A tartalmas délelőtt során a ‘Nyitottak vagyunk’ (https://nyitottakvagyunk.hu/hu/) nagyvállalati összefogásból született nonprofit szervezetről is hallhattunk egy bemutatkozást, aminek során többek között olyan sikeres, társadalmunk széles rétegeit elérő kampányokról volt szó, amikoris a munkáltatók nyíltan kiállnak a sokszínűségért, támogatásukról biztosítják a nyilvánosság előtt is munkavállalóikat, tekintet nélkül személyes érintettségeikre. Jó tudni, hogy a ‘Nyitottak vagyunk’ biztosít olyan szolgáltatást is cégeknek, vállalatoknak, hogy azok felmérhessék, miként értékelik a dolgozók a sokszínűség és elfogadás helyzetét a munkahelyen (kérdőívvel, kiértékeléssel). Felteszik a hozzájuk forduló munkáltatókat a nyitottságot támogató szervezetek hazai térképére, illetve értékelik a munkahelyek erőfeszítéseit különböző szintű elismerésekkel és további akciótervekkel. Ahogyan a honlapjukon is olvashatjuk: “A Nyitottak vagyunk és a Gemius közös 2014-es felmérése alapján a 18 év feletti munkavállalók 83 százaléka választana olyan munkahelyet, ahol nincs negatív diszkrimináció. Nemzetközi kutatások is azt igazolják, hogy a sokszínűséget és elfogadást támogató cégek jobban teljesítenek pénzügyileg, ráadásul az alkalmazottak is elégedettebbek. A nyitott cégeknek könnyebben megy a munkaerő toborzás és megtartás, hatékonyabban mérik fel a célcsoportokat, ráadásul innovatívabbak is. Nyitottnak lenni tehát nem csak helyes, hanem meg is éri.”

A konferencián egy érintetti kerekasztal is megszervezésre került; a meghívottak beszámoltak saját személyes munkavállaló tapasztalataikról. Érdekes volt egymás mellett hallani, hogy milyen kihívásokkal találkozik valaki egy multinacionális vállalatnál, és mennyire más megéléseket tartogat egy vendéglátó egység, vagy éppen a divat világa.

Figyelmetekbe ajánljuk a projekt honlapját https://inclusion4all.eu/hu/ , ahol sok hasznos tartalom mellett egy kifejezetten HR szakemberek számára készült tréning anyag is hamarosan elérhető lesz. “A tréningek érintik többek között a munkahelyi diszkrimináció kezelésének kérdéseit, valamint a kirekesztésellenes szabályok belső vállalati szabályrendszerekbe való integrálásának lehetőségeit is. A résztvevők megismerkednek a témához kötődő fontos alapfogalmakkal, és megvitatják, hogyan teremthetnek befogadó tereket a transz, interszex és nem-bináris alkalmazottak számára.”

Ne felejtsétek, a Transvanilla is dolgozott ki egy útmutató kiadványt munkaadók és vállalkozások számára, ami hasznos támogatás tud lenni a munka világának szereplői számára. Ti is segíthettek abban, hogy minél több helyre eljusson.