Transvanilla Transznemű Egyesület

Kérdezd a szakértőt! – A gyermekem transznemű?

Pin It

 

Interjú Dr. Johanna Olson-nal, aki a serdülőkorúak szakértője, adjunktus - Los Angeles-i Gyermek Kórház

Honnan tudhatja egy szülő, hogy a gyermeke transznemű?

Ez nagymértékben függ a gyermek életkorától. A mostani felmérések során a közösség tagjai és a gondviselők válaszai is eltérőek voltak. Maga a „transznemű” kifejezés nagy változásokon ment át az elmúlt időszakban. Általánosságban azonban kimondható, hogy olyan személyre használjuk, kinek nemi identitása, kifejezésmódja és fellépése nem egyezik meg a születéskor meghatározott nemével.

Ugyanakkor, az is igaz, hogy rengeteg olyan gyerek van, akik serdülőkoruk előtt dzsender nonkonform módon viselkednek. Őket nem címkézném fel transzneműnek. Az igazság az, hogy nem tudhatjuk előre, hogy az említett módon megnyilvánuló gyerek serdülő vagy felnőtt korában transzneműek fogja magát meghatározni, vagy sem. Amit biztosra tudunk az, hogy azok, akik kamaszkorukban ráébrednek arra, hogy a nemi identitásuk különbözik a születéskor meghatározott nemükkel, továbbra is ezzel az identitással fognak azonosulni. Ebből láthatjuk, hogy a serdülőkor egy rendkívül lényeges időszak, főleg mikor kezelésekről beszélünk.

Hogyan kell hozzáállni egy olyan gyermekhez, aki dszender nonkonform viselkedést tanúsít, és nem hangsúlyozza nyomatékosan állandóan és folyamatosan azt, hogy „én nem fiú vagyok, hanem lány”?

Úgy gondolom, hogy ebben az esetben a megerősítő hozzáállás a megfelelő – szüksége van arra a gyermeknek, hogy a lehető legnagyobb biztonságban és a legteljesebbnek érezze magát? Azonban a legnagyobb kérdés az, hogy támogatod-e ő abban, hogy még gyerekkorában átessen a szociális tranzíción? A valóság az, hogy azok a gyerekek, akik azt kérik, hogy hadd éljenek más nemi identitás szerint, mint amit születésükkor meghatároztak, nagyfokú diszfóriával küzdenek. Tudatában vagyunk annak is, hogy azok, akik már gyerekkorban nemi diszfóriát tapasztalnak, nagy eséllyel fogják magukat serdülő, illetve felnőtt korban transzneműnek identifikálni.

És itt jön az, ahol bonyolódnak a dolgok. A szociális tranzíció a gyerek, és nem pedig a szülő igénye kell, hogy legyen. Ha egy szülő csak azért akarja, hogy ezen keresztül menjen a gyermeke, mert így sokkal egyszerűbb, mint egy olyan valakit nevelni, aki dzsender nonkomform módon viselkedik, az hatalmas probléma. Ki kell mondanom – és ez nagyon lényeges –, ha a gyereket születéskor fiúnak határozták meg, de mindeközben női ruhákat szeretne hordani, illetve festeni a körmét úgy, hogy nem lányként határozza meg magát, sokkal bonyolultabb helyzetet eredményez. Így könnyű elképzelni, hogy a „nem tudnál inkább teljesen lányként élni?” kérdés egyszerűbb megoldásnak tűnik, mint amit a szituáció megkíván.

Mit mondana egy olyan szülőnek, aki azzal fordulna önhöz, hogy lehetséges, hogy a 4-5 éves gyermeke transznemű?

Ilyenkor, mindig azt tanácsolom, hogy a család töltsön el úgy egy hétvégét, hogy megengedik a gyereknek, hogy a születéskor meghatározott neméhez képest máshogy viselkedjen. Hogyha ez problémát okoz, akkor utazzanak el egy olyan helyre, ahol a gyerek nyugodtan kipróbálhatja magát más nem bőrében és figyeljék meg, hogy mi történik. Hagyni kell, hogy olyan ruhákat válasszon magának, amilyenek szeretne. Igazán megvilágosító élmény ezt figyelemmel kísérni.

Rendkívül fontos, hogy mielőtt az emberek bepánikolnának a szociális tranzíció gondolatára, álljanak meg egy pillanatra és tegyék fel maguknak a következő kérdéseket: „Mi lesz ennek a következménye? Valóban olyan félelmetes a helyzet?”. Amikor megengedjük az embereknek, hogy kipróbáljanak több nemi szerepet, hatalmas szolgálatot teszünk a társadalomnak. Még sohasem találkoztam olyan érvvel, mely alátámasztotta volna, hogy ez ártalmas lenne a gyerekek számára. Valamiért az emberek fejében ez a téma olyan zavart okoz, ami egyáltalán nem szükséges.

Az egyáltalán nem egy végleges dolog, hogyha megengeded a gyerekednek azt, hogy megnövessze a haját és szoknyát hordjon. Ez az egyik legnagyobb probléma az egész rejtőzködéssel és titkolózással kapcsolatban. Az ilyen jellegű félelmek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy nem merjük nyíltan képviselni azt, amit manapság a nemekről gondolunk és továbbra is a hagyományos gondolkodás marad előtérben, miszerint azt a felfogást propagáljuk, hogy az egyén egész élete során csak egy nemhez tartozhat, és hogy ez az identitás szoros kapcsolatban van a nemi szervekkel. Úgy vélem, hogy ez a fajta gondolkodás idejétmúlt.

Forrás: HRC

HASZNÁLT FOGALMAK

Dzsender nonkonform

Dzsender variáns, vagy más néven dzsender nonkonform, olyan nemi önkifejezés vagy viselkedés ami nem egyezik a férfi és női dzsender (társadalmi nem) normákkal.

Nemi diszfória

Dysphoria (diszfória) az orvosi szótár szerint: 1. Hangulat, melyre a következők jellemzők: elégedetlenség, nyugtalanság, depresszió és szorongás, 2. Kellemetlen vagy kényelmetlen érzés.
Alkalmanként néhányan úgy érzik ahogyan őt kívülről látják és ahogy magát belül érzi az nem egyezik meg. Továbbá elvárják tőle, hogyan viselkedjen, és ez teljesen különböző lehet attól, ahogy éppen viselkedni akar. Ez okozza azt a kényelmetlen kellemetlen közérzetet, amit néha nemi diszfóriának (itt értsd boldogtalanságnak) neveznek.

Tranzíció

Egy folyamat amelyet a transz személy azért vállal, hogy a nemi identitásának megfelelően élhessen. Része lehet az úgynevezett társadalmi nemi elismerés (pl. valaki változtat a megjelenésén), a jogi nemi elismerés (pl. megváltoztatja a nemét az irataiban) és/vagy az orvosi tranzíció (pl. hormonok és műtétek igénybevétele amik köszönhetően a transz személy teste fizikálisan változik meg).

További cikkek, információk a témában:

A barátom / rokonom transznemű
http://transvanilla.hu/altalanos/a-baratom-rokonom-transz

Transznemű gyerekek
http://transvanilla.hu/altalanos/transznemu-gyerekek

Transznemű gyermekek és fiatalok: az alapok megértése
http://transvanilla.hu/hirek/transznemu-gyermekek-es-fiatalok-az-alapok-megertese

A transznemű gyermekek nem különböznek jelentős mértékben cisznemű társaiktól
http://transvanilla.hu/hirek/a-transznemu-gyermekek-nem-kulonboznek-jelentos-mertekben-cisznemu-tarsaiktol

Vizsgálati eredmények szerint a transznemű fiatalok 90%-a depressziós
http://transvanilla.hu/hirek/vizsgalati-eredmenyek-szerint-a-transznemu-fiatalok-90-a-depresszios

Az új nemi kettősség
http://transvanilla.hu/hirek/az-uj-nemi-kettosseg

Az ön gyönyörű gyermeke (NFORMÁCIÓ INTERSZEXUÁLIS GYERMEKEK SZÜLEINEK)
http://transvanilla.hu/altalanos/az-on-gyonyoru-gyermeke

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek