Transvanilla Transznemű Egyesület

Sorsdöntő pillanat az LMBTI jogok terén Európában és Magyarországon

Pin It

ilga-europe szivárvány térkép 2020

A COVID–19 krízis árnyékában az ILGA-Europe Szivárvány Térképe és a Transgender Europe Transz Jogi Térképe rámutat, hogy az egész régióban bizonytalan az LMBTI emberek emberi jogainak helyzete.

A ma publikált Térképek és Indexek felfedik, hogy országok melyek egykor vezető helyeket töltöttek be, - köztük Magyarország is -, most már nem elkötelezettek az LMBTI emberek egyenlősége iránt. A koronavírus járvány közben, ami aránytalanul érinti a sérülékenyebb embereket, vannak kormányok akik arra használják a helyzetet, hogy emberi jogokat korlátoznak.

Kulcsfontosságú tények:

  • Az országok felében nem történt pozitív változás.
  • Vannak országok, - köztük Magyarország- , melyek évek óta visszafelé mozognak a listán, mert meglévő védelmeket iktatnak ki.
  • A transz jogok terén van a legnagyobb elmozdulás, legyen az jó vagy rossz. Magyarországra is igaz ez, sajnos a rossz irányba.
  • A regresszió ott a leglátványosabb ahol a civil és politikai jogokat támadják: ahol az LMBTI jogvédők egyre nagyobb veszélyben vannak, ahol a hatóságok aktív intézkedésekkel ássák alá a civil szervezetek működését és megítéltségét, és ahol betiltanak nyilvános eseményeket.

"Ez egy kritikus időszak Európában. Évről évre egyre több ország, akik harcoltak az LMBTI egyenlőségért feladják elkötelezettségüket és egyre több kormány aktív lépéseket is tesz az LMBTI közösségek ellen. A történelem azt mutatja, akik sérülékenyebbek azok krízisek után még sérülékenyebbekké válnak, tehát minden okunk megvan rá, hogy aggódjunk amiatt, hogy a politikai események, a fokozódó elnyomás és a társadalmi gazdasági nehézségek nagyon sok LMBTI emberre hatással lesznek Európában az elkövetkező években."- mondta Evelyne Paradis, az ILGA-Europe igazgatója.

ilga europe rainbow map magyarország
Magyarország 2012 óta a 9. helyről a 27.-re csúszott le a listán

A stagnálás és visszalépések mellet a legtöbb pozitív változás transz és interszex jogok terén történt az elmúlt évben Európában. A nemi identitás és a nemi jelleg alapú védelem az esélyegyenlőségi törvényekben új elem Andorrában, Belgiumban, Hollandiában, Észak-Macedóniában és Svájcban. Új önmeghatározáson alapuló szabályozást vezettek be Izlandon és hozzáférést kaptak nemük elismeréséhez kiskorúak is Spanyolországban. Több ország is azért veszített pontot idén, mert meglévő nem jogi elismerése folyamatok a gyakorlatban nem működnek hatékonyan: Magyarország, Azerbajdzsán, Szerbia, Nagy-Britannia. Máshol elakadtak a nem jogi elismerését reformáló folyamatok: Albánia, Ciprus, Finnország és Svédország.

Magyarország visszaesése a legnagyobb az értékelésen, pontjai 8,46%-át veszítette el az ország a nem jogi elismerésének felfüggesztése és a nyilvános események állam általi nem megfelelő védése miatt.

"Az olyan országok mint, Magyarország, Lengyelország és Törökország kerültek a középpontba, akik már a világjárvány előtt is támadták az LMBTI közösségeket. A nem jogi elismerését betiltó törvényjavaslat Magyarországon, az abortuszt és szexuális felvilágosítást betiltó javaslat Lengyelországban, a török politikai vezetők által bűnbaknak kikiáltott LMBTI emberek, akik szerintük felelősek a koronavírusért - ezek mind figyelmeztető jelek olyan kormányok részéről melyek autoritárius jegyeket mutatnak és arra használják a vészhelyzetet, hogy tovább korlátozzák a sérülékeny csoportok és a kisebbségek jogait. Ha valaha is ki kellett állniuk az európai kormányoknak és intézményeknek a jogállamiság és az emberi jogok mellett, akkor ez az." - mondta Darienne Flemington, az ILGA-Europe társelnöke.

"Sajnos Magyarország a negatív változások éllovasa, és ez különösen nagyon érzékenyen érinti főként a magyar transz és interszex emberek jogait. A jogi nem megváltoztatásának betiltása az elkövetkező években növekvő megbélyegzést, diszkriminációt és erőszakot hozhat közösségünk számára. Fontos, hogy a magyar kormány elszámoljon minden kötelezettségével és hogy a társadalom is minél szélesebb körben informáltabb legyen a kérdésben." - mondta el Hidasi Barnabás, a Transvanilla Transznemű Egyesület elnöke

A Magyarországról kiadott térképek és indexek elkészülésében a Háttér Társaság és a Transvanilla Transznemű Egyesület szakértői segítettek.

Letölthető ILGA-Europe Szivárvány Térkép és Index 2020
Interaktív weboldal: rainbow-europe.org
Magyarország oldala
Magyarország éves értékelése

Transgender Europe Transz Jogi Térkép és Index

TGEU transz jogi térkép 2020

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek