2021-ben a stagnálás volt jellemző, rengeteg folyamatban lévő munka lett megállítva, halasztgatva. Ehhez képest a 2022-es térképen több előrelépés és pozitív változás is látszik.

A rangsort zsinórban hetedik éve Málta vezeti, 92%-kal. A második helyre idén Dánia lépett elő, 7 helyet javítva az egy évvel ezelőtti pontszámához képest. Ez főleg a büntetőtörvénykönyvben bevezetett változásoknak köszönhető. A kiegészítés szerint a szexuális orientáció ellen irányuló szándék súlyosbító körülménynek minősül, illetve kiegészítéseket vezettek be az egyenlő bánásmód terén is.

Szintén javított Izland, ahol elismerték a transz szülőket, Franciaország, ahol kivezették a más férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakra vonatkozó véradási tilalmat, valamint betiltották a ‘konverziós terápiákat’, Görögország, ahol szintén a véradással kapcsolatos tiltásokat szüntettek meg, Lettország Dániához hasonlóan a büntetőtörvénykönyvben tett kiegészítéseket, a szexuális orientáció ellen irányuló szándékot súlyosbító körülményként elismerve. Szintén javított Litvánia, Szerbia és Szlovénia is, ezzel bizonyítva, hogy valójában nincs Kelet/Nyugat megosztottság az LMBT jogok tekintetében.

11%-kal csúszott vissza az Egyesült Királyság, ahol nem születtek meg régóta ígért jogi szabályozások, amelyek a nem jogi elismerését és a ‘konverziós terápiák’ betiltását céloznák, a kormány pedig nem áll ki határozottan a politikában és a médiában egyre növekvő transzellenes hangulattal szemben.

“Az Egyesült Királyságban kialakult helyzet szomorú emlékeztető, hogy ha a kormány nem áll ki határozottan a kisebbségek jogainak védelme mellett, akkor egy erős ellenzéki erő fel fogja használni az üresen hagyott teret, hogy gyűlöletet és megosztottságot terjesszen.” - mondta Katrin Hugendubel, az ILGA-Europe Érdekképviseleti vezetője.

Szintén rontott Bulgária, Románia és Magyarország is. Románia a Pride eseményekre bevezetett tiltás és büntetés, a szabad gyülekezési jog korlátozása miatt, Magyarország pedig a számos, kifejezetten LMBT embereket célzó törvényi kiegészítés bevezetése miatt, ideértve a 18 éven aluliak számára, a “születéskor meghatározottól eltérő nemi identitás, nemváltoztatás és homoszexualitás megjelenítését és terjesztését”.

“Magyarországon a nem jogi elismerésének betiltása miatt kialakult helyzetre a mai napig nincs megoldás és a helyzet sajnos még tovább romlott. Nagy szükség van arra, hogy Európa szerte javuljon az általános helyzet ahhoz, hogy optimistán tekinthessünk a jövőbe.”- mondta Hidasi Barnabás a Transvanilla Transznemű Egyesület elnöke.

Az Európai Unióban továbbra is Lengyelország (13%) szerepel a lista utolsó helyén, a teljes, 49 európai és közép-ázsiai országot összesítő listán pedig az utolsó három hely változatlan; Azerbajdzsán (2%), Törökország (4%) és Örményország (8%).

 

Ukrajnát a háborús helyzet miatt külön vizsgálták. Az orosz lerohanás előtt 6 hónappal Ukrajnában is kivezették a véradásra vonatkozó tiltásokat, az LMBT aktivisták pedig óvatos optimizmusról számoltak be, mivel egyre több politikus mutatott érdeklődést a jogalkotásra vonatkozó párbeszéd megkezdésére.

Az ILGA-Europe idén egy új kategóriával, az interszex testi önrendelkezéssel bővítette a szempontjainak listáit, mellyel egyértelműen jelezte, hogy az interszex emberek alapvető jogainak védelme dedikált figyelmet igényel, illetve a jogalkotóknak adott útmutatást, hogy pontosan hol és milyen szabályozásokra van szükség.

“Bátorító látni, hogy számos kormány aktívan döntött a valódi cselekvés mellett az elmúlt 12 hónapban, hogy előre mozdítsa az LMBT egyenjogúságot. Ennek köszönhetően egy pozitívabb térképet láthatunk a tavalyihoz képest. A továbbra is elterjedt anti-LMBT erőkkel szembenézve örömmel látjuk a politikusok és képviselők egyre gyakoribb fellépését, hogy megtegyék a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy javítsák az LMBT emberek mindennapjait. Mindenképpen többre van szükség, hogy ezt a felfelé ívelő tendenciát megerősítsük jövőre” - mondta Evelyne Paradis, az ILGA-Europe ügyvezető igazgatója.

A szempontrendszerről, a teljes rangsorról és a kutatásról itt lehet bővebben olvasni: https://rainbow-europe.org/