Transvanilla Transznemű Egyesület

Döntött a bíróság: A transzszexuális biztosítottak is jogosultak a mellnagyobbításra

Pin It

A német bíróság nemrégiben azt a döntést hozta, hogy a transzszexuálisok is igényelhetnek térítést biztosítójuktól mellnagyobbító műtétükhöz, amennyiben a hormonterápia nem jár náluk sikerrel.

Kassel szövetségi társadalombiztosítási bírósága (Bundessozialgericht) megállapította, hogy a transzszexuáli nők is kaphatnak implantátumot, amennyiben új mellük mérete nem éri el az A-kosár méretet – adta hírül az Agence France-Presse hírügynökség.

„A transzszexuális biztosítottak biztosítójuktól kártérítést igényelhetnek olyan kezelésekhez, amelyek lehetővé teszik számukra nemük megváltoztatását, így akár az egészséges szerveket érintő sebészeti beavatkozásokhoz is, melyek célja lelki szenvedésük minimalizálása, illetve a kívánt másik nem megjelenéséhez való közelítés” – olvasható a bírósági döntésben.

A bíróság egy 62 éves biztosított esetében döntött, akinek az egészségügyi biztosítója fizette a hormonkezeléseket, azonban melle nem nőtt meg kellő mértékben. A biztosító ezek után elutasította a plasztikai műtét költségeinek megtérítését. A vizsgált második esetnél a biztosító fizette az ügyfél hormonkezeléseit és arcműtéteit, valamint két további hangszalag műtétet, továbbá a nemváltó műtétet is jóváhagyta, melyen a beteg még nem esett át. A mellnagyobbítási kérelmet azonban elutasították, mondván, a hormonális változások a nemi műtétből eredhetnek, amely később akár még mellnövekedést is eredményezhet.

A bíróság mindkét esetben elutasította a biztosítótársaság érvelését azzal, hogy amennyiben a páciens mellmérete nem éri el az A kosárméretet, úgy az nem tekinthető női mellméretnek.

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek