Transznemű emlékezés napja és novemberi programok

Transznemű emlékezés napja és novemberi programok

Transvanilla

Hírlevél 2023.

november

‍ ‍ ‍ ‍

Az ünnepi időszak és lelassulás előtt 🏳️‍⚧️


November 24. a következő ösegítő csoport időpontja, most offline találkozóval várunk benneteket!

A Transvanilla önsegítő csoportja havonta egyszer találkozik. Szokásos módon pénteki napon, november 24-én 17:00-20:00 óra között zajlik.
 
A csoport nyílt, ezzel szeretnénk lehetőséget adni rá, hogy a tagok folyamatosan cserélődhessenek, bővüljön a létszám, így minden alkalommal új embereket ismerhessünk meg és friss és nézőpontokkal találkozzunk.

 

A jelentkezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az onsegito@transvanilla.hu címen tehetsz meg! (Hozzátartozód esetén, róla is írj pár sort vagy jelentkezzen ő is!)

 


November 20-án tartjuk a Transznemű emlékezés napját, ebből az alkalomból pedig újra gyertyás emlékezést tartunk.
 
November 20-án 17:00-20:00 óra között várunk majd mindenkit, aki szeretne megemlékezni egy konkrét személyről, illetve azokról a transz és dzsender non-konform emberekről, akik már nincsenek közöttünk.

A pontos helyszínt a jelentkezés után küldjük el a megadott email címre.
 
Fontos!
Az esemény alkalmával beszélni fogunk olyan transz és dzsender non-konfrom emberekről, akik sokat tettek a transz közösségért és a mozgalomért. Első sorban arról lesz szó és arra fogunk koncentrálni, hogy milyen életük, illetve munkásságuk volt, de a téma jellegéből kifolyólag szó lesz olyan témákról, mint az öngyilkosság, a szerhasználati abúzus vagy a misgendering. Ezeket a témákat a nap jellegéből adódóan nem fogjuk tudni kikerülni, de tudjuk jelezni, mielőtt beszélnénk róla, így ha bárkinek szüksége van rá, ezekben az esetekben elhagyhatja a termet.

 

 


A Trans Murder Monitoring (TMM) projekt minden évben nyilvánosságra hozza, hogy világszerte hány olyan gyilkosságról van tudomásuk, amelynek áldozata transz vagy más dzsender-nonkonform ember volt.

2022 októbere és 2023 szeptembere között ez a szám 320. Tavalyhoz képest ugyan csökkent ez szám, de csak nagyon kevéssel, 2022-ben 327 esetet rögzítettek világszerte. A transz és dzsender-nonkonform emberekkel szembeni erőszak tehát továbbra is következetesen magas szinten van.

 

Aktuális cikkeink

 

A nemi önrendelkezési modell működik - a TGEU jelentése

 

A Transgender Europe (TGEU) kutatásában különböző európai országok önrendelkezési gyakorlatait és azoknak eredményeit, hatékonyságát vizsgálta 2022-ben. A kutatás eredményei alapján a nem jogi elismerése segít a transz emberekkel szembeni szisztematikus elnyomás, diszkrimináció és erőszak leküzdésében.


 

Friss jelentés mutatja be a transz személyeket érintő interszektív elnyomási formákat Európában

 

A TGEU és az ILGA-Europe közös jelentést indított. A jelentés beszámol a transz és nem-bináris személyeket érintő interszektív elnyomási formákról. Ez az ismertető része az Interszekció sorozatnak: Elmerülés a FRA LMBTI II Felmérési Adataiban: Transz és nem-bináris tájékoztató.

 


Támogasd a munkánkat!

 


Ha szeretnéd támogatni a munkánkat, ezt többféleképpen is megteheted.

 

Utalhatsz közvetlenül az egyesület bankszámlájára vagy támogathatsz minket PayPalon keresztül egyszeri vagy akár rendszeres adománnyal.