Transvanilla Transznemű Egyesület

Yogyakarta Alapelvek +10

Pin It

Lassan 16 éve, egy Indonéz városban fogadták el (2006 november) huszonkilenc emberi jogi szervezet és az ENSZ szakértőinek részvételével a Yogyakarta alapelvek a nemzetközi emberi jogi szabályok alkalmazásáról a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatban c. dokumentumot.

yogyakarta alapelvek

Az Alapelvek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának rendelkezéseit veszik végig és vizsgálják meg ezek LMBT vonatkozásait. Tulajdonképpen egy olyan lista, ami az államok kötelezettségeit rögzíti a nemzetközi emberi jogi normák alapján a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatban. A kiadványt 30 nyelvre lefordították, köztük magyarra is ezen a linken, és számos emberi jogi ügyben hivatkoznak rá a világ különböző pontjain.

Tíz év elteltével emberi jogi szakértők felülvizsgálták az Alapelveket és kiegészítették őket az azóta történt jogi és társadalmi változások fényében. A Yogyakarta Alapelvek+10 (YP+10) kilenc új alapelvet tartalmaz és 112 új kötelezettséget az államok számára. Mostantól magyarul is eléritek őket honlapunkon, továbbá az elkövetkezendő hetekben közösségi média felületeinken (FB, Instagram) külön-külön is írunk nektek róluk. Kövessetek Minket!

„A Yogyakarta Alapelvek nem egyfajta utópia – hangsúlyozza Andrew Park (aki a Williams Institute programvezetője, az YP+10 projekt titkára volt), hanem pontosan meghatározzák, mit kell a kormányoknak tenniük, hogy megfeleljenek az emberi jogi alapelveknek. Amikor az ENSZ felülvizsgálja egy tagállam tevékenységét az emberi jogok szempontjából, azt is megkérdezik, betartotta-e a Yogyakarta Alapelveket.”

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek