Háborúk, háborús bűnök, terrorizmus, politikai elnyomás, sajtószabadság, kisebbségek, elfogadás és tolerancia vagy nacionalizmus, idegengyűlölet és rasszizmus, egyenlő esélyek, a nők jogai, a gyermekek elleni erőszak, drog problémák, korrupció, családon belüli erőszak – ilyen témákra számíthat az érdeklődő. Idén egy kifejezetten meleg és két kifejezetten transzszexuális témájú alkotás a vásznakon.

A földműves álma
Rebecka Rasmusson / Svédország / 2010 / 14 min / svéd
Egy transzszexuális farmer ötvenéves korában döbben rá, hogy rossz testbe született.

Knut dél-svédországi farmer, aki úgy élte le az egész életét, hogy érezte, rossz testbe született. A transzszexualitásról ötvenéves koráig mit sem tudott, most azonban teljes mivoltában azzá a nővé akar válni, aki valójában mindig is volt. Egyedül a nevét szeretné megtartani, mert nagyon megszerette, éppen csak a Knut nevű férfi szívódott fel az idők során. Kedves, humoros film a nemi identitás kereséséről és önmagunk felvállalásáról.

producer: Rebecka Rasmusson
vágó: Bernhard Winkler
operatőr: Rebecka Rasmusson
hang: Rebecka Rasmusson
zene: Per-Henrik Mäenpää

Vetítik: CIRKO-GEJZÍR 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15-17. Szombat November 10. 18:30
TOLDI 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. Szerda November 7. 20:15

Noah kenuja
Juliet Brown / UK / 2011 / 44 min / angol
A nőből férfivé operált Noah sok szenvedés után végre saját családjában, férfiként, megtalálja a helyét.

Noah mindig is arról álmodott, hogy visszaköltözhet Maine-be a családjához és munkába álhat apja oldalán, aki kenukat épít. De valahányszor megpróbálkozik a visszatéréssel, a félelem mindannyiszor elhatalmasodik rajta. A rejtély akkor tárul fel a néző előtt, amikor Noah és az anyja arról a tíz évről beszélgetnek, amíg Noah a betegségével küzdött. Noah családjának és barátainak címzett levele erről ez évizednyi hányattatásról szól: "Az igazság, amely még előttem is sokáig rejtve maradt, hogy én transznemű vagyok… Elnyomott és elkínzott részem tör most elő… Ezentúl a nevem Noah. Évek óta várok erre." A filmben Noah összeszedi a bátorságát, hogy hazatérjen. Otthon szembekerül önmaga szellemével, és folyamatosan fel-felbukkan Holly is, a lány, aki valaha ő volt. A nem várt gyógyulás azzal veszi kezdetét, ahogy Noah megtalálja helyét saját családjában… immár férfiként.

producer: Juliet Brown
vágó: Katherine Lee
operatőr: Juliet Brown
hang: Howard Peryer, Tudor Petre
zene: Lennert Busch

Vetítik: CIRKO-GEJZÍR 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15-17. Szombat November 10. 18:30
TOLDI 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. Szerda November 7. 20:15