Transvanilla Transznemű Egyesület

Transznemű emlékezés napja 2021

Pin It

tdor 2021

November 20-án tartjuk a Transznemű emlékezés napját (Transgender Day of Remembrance/TDOR), amelyen azokra a transz és dzsender-nonkonform társainkra emlékezünk, akik gyűlölet és erőszak következtében vesztették életüket. Világszerte virrasztásokkal és egyéb eseményekkel emlékeznek az áldozatokra.

A Trans Murder Monitoring (TMM) projekt minden évben nyilvánosságra hozza, hogy világszerte hány olyan gyilkosságról van tudomásuk, amelynek áldozata transz vagy más dzsender-nonkonform ember volt. 2020 októbere és 2021 szeptembere között ez a szám 375. Ez 7%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Fontos kiemelni, hogy ezek a bűncselekmények, ahogyan az kisebbségekkel szemben elkövetett bűncselekmények esetében jellemző, valószínűleg töredéke a valós számnak. Az adatok nagy része olyan országokból származik, ahol különböző transz és LMBT+ szervezetek szisztematikusan gyűjtik az adatokat. A bűncselekmények nagy részét soha nem jelentik, illetve ha jelentik is azok nem sok figyelmet kapnak. A TMM jelentéséből kiderül az is, hogy áldozatok átlagéletkora mindössze 30 év, a legfiatalabb 13 éves volt.

Az interszekcionális vagy metszet-szemléletű elemzés lehetőséget ad arra, hogy lássuk, mely társadalmi csoportok vannak különösen nagy veszélyben, illetve jól megmutatja azt is, hogy a különböző előítéletek, különböző csoportokkal szemben érzett gyűlölet, hogyan konvergálnak. Az adatok különösen aggasztó tendenciákat mutatnak a nőgyűlölet, a rasszizmus, a xenofóbia, valamint a szexmunkásokkal szembeni előítéletek összefüggéseiben is. Az áldozatok 96%-a transzfeminin (azaz magát feminin külső jegyekkel prezentáló), több mint felük szexmunkás, Európában pedig közel felük bevándorló vagy menekült.

A Transznemű emlékezés napját 1999 óta tartják számon. Gwendolyn Ann Smith, transz aktivista nevéhez kötik a kezdeményezést, aki az egy évvel korábban, 1998-ban meggyilkolt Rita Hester halálának évfordulóján szervezett virrasztást, egyben emlékezve mindenkire, aki hasonló erőszakos bűncselekmény következtében vesztette életét. A transz gyilkosságok nagy részéhez hasonlóan Rita Hester ügye a mai napig megoldatlan.

Kép: Galerstein Gender Center

TVT TMM TDOR 2021

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek