Transvanilla Transznemű Egyesület

Igent a Nemre - Nem jogi elismerését Magyarországon!

Pin It

igent a nemre lgr for hungary

A magyar országgyűlés ma megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely hatásában megszünteti a nem- és névváltoztatás lehetőségét (nem jogi elismerése) az országban.

Mindez ellentétes a nemzetközi és hazai emberi jogi normákkal, és sérti az önrendelkezési jogot. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 2015-ös határozata a tagállamok számára az önmeghatározáson alapuló gyors, átlátható és hozzáférhető eljárások bevezetését ajánlja, mely lehetővé teszik a transznemű emberek számára a keresztnév és a regisztrált nem megváltoztatását irataikban.

Emellett, a nemi identitás törvényi elismerése kapcsán az európai országokat terhelő kötelezettségek rendszerét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) alkotta meg. Ezen kötelezettségek gyakorlati megvalósításakor különös hangsúlyt kell helyezni az emberi jogi szempontok érvényesülésére is.

Az Alkotmánybíróság korábbi döntései szerint a transznemű emberek számára a nem- és névváltoztatás alapvető emberi jog.

Jogi elismerés hiányában a stigmatizáció az élet minden területét áthatja, ami gyakran a transz emberek teljes gazdasági és szociális kirekesztését eredményezi.

A törvény hatással van az interszex emberek helyzetére is. “A biológiai nemet az elsődleges nemi jellegek és a kromoszómák” alapján határozza meg, figyelmen kívül hagyva azt, hogy sok interszex ember olyan nemi jellegekkel születik melyek nem egyeznek az általános elképzeléssel, hogy milyen nemi jelleg milyen kromoszóma-mintához tartozik. Emellett a nemet születéskor végérvényesen meghatározandónak tartja és csak két nemben gondolkozik. A törvény kirekesztést, stigmatizációt és diszkriminációt eredményez az interszex emberek számára is.

Vannak interszex emberek akik, mint a transz emberek nem azonosulnak a születésükkor kijelölt nemükkel; a nem- és névváltoztatás lehetőségének hiánya számukra ugyanazokkal a következményekkel jár.

A fent nevezett okokból a Transvanilla Transznemű Egyesület arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll vizsgálatot kérve.

A törvénymódosítás hatályba lépése után haladéktalanul az Alkotmánybírósághoz fordulunk, és továbbra is képviseletet biztosítunk az Európai Jogok Emberi Bíróságánál folytatott eljárásokban ügyfeleink számára.

A Transvanilla a mai napon kampányt indít a nem- és névváltoztatás lehetőségének megnyitásáért. Arra kérünk minden magyar és nemzetközi civil szervezetet, hogy csatlakozzon a felhívásunkhoz, és fejezze ki támogatását a magyar transz és interszex emberek felé és kérjük a magyar kormányt a nem jogi elismerésének lehetővé tételére!

Útjára indítunk egy petíciót Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökét kérve, hogy ítélje el a magyar kormány lépését, és vessen be minden rendelkezésére álló eszközt annak érdekében, hogy a magyar transz és interszex emberek alapvető jogai ne sérüljenek! Itt írhatod alá: Show your support for Hungarian trans and intersex people

Ha ismersz magyar transz és interszex embereket, arra kérünk lépj velük kapcsolatba, támogasd őket ebben a nehéz időszakban, segíts elviselni az elviselhetetlent!

Nem állunk le és nem adjuk fel! A transz és interszex jogok emberi jogok, és jogunk van emberséges bánásmódhoz!

Posztold ki ezt: Kiállok a magyar transz és interszex emberek jogaiért és felszólítom a magyar kormányt, hogy teremtsem számukra lehetőséget valódi nemük jogi elismerésére!

#IgentaNemre #LGRforHungary
#aTranszJogokEmberiJogok #azInterszexJogokEmberiJogok
#TransRightsAreHumanRights #IntersexRightsAreHumanRights

Osztható képek ezen a linken

English version: Legal gender recognition (LGR) for Hungary!

 

 

 

 

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek