Várni fogok 24 órát, mielőtt bármit is teszek." Vagy egy hetet. Ne feledd, azok az érzések és azok a tettek két különböző dolgok - csak mert úgy érzed hogy megölnéd magad, nem jelenti azt, hogy meg is kell tenned ebben a percben. Távolítsd el az öngyilkos érzéseidet az öngyilkosság megtételétől. Még ha csak 24 órára is. Már 5 percre megtetted azzal, hogy olvasod ezt az oldalt. Meg tudod tenni még 5 percig, hogy olvasod tovább ezt az oldalt. Folytasd és vedd észre, hogy amíg öngyilkosnak érzed magad, ebben a pillanatban nem azon vagy. Ez nagyon bíztató számomra és remélem számodra is.

3

Az emberek gyakran fordulnak az öngyilkosság felé, mert megkönnyebbülést keresnek a fájdalomtól. Ne feledd, hogy a megkönnyebbülés egy érzés, és életben kell lenned, hogy érezhesd. Nem fogod érezni a megkönnyebbülést, amit oly kétségbeesetten keresel, ha halott vagy.

4

Vannak, akik rosszul reagálnak öngyilkos érzéseidre, vagy azért mert félnek vagy, mert dühösek; ők tényleg növelik a fájdalmadat ahelyett, hogy segítenének, szándékaik ellenére meggondolatlan dolgokat tesznek, vagy mondanak. Meg kell értened, hogy a rossz reakciójuk az ő félelmük miatt van, és nem miattad.

De vannak emberek odakint, akik veled lehetnek ebben a szörnyű időben, és nem ítélnek el téged, nem vitatkoznak veled, nem küldenek kórházba és nem próbálják meg kibeszéltetni veled, milyen rosszul érzed magad. Ők egyszerűen gondoskodnak rólad. Keress közülük egyet. Most. Használd fel a 24 órádat vagy a hetedet, és mond el valakinek, mi van veled. Az rendben van, hogy segítséget kérsz.

Próbálozz ezek közül valamelyikkel:

A www.sos116-123.hu honlapon lehetőség van e-mailben, és skype-on is segítséget kérni.
segélykérés

Éjjel-nappal ingyenesen hívhatod telefonszolgálataikat a 116-123-as telefonszámon vezetékes telefonról és mobilról egyaránt. A Skype elérhetőségüket pedig hétfőtől péntekig 17 és 01 óra között veheted igénybe.
Az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre levelet is írhatsz, 72 órán belül válaszolnak rá.
Minden esetben anonim módon veheted fel velük a kapcsolatot, munkatársaikhoz bizalommal fordulhatsz!

Kék Vonal Gyerek és Ifjúsági Telefonszolgálat
116 111
előtag és körzetszám nélkül hívható bárhonnan Magyarország területén minden nap 0-24 óráig MOBILRÓL IS

Ha inkább írni szeretnél a Kék Vonalnak, használd EMIL-t, a biztonságos levelező rendszerünket, amelyre beléphetsz innen
EMIL azért biztonságosabb, mint a hagyományos e-mail, mert itt biztosan csak te olvashatod el a választ a kérdéseidre. Ügyelőik 3 napon belül válaszolnak a kérdésekre.

Már chatelhetsz is velük! Beléphetsz innen.
Amikor van szabad ügyelő beszélgethetsz vele.

Hívj fel egy pszichológust (akár innen)

Gondosan válassz egy barátot, tanácsadót, valakit aki szívesen meghallgat

De ne rakj magadra további terhet azzal, hogy magad próbálod ezt megoldani. Beszélj arról, hogy jutottál oda, ahol most vagy, engedj ki egy hatalmasat ebből a nyomásból, és meglehet az a további erőforrás a fájdalom ellen, amire szükséged van, hogy visszanyerd az egyensúlyt.

5

Öngyilkos érzések önmagukban és önmaguk számára is traumatikusak. Miután ezek alábbhagytak, folytatnod kell a gondozást a saját érdekedben. A terápia igazán jó ötlet. Ezért vannak különböző elérhető önsegítő csoportok éppúgy az országodban és az interneten is.

Nagyszerű, ez néhány perc volt, és még mindig velem vagy. Igazán boldog vagyok.

Amiért ilyen messze jutottál, jutalmat érdemelsz. Úgy gondolom, meg kell jutalmaznod magad, adnod kell magadnak egy ajándékot. Az ajándék, amit adni fogsz egy erőforrás lesz a fájdalom ellen. Emlékezz vissza, az oldal elején mondtam egy ötletet, hogy győződj meg arról, hogy több erőforrásod legyen mint fájdalmad. Most adj hozzá még egyet a fájdalom leküzdésére, vagy kettőt, vagy tizet...! Amíg ez túlerőbe kerül a fájdalommal szemben.

Most, amíg ez az oldal adott egy kis megkönnyebbülést, a legjobb erőforrás a fájdalomra, amit adhatunk, egy másik emberi lény, akivel beszélhetsz. Ha találsz valakit, aki meg akar hallgatni, és elmondod neki, hogyan érzel, és hogy jutottál eddig a pontig, meg fogod növelni az erőforrásodat eggyel. Remélhetőleg az első ember, akit választasz nem az utolsó lesz. Rengeteg ember van odakint, aki igazán hallani akar rólad. Itt az ideje, hogy elkezdj keresni közülük egyet.

És most: Szeretném, ha felhívnál valakit.

És közben, amíg itt vagy, maradhatsz még velem egy kicsit. Nézd meg az alábbi oldalakat online segítségért.

Öngyilkosság és Válsághelyzet Tájékoztató
Ha az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja
Ha egy barátnak szeretne segíteni
- Figyelmeztető jelek
- A depresszióról

Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolataiom vannak?

Utoljára frissítve: hétfő, 25 május 2020 12:07