Transvanilla Transznemű Egyesület

Uruguay forradalmi transzjogi reformot vezetett be

Pin It

Az uruguayi kongresszus október 18-án egy forradalmi új törvényt fogadott el a transz emberek jogairól, ami magába foglalja az öndefiníciót és identifikációt a hivatalos iratok kiállításánál.

Az új jogszabály, amit a Szenátus korábban már elfogadott, lehetővé teszi a transz emberek számára, hogy a preferált nemük szerint éljenek, és hivatalosan is nevet változtassanak bírói jóváhagyás nélkül. Ezen felül fedezetet biztosít a nemi megerősítő műtétek és hormonterápia állami támogatásához.

A törvény biztosítja a transz emberek számára a „személyiség szabad, a választott nemi identitásnak megfelelő fejlődését, függetlenül a biológiai, genetikus, anatómiai, morfológiai vagy hormonális jellemzőiktől”.

Az Uruguay-ban élő transz emberek 2009 óta változtathatják meg a nemüket legálisan. Az új törvény azt is előírja, hogy ezentúl az állami munkahelyek 1 %-át kötelező lesz transznemű munkavállalókkal betölteni a következő 15 év során.

Végül járadék fizetését írja elő az 1975 decembere előtt született transznemű embereknek, amit kompenzációnak szánnak azoknak, akiket meghurcoltak az 1973-1985 között regnáló katonai diktatúra idején.

A legújabb jogszabályt a transzjogi szervezetek és LMBT+ aktivisták is méltatták szerte az országban. A törvény megszavazását transz aktivisták tapsa és álló ovációja kísérte az alsóházban.

A Ley Trans Ya transzjogi érdekvédelmi szervezet a Facebook-on a következőt posztolta: „Törvényre emelkedett. Uruguay igazságosabb és egyenlőbb ország lett."

Világszerte több ország is bevezetett már a transz és nem-bináris emberek önidentifikációjára vonatkozó törvényeket, pl.: Írország, Dánia vagy Norvégia. A brit kormány is a közelmúltban fejezte be a nem jogi elismeréséről szóló törvény reformjára vonatkozó nyilvános konzultációt, amire több, mint 53.000 válasz érkezett és szintén tartalmazhatja az önmeghatározó rendszert.

Sok LMBT+ aktivista és szervezet mutatott rá a kontrasztra, ami a transz jogok területén Uruguay legutóbbi előremutató lépései és a jogi védelem terén az Egyesült Államokban tapasztalható visszalépések között látható. Egy aktuális hivatalos megjegyzés szerint a Trump adminisztráció azon dolgozik, hogy újradefiniálja a nemi kategóriákat a hivatalos iratokban és ezekből kihagyja, kizárja a transzneműeket.

“Míg az USA azt latolgatja, hogy bevezeti a genetikus teszteket a transzneműség kizárására a jogrendszerből, Uruguay épp elfogadott egy törvényt, ami lehetővé teszi a hormonterápia és nemi megerősítő műtét állami támogatását, valamint kártérítést fizet a transzneműségük miatt meghurcolt embereknek”, említi egy felhasználó a Twitteren.

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek