Az Alapelvek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának rendelkezéseit veszik végig és vizsgálják meg ezek LMBT vonatkozásait. Tulajdonképpen egy olyan lista, ami az államok kötelezettségeit rögzíti a nemzetközi emberi jogi normák alapján a szexuális irányultsággal és nemi identitással kapcsolatban. A kiadványt 30 nyelvre lefordították, köztük magyarra is ezen a linken, és számos emberi jogi ügyben hivatkoznak rá a világ különböző pontjain.

Tíz év elteltével emberi jogi szakértők felülvizsgálták az Alapelveket és kiegészítették őket az azóta történt jogi és társadalmi változások fényében. A Yogyakarta Alapelvek+10 (YP+10) kilenc új alapelvet tartalmaz és 112 új kötelezettséget az államok számára. Mostantól magyarul is eléritek őket honlapunkon, továbbá az elkövetkezendő hetekben közösségi média felületeinken (FB, Instagram) külön-külön is írunk nektek róluk. Kövessetek Minket!

„A Yogyakarta Alapelvek nem egyfajta utópia – hangsúlyozza Andrew Park (aki a Williams Institute programvezetője, az YP+10 projekt titkára volt), hanem pontosan meghatározzák, mit kell a kormányoknak tenniük, hogy megfeleljenek az emberi jogi alapelveknek. Amikor az ENSZ felülvizsgálja egy tagállam tevékenységét az emberi jogok szempontjából, azt is megkérdezik, betartotta-e a Yogyakarta Alapelveket.”