Transvanilla Transznemű Egyesület

Budapest Környéki Törvényszék: A Kormányhivatalnak döntenie kell

Pin It

Budapst Könyéki Törvényszék

A Kormányhivatal nem kerülheti el az érdemi döntéshozatalt a törvénymódosítás előtt benyújtott ügyekben - erősítette meg ismét a Budapest Környéki Törvényszék a Transvanilla Transznemű Egyesület jogsegélyszolgálata által képviselt ügyfelének ügyében.

Egyesületünk képviseletet biztosít a hazai bíróságokon EJEB ügyfeleknek, valamint azoknak is, akik a 33-as (a jogi nem megváltoztatásának lehetőségét tiltó) paragrafus hatálybalépését követően fordultak hozzánk.

Ezen ügyek egyikében most a bíróság a hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte és megállapította, hogy “a nem- és névváltoztatás eljárási rendjének részletes szabályai jogszabályban nem rögzítettek, alapvető rendelkezéseket csak a Korm. rendelet 7.§-a tartalmaz, amelyből – a bíróság álláspontja szerint - nem következik, hogy az egészségügyi szakvélemény benyújtásával kapcsolatban további követelményeknek kellene megfelelni, illetve az bármilyen jóváhagyást igényelne”. Az ítéletben a bíróság azt is kiemelte, “hogy amennyiben a felperes megfelelő módon tudja bizonyítani a nemváltoztatás indokoltságát, akkor - a kérelem benyújtásakor hatályos jogszabályok értelmében - annak kizártságára az Kormányhivatal nem hivatkozhat. A jogi szabályozatlanság a bíróság álláspontja szerint nem vezethet a felperes alapvető joga érvényesülésének meghiúsulásához”.

A Kormányhivatal nem kerülheti el az érdemi döntéshozatalt a törvénymódosítás előtt benyújtott ügyekben - erősítette meg most immár sokadszorra a bírói döntés.

Az Alkotmánybíróság 2021 márciusában kimondta, hogy Alaptörvény-ellenes a transznemű emberek nemének jogi elismerését visszamenőleg betiltani, és hogy ez minden, a 33-as paragrafus elfogadásánál korábban indult ügyben alkalmazandó.

Majd az Alapvető Jogok Biztosa is felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert valamint Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízottat arra, hogy haladéktalanul intézkedjenek a 2020. május 29. napja előtt benyújtott, 2020. május 29-én folyamatban lévő kérelmek nyomán a nem jogi megváltoztatására irányuló eljárások lefolytatásáról.

A Kúria 2021 novemberében megállapította, hogy a Kormányhivatal elutasító határozatának azon ténymegállapítása, hogy a csatolt egészségügyi dokumentumok alátámasztják a felperes transzneműségét akként értelmezendő, hogy az abban foglaltakat, az egészségügyi szakvélemények BNO kód szerint is megjelölt adatait az alperes nem vitatta, azt támogató egészségügyi szakvéleményként elfogadta.

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek