Transvanilla Transznemű Egyesület

Szexuális orientáció a genderqueer személy számára

Pin It

Azt tudjuk, hogy a szexuális orientáció és a nem különálló fogalmak. Cisznemű identitások esetében ez viszonylag könnyen megérthető. De hogy „működik” az orientáció a genderqueer és más, magukat transzként azonosító emberek esetében?

Akkor beszéljünk most erről!

Mielőtt továbbmennék, szeretném tisztázni, hogy a „genderqueer” kifejezés viszonylag új, és más-más jelentése van a különböző személyek számára. Részemről gyűjtőfogalomként használom mindazokra, akik nem ciszneműként definiálják magukat (ideértve, de nem kizárólag a transznemű, kétnemű, harmadik- negyedik- valahányadik nembe tartozó, two-spirit és nemnélküli személyek/adzsender/), hogy ne kelljen minden alkalommal az identitások teljes listáját felsorolnom.

Érdemes továbbá megjegyezni azt is, hogy a „szexuális orientáció” kifejezés némiképp félrevezető. Én most itt azért használom, hogy legyen egy majdnem mindenki számára ismerős kifejezés, amivel a fizikai, érzelmi/romantikus, és lelki vonzalmat meg tudom nevezni.

Kezdjük az alapoknál

Rendszeresen felteszik nekem (és biztos vagyok benne, hogy rengeteg genderqueer személynek is) a kérdést, hogy náluk hogyan is működik a szexuális orientáció kérdése. Mielőtt azonban erről beszélnénk, fontos megértenünk, hogyan működik a vonzalom.

A vonzalom, mint egy képzeletbeli barát, a fejedben van

Egy pillanatra vonatkoztassunk el a cisznemű vagy genderqueer kérdéstől, és gondoljunk csak a vonzalomra. Ez olyasmi, ami belülről jön. Sok lehetséges magyarázat van a kialakulására, vagy arra, hogy honnan is ered. Én arra az elméletre szavazok, hogy a hormonok hatásait a tudatalattink értelmezi, ennek eredményeképp alakul ki a vonzalom. Az, hogy ezt az ember felismerje, függ attól, hogyan szocializálódtunk, és mennyire ismerjük önmagunkat. Vagyis a vonzalom nagyrészt nem rajtunk múlik, az viszont igen, hogy hogyan értelmezzük és hogyan reagálunk rá.
A vonzalom ilyenfajta értelmezése vonatkozik a cisznemű és a genderqueer emberekre is.

Nem az számít, ki vagy, hanem hogy kihez vonzódsz

Beszéljünk még mindig csak általánosságban a vonzalomról, szerintetek mi játszik nagyobb szerepet, a másik személy identitása(i), vagy a sajátotok? Nagyon sok cisznemű heteroszexuális mondaná azt, hogy ha valami varázslat folytán megváltozna a nemük, akkor is heterók lennének. Biztos hallottatok már hetero-cisz srác szájából olyasmit, hogy „ha lány lennék, biztos tetszene Brad Pitt.”
Az az igazság, haver, hogy neked tetszik Brad Pitt.
A szexuális orientáció nem függ a nemtől. Ha a te nemed hirtelen megváltozna, neked még mindig ugyanazok tetszenének, különben te nem lennél te. Igaz, nem teljesen ilyen egyszerű a dolog, mert lehet azzal érvelni, hogy ha a nemed megváltozna, akkor valószínűleg más hormonkeveréket gyártana az agyad, de ebbe nem megyünk most bele.

Emlékszel? Varázslatról volt szó.
Az igazán fontos része az, hogy véleményem szerint a vonzalom igazi, őszinte, tömény, tiszta formájában a másikról szól, nem rólad (vagy nyelvtani kifejezéssel élve a tárgyról, nem pedig az alanyról). Bár ezt nehéz lehet így elképzelni, ez a helyzet. (Ahogy egyszer egy srác mondta: „én mindig is azt láttam magam előtt, ahogy a péniszem behatol egy vaginába”.) Az esetek többségében legalábbis ez a helyzet.
Az identitást megérteni olyan, mint az Erő világos oldalát használni: nincsenek végletek (kivéve természetesen azt a végletességet, hogy nincs egy véglet sem.) (Star Wars)

Korszerűsítsük az elnevezéseket

Annak érdekében, hogy minél könnyebben megértsük egymást, egy nyelvet kell beszélnünk. A hagyományos, orientációt kifejező szavak (hetero-, homo-, biszexuális) nem váltak be a cisznemű világ határain kívül. Sokak szerint egyáltalán nem is kellene ezeket a szavakat használnom a cikkemben, mert nem kiterjeszthetőek a genderqueer személyekre. Ez igaz, mégis a hagyományos (genderqueer identitásokat figyelmen kívül hagyó) kifejezések közérthetőbbek azok számára, akiknek még újak ezek a fogalmak, ezért hagytam meg őket.

Szexuális orientációt kifejező új elnevezések

Androszexuális/androfil: férfiakhoz és/vagy férfiassághoz vonzódó.

Gyneszexuális/gynefil: nőkhöz és/vagy nőiességhez vonzódó.

Skolioszexuális: genderqueer és transz személyekhez és önkifejezésshez vonzódó (olyanokhoz, akik nem ciszneműként azonosítják magukat).

Pánszexuális: minden emberhez vonzódni képes, biológiai nemre, nemi identitásra vagy önkifejezésre való tekintet nélkül.

Aszexuális/non-szexuális: szexuális vonzalom nélküli, de romantikus vagy lelki vonzalom gyakran jelen van.

Az elnevezések korlátai általánosságban

A szexuális orientáció kifejezésére a fenti elnevezések sokkal jobbak, mint a hagyományosak, de azért közel sem tökéletesek. Azt kell szem előtt tartanunk, hogy nagyon sok különböző identitás létezik, képtelenség egy listát vagy grafikont vagy átfogó cikket készíteni úgy, hogy mindegyik benne legyen. Sokak szerint a fenti lista (vagy a cikk általában véve) nem terjed ki a harmadik nem (vagy negyedik vagy valahányadik) képviselőire, vagy a two-spirit egyénekre. Mindenesetre ez egy lépés ennek a hihetetlenül összetett fogalomnak a megértése felé. Ha kétségeink támadnak, még mindig ott van a platina szabály.(http://itspronouncedmetrosexual.com/2011/12/the-corruption-of-the-golden-rule/) angol

Szóval akkor hogy is működik a genderqueer szexuális orientáció?

A fent felsorolt kifejezések alapján már valószínűleg kezd kialakulni egy kép benned arról, hogy genderqueer barátaink számára hogyan is működik a szexuális vonzalom. Ha elég gyors a felfogásod, észrevehetted, hogy nem sokban különbözik a ciszneműekétől. Ha mégsem érted, örömmel elmagyarázom.
Röviden, a genderqueer szexuális orientáció ugyanúgy működik, mint a cisznemű szexuális orientáció. Röviden, a genderqueer szexuális orientáció ugyanúgy működik, mint a cisznemű szexuális orientáció. Az emberek bizonyos emberekhez vonzódnak, a nőiesség és a férfiasság különböző megjelenéseihez, a nemek különböző fizikai megnyilvánulásaihoz (mellek, és/vagy haj, és/vagy pénisz és/vagy vagina és/vagy stb.) és különböző nemi ön-identitásokhoz, amelyek a kapcsolatok és a társadalmi szerepek alkotórészei.
Ha egy genderqueer személy a nőkhöz vonzódik, mondhatjuk, hogy ő gyneszexuális. Ha egy cisznemű személy (férfi vagy nő) a nőkhöz vonzódik, rá is mondhatjuk, hogy gyneszexuális. Ha egy genderqueer ember genderqueer emberekhez vonzódik, azt mondhatjuk, hogy ő skolioszexuális. Ha egy cisznemű (férfi vagy nő) genderqueer emberekhez vonzódik, akkor rá mondhatjuk, hogy skolioszexuális (látod, hogy ezek a kifejezések sokkal szélesebb körben használhatóak?!).
Szóval hadd mondjam el még egyszer: a genderqueer szexuális orientáció ugyanúgy működik, mint a cisznemű szexuális orientáció. Igazából ezek a „szexuális orientációt kifejező új elnevezések” ugyanolyan jól alkalmazhatók cisznemű és genderqueer emberekre is. Sokan (köztük én magam is) úgy gondolják, hogy jobban be kellene építeni őket a szókincsünkbe (És ezt egymásik cikkben ki is fogom fejteni).

Ez nem lehet ilyen egyszerű.

Nem, persze, hogy nem. Identitás terén semmi sem egyszerű. De le lehet ennyire egyszerűsíteni, ahogy azt tettem. Minél hamarabb felhagyunk azzal, hogy a genderqueer-ekre „mások”-ként gondolunk, és azzal, hogy újabb és újabb módon tegyünk különbséget cisznemű és genderqueer között, annál hamarabb képesek leszünk megérteni és elfogadni egymást, és egyenlő módon kezelni mindenkit. Ez utóbbi különösen fontos.

Forrás: It's Pronounced Metrosexual

Name from the past - Név a múltból

ENGLISH - #LGRforHungary - Call to action page

Transvanilla hírlevél

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.