Transvanilla Transznemű Egyesület

Útmutató az emberi jogokon alapuló transz-specifikus egészségügyi ellátáshoz

Pin It

Útmutató az emberi jogokon alapuló transz-specifikus egészségügyi ellátáshoz

Elérhető a Transvanilla Transznemű Egyesület legújabb kiadványa az Útmutató az emberi jogokon alapuló transz-specifikus egészségügyi ellátáshoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben eltávolította a transz identitásokat a Betegségek Nemzetközi Osztályozásának (BNO) mentális egészséggel foglalkozó fejezetéből és egy új fejezetben helyezte el azokat, melynek címe: Szexuális egészséggel kapcsolatos állapotok (Conditions Related to Sexual Health). Ez a jelentőségteljes lépés de-pszichopatologizálta a transz identitásokat. Sajnos azonban, ha nem alakul át az ellátási modell és a megközelítések, mindez nem elegendő ahhoz, hogy a transz specifikus ellátások a valóságban is megváltozzanak. Még mindig nehézkes a transz közösség számára egészségügyi ellátáshoz hozzáférni diszkriminációtól mentesen és minőségi körülmények között. A helyzet országonként változó, de még a legelőrehaladottabb jogi szabályozások sem felelnek meg az emberi jogi alapelvek standardjainak. Magyarországon soha nem készültek nemzeti szinten érvényes szakmai irányelvek a transz-specifikus egészségügyi ellátásokról.

Az emberi jogok megsértése a transz-specifikus egészségügyi ellátás során mindennapos és a patologizáció a norma

Jelenleg az orvosok hatalmában áll értékelni és diagnosztizálni transznemű embereket, engedélyezni vagy megtagadni az ellátást, illetve akár önkényesen megszabni annak feltételeit. Ez a tradicionális modell merev és a lépések amelyeket meg kell tenni az érintetteknek a nemek kettősségén alapszanak. Nem tartják tiszteletben a transz tapasztalatokat és többek között sértik a diszkriminációmentesség, az önmeghatározás és a tájékozott beleegyezés elvét. Az ellátók sokkal inkább elutasítják a nem-bináris, nem heteroszexuális, interszex és dzsender-nonkonform embereket, azokat akiknek a mentális egészségével gond van, a fogyatékkal élőket, a romákat, a színesbőrűeket, a szexmunkásokat, a migránsokat és a gyermekeket. A kiadványban erről is szó van.

Az Útmutató az emberi jogokon alapuló transz-specifikus egészségügyi ellátáshoz az első olyan magyar nyelvű kiadvány, amely a transz emberek számára az egészségügyi ellátórendszerben elérhető specifikus ellátásokat az emberi jogi alapelvek szempontjából vizsgálja. Célja hozzájárulni olyan egészségügyi jogszabályok és protokollok megalkotásához hazánkban is, melyek megfelelnek az emberi jogoknak.

Az útmutató felvázolja hogyan kellene a transz-specifikus egészségügyi ellátásnak kinéznie. Konkrét példákkal mutatja be a transz emberek jogait, és hogy minek kellene történnie és minek nem a transz-specifikus egészségügyi ellátás során. Továbbá azonosítja az alapelvek kapcsolatát a konkrét specifikus egészségügyi gyakorlatokkal. A kiadvány szeretne hozzájárulni a változó környezethez. Az emberi jogi alapelvek szolgáltatják az alapot ehhez, és azok az intézmények, melyek elismerik és támogatják az igényt olyan új hozzálláshoz a transz-specifikus egészségügyi ellátásban, amely tiszteletben tartja a transz emberek tapasztalatait és jogait.

Sürgős, hogy minden érintett szereplő megkérdőjelezze és átformálja a transz-specifikus egészségügyi ellátási politikákat és gyakorlatokat.

A kiadvány az alábbi linken letölthető: Útmutató az emberi jogokon alapuló transz-specifikus egészségügyi ellátáshoz

 

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek