A transz emberek mindig akadályokba ütköztek az elérhető, megfizethető és jó minőségű transz-specifikus egészségügyi ellátás megtalálásában. A közösség sok tagjának nagy erőfeszítésbe kerül olyan szakembert találni, aki méltósággal kezeli, meghallgatja az igényeit és időben tudja fogadni. Az EU Alapjogi Ügynöksége szerint az Unióban élő transz emberek 34%-a találkozott már a nemi identitása miatti diszkriminációval az egészségügyben.

A transz-specifikus ellátáshoz való hozzáférésben az EU-n belül is nagy különbségek vannak. Míg Máltán elfogadták az önmeghatározáson és tajékozott beleegyezésen alapuló egészségügyi modellt, addig sok országban - Magyarországon is - még mindig előírják pszichiátriai értékelést, az írországi rendszert pedig megbénítja, hogy akár 7 évet is várhatnak egy megfelelő egészségügyi szakemberre. Az elmúlt néhány évben a COVID-19 világjárvány és Ukrajna orosz inváziója is riasztó hatással volt a transz emberek alapvető gyógyszerekhez és hormonokhoz való hozzáférésére.

Mindeközben pedig a transz-specifikus egészségügyi ellátásra való igény és a transz identitás léte is egyre több támadással néz szembe az anti-dzsender és transz-ellenes csoportok felől.

A Transz Egészség Térkép a transz-specifikus egészségügyi ellátás általános állapotát, országra lebontva, 6 szempont alapján:

  1. Transz specifikus egészségügyi ellátás és térítési rendszer elérhetősége
  2. Pszichiátriai értékelés megkövetelése a hormonkezelések és műtétek előtt
  3. Transz-specifikus ellátásban jártas szakemberhez kerülés előtti várakozási idő
  4. A transz-specifikus ellátásból kizárt vagy várakoztatott csoportok
  5. Pubertás blokkolókhoz való hozzáférés alsó korhatára
  6. Hormonokhoz való hozzáférés alsó korhatára
  7. A módszertanról és a térképről ittlehet bővebben olvasni.