A 13. Jelentés az LMBTI emberek emberi jogi helyzete Európában és Közép-Ázsiában riport riasztó módon számol be a tavalyi év során a politikusok részéről elhangzott gyűlöletbeszédről 32 európai országban - köztük 21 uniós tagállamban. 

Egyértelműen felerősödött a leszbikus, meleg, biszexuális, transz és interszex (LMBTI) közösség ellen irányuló gyűlöletbeszéd a hivatalos személyek részéről Európa-szerte. Ezek nagy része a transz embereket célozza, többek között az EU tagállamaiban, Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Cipruson, Csehországban, Dániában, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Izlandon, Írországban, Olaszországban, Lettországban, Luxemburgban, Hollandiában, Norvégiában, Romániában, Portugáliában, Szlovákiában, Spanyolországban és Svédországban.

A transzellenes megszólalások nagy része a gyerekeket, a gyerekek védelmét használja eszközként, félelemkeltő retorikát és taktikákat alkalmaz, hogy ellenállást generáljon a transz kiskorúak egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésével szemben és korlátozza az oktatást. Ez egy szélesebb körű tendencia, amelyet a gyermekek felhasználásában látunk: a politikusok Európa-szerte azt állítják, hogy az LMBTI emberekről szóló információkhoz való hozzáférés korlátozása a kiskorúak védelmét szolgálja.

A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a politikusok démonizáló nyilatkozatai és a kísérő jogszabályok bevezetése vagy bevezetésére tett kísérletek hatással vannak az öngyilkossági arányokra és a mentális egészségre, különösen a fiatal LMBTI emberek esetében. Az ilyen hangulat fokozás pedig az iskolák és könyvtárak előtti erőszakos tiltakozásokhoz vezet, amelyek közvetlenül veszélyeztetik a fiatalokat.

Ez a félelemkeltés pedig közvetlenül az LMBTI emberek elleni támadások további növekedéséhez is vezetett. A jelentésben résztvevő 54 ország közül mindössze hat nem jelentett 2023-ban gyűlölet-bűncselekményt. A többi 48 országban a bejelentett szóbeli és fizikai erőszak nagy része transznemű embereket célzott meg. Az uniós tagállamok közül pedig csak egy számolt be arról, hogy nem történt gyűlölet-bűncselekmény.

"Ebben a légkörben zajlanak majd a júniusi európai parlamenti választások. A közbeszéd egyre polarizáltabbá és erőszakosabbá válik, különösen a transzneműek ellen, és az LMBTI közösséget évtizedek óta a legnagyobb és legsúlyosabb erőszak éri Európában. - mondta Katrin Hugendubel, az ILGA-Europe érdekvédelmi igazgatója. "Az EU alapját képező alapvető értékek és normák - az emberi méltóság és az emberi jogok, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és a jogállamiság tiszteletben tartása - megkérdőjeleződtek, és az emberi jogok, különösen az LMBTI emberek emberi jogai komoly támadások célpontjai a szélsőjobboldali erők részéről. Az LMBTI emberek jogait és emberségét egyre inkább használják a társadalmak megosztására, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok aláásására".

Az ILGA-Europe a jövő héten indítja el a "Come Out 4 Europe" kampányt, amely lehetőséget ad az európai parlamenti képviselőjelölteknek, hogy megmutassák, hogyan fogják támogatni és védeni az LMBTI emberek jogait az Európai Parlament megválasztott képviselőiként.

"Az LMBTI jogokat támadások érik, és közben a gyermekek is sérülnek, mivel  olyan politikai erők felemelkedésének vagyunk tanúi, amelyek megkérdőjelezik az alapjogokat és a szabadságot. A júniusi választás sorsdöntő pillanat lesz az EU és az LMBTI emberek számára. A 2024-es éves jelentés megállapításainak fényében a Come Out 4 Europe kampányunk egyértelmű politikai kötelezettségvállalásokat fog követelni az emberi jogok, a demokrácia és a szabadság védelmére vonatkozóan az Európai Parlament jelöltjeitől." - nyilatkozta Chaber,  az ILGA-Europe ügyvezető igazgatója.

 

A teljes jelentést itt lehet elolvasni.