Igaz, a gyerekek és kamaszok imádják próbára tenni ezeket a szülők által felállított határokat. Azonban fontos különbséget tenni azon esetek között, amikor a „gyerekek gyerekként viselkednek”, és aközött, amikor azt nyilatkoztatják ki saját magukról, hogy kritikusak a saját identitásukkal és fejlődésükkel kapcsolatban – mint például a nemi identitás és nemi önkifejezés esetében.

A nemi identitás és önkifejezés központi szerepet tölt be abban, hogyan látjuk magunkat és hogyan kötelezzük el magunkat a minket körülvevő világban. Ez minden bizonnyal igaznak minősül transznemű és gender-expanzív gyermekek és tinédzserek esetében, akik számára a családi támogatás abszolút problémás.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a család felőli elutasítás:

  • LMBT+ fiatalokat olyan viselkedésre sarkallhat, mellyel az egészségüket kockáztathatják;
  • depressziót és egyéb mentális egészségügyi problémákat válthat ki;
  • és – a legrosszabb esetekben – hajléktalanságot vagy öngyilkosságot eredményez.

Mindazonáltal, a család részéről történő támogatás tompító hatással járhat zaklatás ellen, valamint a családi házon kívüli botrányoknál. Gyermekjóléti szakemberként Caitlin Ryan állítja, hogy „A családi elfogadás nagyobb önbizalmat jósol meg, közösségi támogatottságot és általános egészségi állapotot.” LMBT fiatalok esetében. „Ugyanakkor védelmet nyújt a depresszió, szerhasználat, valamint öngyilkossági gondolatok és magatartás ellen”; olyan problémák, amelyek transznemű fiataloknál aránytalanul nagy kockázatot jelenthetnek.

Más szavakkal élve, bizonyos transznemű fiataloknál a családi támogatás lehet a különbség élet és halál között.

A nemek alapjai / A gender alapjai

A gyermekek anélkül születnek meg, hogy tisztában lennének azzal, mit jelent fiúnak vagy lánynak lenni; a szüleiktől, a körülöttük lévő idősebb gyerekektől és másoktól tanulják meg. Amint az orvos bejelenti – az újszülött külső nem szervei alapján – hogy „kisfiú” vagy „kislány”, úgy a gyermek körüli világ elkezdi megtanítani neki ezeket a leckéket. Akár a kék és rózsaszín ruhák válogatásáról, vagy éppenséggel a „fiús játékokról” és „lányos játékokról” van szó, vagy akár ha azt mondják a fiatal lányoknak, hogy „szépek”, a fiúknak pedig, hogy „erősek”. Ez folytatódik a pubertás során és a felnőttkorban, ahogy a női és férfi önkifejezés és magatartás társadalmi elvárásai még inkább merevvé válnak. Viszont a társadalmi nem nem csupán bináris fogalmak mentén létezik; a dzsender sokkal inkább egy spektrum, mely révén az egyének változó fokozatokban fejezhetik ki és azonosíthatják mind nőiességüket, mind pedig férfias vonásaikat. A transznemű személyek ezen spektrum mentén határozzák meg önmagukat, de egyben egy genderként is azonosítják magukat, mely eltér a születésükkor nekik kijelölt nemtől.

Transznemű a gyerekem…

Egy bizonyos ponton a gyerekek elkötelezik magukat egy viselkedéshez, mely különböző genderekhez társítható – a lányok kamionokkal fognak játszani, a fiúk pedig babákkal, a lányok utálnak majd lányos ruhákat hordani, míg a fiúk ragaszkodni fognak hozzá – a gender nonkonform magatartás viszont még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyermeked transznemű. Igaz, néha mégis – néhány gyerek már kisgyermekkorában a születésekor kijelölt nemmel ellenben a másik nem képviselőjeként azonosítja magát.

Az általános szabály arra, hogy megállapítsd, transznemű-e a gyereked (sokkal inkább mint gender nonkonform vagy dzsender variáns), ha kitart az adott identitás mellett, valamint ha ragaszkodik és következetes a transznemű identitását illetően. Más szavakkal, ha a 4 éves fiad lányos ruhákat szeretne viselni, vagy azt mondja, hogy egyszer vagy kétszer lány szeretne lenni, akkor valójában ő nem transznemű; azonban ha a gyermeked, aki születésekor fiúként lett meghatározva, ismételten nyomatékosítja a hónapok során, hogy ő lány, akkor valószínűleg transznemű. Nyilvánvalóan végtelen változata létezik annak, hogyan fejezik ki magukat a gyerekek, úgyhogy a legjobb dolog abban az esetben, ha úgy véled, a gyermeked transznemű, hogy konzultálj egy terapeutával.

...vagy a gyerekem meleg vagy leszbikus?

A nemi identitás és a szexuális orientáció két különböző dolog. Transzneműnek lenni az egyén nemi identitásáról szól, míg melegnek lenni az egyén szexuális orientációját jelöli, ami szexuális vagy érzelmi vonzódás azonos nemű egyénekhez, ellentétes nemhez, mindkettőhöz, vagy éppen egyikhez sem. Miközben számos gyermek, aki magát leszbikusként, melegként, biszexuálisként azonosítja, változatos nemi magatartást tanúsít - függetlenül attól, hogy transznemű – ez a vonzalom helyett az identitásról szól.

A nemi identitása és szexuális orientációja egymástól függetlenül van mindenkinek; más szavakkal, egy transznemű személy ugyanúgy azonosíthatja magát melegként, leszbikusként vagy biszexuálisként.

Mi a „nemi diszfória”?

A nemi diszfória egy diagnózis, melyet tipikusan egy olyan személy esetében alkalmaznak, akinek a születésnél meghatározott neme nem egyezik nemi önkifejezésével. Az American Psychiatric Association (Amerikai Pszichiátriai Egyesület) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM; Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve Mentális Rendellenességekről) alapján „a fogalom célja – mely nemrégiben váltotta fel a nemi identitás zavar fogalmát - , hogy jobban jellemezze az érintett gyermekek, serdülők és felnőttek tapasztalatait.” Ezt tisztázva, a transznemű identitás nem egy elmezavar, mely kezeléssel gyógyítható. A transznemű emberek sokkal inkább tartós és hiteles összeférhetetlenséget tapasztalnak a születésükkor számukra kijelölt nem és a saját magukról megélt belső érzések között. Erre a különbségre hivatkoznak az orvosszakértők „nemi diszfóriaként”, mivel ez indokolatlan fájdalmat és szenvedést okozhat a transznemű személyek életében.

Ez nem csupán egy kifejezés, és ez nem egy olyasvalami, amin képes vagy változtatni.

Való igaz, a gyerekek és kamaszok nagy része végigmegy egy fázison – mint például tetőtől talpig csak feketét viselnek, festik a hajukat, egy bizonyos zenekar megszállottjai vagy arra kérnek, hogy egy adott becenéven szólítsuk őket – viszont transzneműnek lenni nem egy időszak, és megpróbálni elutasítani azt egy stádiumként kezelve káros lehet egy olyan időszakban, amikor a gyermeknek a legtöbb támogatásra és megerősítésre volna szüksége.

Megpróbálni megváltoztatni a gyermeked nemi identitását – akár tagadással, büntetéssel, javító kezelésekkel vagy egyéb hasonló taktikával – nem csupán hatástalan; ez veszélyes és tartós károkat okozhat a gyereked mentális egészségében. Az úgynevezett „javító” vagy „átalakító” terápiák, melyek tipikusan hit-alapúak, az American Medical Association (Amerikai Orvosi Egyesület), az American Psychiatric Acssociation (Amerikai Pszichiátriai Egyesület), és számos hasonló hivatásos szervezetek által már egyhangúan elítélt tevékenységek, valamint pszichológiai szempontból károsak nyilvánítottak.

De az én gyerekem nemrég bújt elő, nem kellene már előbb tudniuk?

Míg számos transznemű ember állítja, hogy ők már akkor tudták, hogy transzneműek, amikor tudatosították, hogy mik a „fiúk” és mik a „lányok”, addig mások számára az általuk megerősített nem általi élethez vezető út hosszabb. Egyeseknek jóval összetettebb folyamat megérteni nemi identitásukat, ami kamaszkorukig vagy felnőttkorukig eltarthat, sőt, még akár idős korig is. A megbélyegzés, a tudás hiánya, és a család és barátok részéről történő elutasítástól való félelem gyakran visszatartja a transznemű embereket az előbújástól gyermekkorban és tinédzserkorban. Néha a transznemű személy melegként, leszbikusként vagy biszexuálisként fog előbújni, mielőtt felismerné a nemi identitását vagy mielőtt a valós nemének megfelelően bújna elő. Lényegtelen, mikor vall színt gyermeked, tudomásul véve, hogy támogatod, rendkívül fontos számára.

Egyszerű lépések, hogyan kezdd el támogatni a transznemű gyermeked:

  • Mindig használd a gyermek által előnyben részesített személyes névmást és az általa preferált nevet.
  • Légy a gyereked jogvédője – kiálts transzfóbiát, ha észreveszed, és kérj meg másokat, hogy tartsa tiszteletben a gyereked identitását.
  • Képezd magad azokat a problémákat illetően, amikkel a transznemű fiatalok és felnőttek szembenéznek.
  • Bátorítsd a gyermeked, hogy álljon ki magáért, amíg azt megtenni biztonságos.
  • Bizonyítsd be a gyermekednek, hogy feltétel nélküli szereted és támogatod.
  • Csatlakozz a transz gyermekek szüleinek online önsegítő csoportjához (info itt)

Forrás: HRC