Idén is Latin-Amerikában és a Karib térségben jelentették a legtöbb esetet, összesen 235-öt. Idén először jelentettek eseteket Örményországból, Belgiumból és Szlovákiából. 

A Trans Murder Monitoring legfontosabb adatai: 

  • összesen 320 transz és dzsender-nonkonform ember gyilkosságát jelentették 
  • az áldozatok 94%-a transz nő és transz femininként prezentáló ember volt
  • az áldozatok 80%-a rasszizmus áldozata is volt, ez tavalyhoz képest 15%-os emelkedés
  • Európában az áldozatok 45%-a menekült vagy bevándorló volt
  • a jelentett gyilkosságok majdnem fele (46%-a) lövöldözés volt
  • a jelentett esetek több mint negyede (28%) az utcán történt, míg 26%-a az áldozat saját otthonában.

Fontos kiemelni, hogy ezek a bűncselekmények, ahogyan az kisebbségekkel szemben elkövetett bűncselekmények esetében jellemző, valószínűleg töredéke a valós számnak. Az adatok nagy része olyan országokból származik, ahol különböző transz és LMBT+ szervezetek szisztematikusan gyűjtik az adatokat. A bűncselekmények nagy részét soha nem jelentik, illetve ha jelentik is azok nem sok figyelmet kapnak. A TMM jelentéséből kiderül az is, hogy a legtöbb áldozat a 19-25 közötti korosztályban volt. 

Az interszekcionális vagy metszet-szemléletű elemzés lehetőséget ad arra, hogy lássuk, mely társadalmi csoportok vannak különösen nagy veszélyben, illetve jól megmutatja azt is, hogy a különböző előítéletek, különböző csoportokkal szemben érzett gyűlölet, hogyan konvergálnak. Az adatok különösen aggasztó tendenciákat mutatnak a nőgyűlölet, a rasszizmus, a xenofóbia, valamint a szexmunkásokkal szembeni előítéletek összefüggéseiben is. Az áldozatok 94%-a transzfeminin (azaz magát feminin külső jegyekkel prezentáló), 48%-uk szexmunkás, Európában pedig 45%-uk bevándorló vagy menekült.

A Transznemű emlékezés napját 1999 óta tartják számon. Gwendolyn Ann Smith, transz aktivista nevéhez kötik a kezdeményezést, aki az egy évvel korábban, 1998-ban meggyilkolt Rita Hester halálának évfordulóján szervezett virrasztást, egyben emlékezve mindenkire, aki hasonló erőszakos bűncselekmény következtében vesztette életét. A transz gyilkosságok nagy részéhez hasonlóan Rita Hester ügye a mai napig megoldatlan.