Transvanilla Transznemű Egyesület

A barátom / rokonom transznemű

Úgy gondolod vagy most tudtad meg rokonodról/barátodról hogy transznemű? Szeretnél többet tudni? Nem érted mi ez? Igyekszünk ebben segíteni neked.

1 Ez nem a te hibád

2 ő még mindig ugyanaz a személy

3 A megszólítás mindig nagyon fontos

4 Lásd még….

Nem a te hibád

Az első és legfontosabb dolog, hogy tudatosítsd magadban, ha beszélnek róla, vagy kiderül, hogy egy barátod vagy családtagod transznemű: az ő transzneműsége nem a te hibád. Az emberek vagy transzok, vagy nem, és ha igen, ez egy állapot, ahogy születtek, ez nem fejlődik ki azáltal, hogy a szülei rosszak voltak, vagy a barátaik rossz hatással voltak rá.

Ő még mindig ugyanaz az ember

Egy másik nagyon fontos dolog emlékezni arra, hogy a transz barátod, gyermeked, szülőd, nagybácsid, nagynénid, unokatestvéred vagy a kedvesed nem lett ettől teljesen más ember. A kedvenc színe ugyanaz maradt, még mindig ugyanaz a kedvenc étele és ugyanazokat a tevékenységeket csinálja mint eddig. Ez egy kis árnyalás, egy kis többlet, a személyiség egy részének a változása.

A megszólítás mindig nagyon fontos

Ha a transz barátod vagy rokonod megkér, hogy használd a hozzá illő megszólításokat, és az új, hozzá illő nevét, megtiszteled vele, hogy így teszel. Hasonlóképpen nagyon fájdalmas tovább használni a régi nevet, és a régi megszólításokat, még ha nem is tűnik számodra annak. Érthető, hogy a változások időbe telnek; az erőfeszítések viszont nagy örömet okoznak. Általában jobbnak tűnik egyszerűen kijavítani a nyelvbotlást és továbblépni a mondatban, nem pedig megállni és bocsánatot kérni (és ezzel felhívni rá a figyelmet).

Ha gyermeked transzneműnek vallja magát vagy úgy érzed az lehet akkor a transznemű gyermmekekről itt olvashatsz bővebben:
Transznemű gyermekek

Ha szülőd transznemű arról itt olvashatsz bővebben:
Transznemű a szülőm - GYIK

Lásd még

Az alábbi cikkek hasznosak lehetnek, hogy segítsenek megérteni részletesebben a transzneműség lényegét:

Nemi kategóriák, transz identitások
Transzbarát viselkedés, hozzáállás
A transzneműségről mindenkinek
10 dolog…amit soha ne mondj egy transz embernek
A transzszexualizmusról
Meghatározások
Transznemű szimbólumok

Ez az oldal nem teljes és nagyra értékelnénk bármilyen segítséget vagy egyéb hozzászólást, amivel kiegészíthetjük az itt leírtakat.

Utoljára frissítve: csütörtök, 24 február 2022 14:22

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek