Az elmúlt 12 hónapban összességében a transz jogok elismerésének terén előrehaladás látszik a térségben, ugyanakkor a transzellenes visszacsapások veszélye is erősödött. Sok ország vesztett idén pontokat és esetükben nagy a veszélye a további visszalépéseknek. Kitűnik ebből a mezőnyből Szlovákia, ahol eltörölhetik a nem jogi elismerését. Jó hír viszont, hogy a visszalépések közepette több olyan ország is volt, ahol megerősítették a transz emberek jogainak védelmét. Spanyolország, Andorra, Moldova, Finnország és Izland is ezen országok listáján van - Izland ráadásul átvette Máltától a vezető helyet.

"Az európai fősodorral ellentétben a Magyarországon továbbra sem rendeződött a nem jogi elismerésének helyzete. A 33-as paragrafus és a propaganda törvény már ma is látható következményekkel járnak, amelyek messze túlmutatnak a két törvény közvetlen tárgyán. Ahogyan a szlovákiai példa is mutatja, a hazai egyáltalán nem egyedülálló helyzet. A transz emberek alapvető emberi jogainak védelmének érdekében határozott kiállásra és cselekvésre van szükség, hogy mindannyian egy biztonságos, befogadó táradalom részei lehessünk." - mondta Dr. Sebestyén Andrea, a Transvanilla Transznemű Egyesület program menedzsere.

Hol növekedett a transz jogok védelme?

Spanyolország és Finnország bevezette az önrendelkezési jogon alapuló nem jogi elismerését, ezzel már 11 ország követi az önrendelkezési jogon alapuló modellt. A spanyol törvény pedig jóval többre is kiterjed, a munkajog, a transz bevándorlók védelme és nemi önkifejezés területén is növelte a jogi védelmet.  A nem-bináris emberek kimaradtak a spanyol törvényből, míg a transz fiatalokra a finn törvény nem tér ki. Spanyolország és Görögország csatlakoztak az egyelőre kicsi, de növekő európai csapathoz, ahol a reparatív terápia betiltása kiterjed a nemi identitásra is. Moldova több lépést is tett kifejezetten a transz emberek jogainak védelmében a diszkrimináció, a gyűlölet bűncselekmények és gyűlölet beszéd terén is, valamint Albániával kiegészülve immáron 27 ország menedék kérelemre vonatkozó törvényeiben térnek ki a nemi identitásra. Kazahsztán 2020 óta az első közép-ázsiai ország, ami pontot szerez, hiszen újra lehetőség van megszerezni a diagnózisokhoz szükségek papírokat. Ennek ellenére a nem jogi elismerésének procedúrája továbbra is diszkriminatív és sok patologizációt igénybe vevő eljárás.

Hol csökkent a transz jogok védelme?

A pozitív változások ellenére sajnos visszalépés jelent meg Szlovákiában. Ennek nagyrészt a nem jogi elismeréséhez szükséges zavaros elvárások, valamint a teljes betiltással fenyegető törvényjavaslat az okai. Az új törvény ellenére Spanyolország is vesztett egy pontot, mivel a nem jogi elismerését szigorú korhatárhoz köti. Több EU tagállam is elmulasztja a kötelességeit a transz emberek felé. Nyolc országban- Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország és Románia - az EU-s szabályozást megszegve, továbbra sincs nyílt védelme a menedékkérőknek. Málta kivételével minden országban szükség van mentális betegség diagnózisra a transz-specifikus egészségügyi ellátás igénybevételéhez. További 28 országban erre szükség van a személyazonosságot igazoló okmányok megváltoztatásához. A nem-bináris emberek számára csak Németországban és Izlandon van lehetőség a nem jogi elismerésére, míg Dánia és Málta részleges elismerést biztosít. 

“Az elmúlt egy év jelentős előrelépései ugyan nagyon bátorítóak, azonban a széleskörű adatgyűjtés egyértelműen rámutat azokra a területekre is, ahol még mindig szükség van a fejlődésre. A transz emberek azonnali cselekvést kérnek a kormányaiktól. Joguk van szabadon, diszkrimináció és erőszak nélkül élni. Ehhez pedig erős jogi védelemre van szükségük nemzeti és regionális szinten is. Arra biztatjuk a civil szervezeteket, a jogvédőket és a törvényalkotókat, hogy maradjanak éberek és folytassák a közös munkát, hogy minél befogadóbb társadalmakat tudjunk létrehozni és minél hatékonyabb intézkedések szülessenek a diszkrimináció és az erőszak felszámolására, hogy a transz emberek is élvezhessék az őket is megillető emberi jogokat.” - mondta Lenny Emson, a TGEU igazgatója.

“A tavalyi lassú haladásra építve továbbra is előrelépések történnek a transz jogok területén, különösen a nem jogi elismerésének esetében. Ugyanakkor nem dőlhetünk hátra, ahogyan a jelenlegi szlovákiai transzellenes visszacsapások is mutatják. Az elmúlt tíz év adatai azt mutatják, hogy összességében a transz jogok védelme egy emelkedő tendenciát mutat a törvénykezés több területén is. A fejlődésnek viszont gyorsabbnak kell lennie, főleg az olyan marginalizált csoportok esetében, mint a transz fiatalok, akiket a leghamarabb érintenek a jogvesztések. Hasonlóan több védelemre van szüksége a transznemű menekülteknek, szexmunkásoknak, fogyatékossággal élő embereknek és az etnikai kisebbségekhez tartozóknak. Elengedhetetlen, hogy ezek a szabályozások a gyakorlatban is megjelenjenek.” - tette hozzá Freya Watkins, a TGEU kutatási vezetője. 

A teljes jelentés és térkép ezen a linken érhető el: https://transrightsmap.tgeu.org/.