Bár nem mindenki vallotta magát transzneműnek azok közül akikre emlékezünk, valamennyien valós vagy vélt transzneműségük miatti erőszak áldozatai lettek. Ezeket a cselekményeket transznemű, transzszexuális, crossdresser vagy másféle a nemi jellegét tekintve eltérő megjelenésű ember ellen követték el.

Olyan időszakban élünk amikor különösen érzékenyek vagyunk a gyűlölet-bűncselekményekre. Mégis manapság sem nagy a visszhangja a transzneműek ellen elkövetett diszkriminációnak és bűncselekményeknek. Ezen a napon mi a Transvanillánál csak erre koncentrálunk, csak azokra figyelünk akiket elveszítettünk. Hálásak vagyunk a sorsunknak azért mert egyetlen honfitársunk sem szerepel a listán amely itt található. Idén a Transgender Europe Trans Murder Monitoring projektje 265 transz személyt adott a listához akikre emlékeznünk kell, valamennyien gyilkosság áldozatai lettek 2011 november 15-e után és 2012 november 14-e előtt. (Táblázat, Térkép)

A Transznemű Emlékezés Napja több célt is szolgál. Szeretnénk ezzel felhívni a közvélemény figyelmét (mivel a média nem teszi), hogy a transznemű emberek ellen irányulhatnak gyűlölet-bűncselekmények és ezek  ellen fel kellene lépni. Nyilvánosan tisztelgünk barátaink, sorstársaink emléke előtt akiket másképp elfelejtenének az emberek. A virrasztásokkal szeretetünket és tiszteletünket fejezzük ki irántuk a társadalom közönye és gyűlölete közepette.  Az emlékezés fel szeretné hívni arra a nem transznemű emberek figyelmét, hogy észrevegyék mi az ő fiaik, lányaik, szüleik, barátaik és szeretteik vagyunk. Ez a nap lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy előléphessünk együtt és gyászolhassunk, emlékezhessünk azokra közülünk akik halálát transz ellenes erőszak okozta.

transznemű emlékezés napja 2012

A különböző országokban eltérő törvények vannak érvényben a gyűlölet-bűncselekmények kapcsán. Vannak országok ahol a gyűlölet-bűncselekmények külön tényállásnak minősülnek, míg más országok súlyosbító körülményként határozzák meg az ilyen típusú motivációt. A gyűlölet-bűncselekmények enyhébb formái (pl. a zaklatás) esetében több országban is lehetőség van polgári peres eljárásban kártérítést követelni. Számos országban adminisztratív rendelkezések írják elő, hogy a hatóságok külön statisztikákat vezessenek a gyűlölet által motivált bűncselekmények kapcsán.

Magyar gyűlölet-bűncselekmény elleni törvények

A magyar Büntető törvénykönyv 174/B. §-a „Közösség tagja elleni erőszak” néven bünteti a gyűlölet-bűncselekményeket. Ez 2008. februártól kezdődően már nem csak a faji, etnikai vagy vallási gyűlölet által motivált erőszakos cselekményeket foglalja magában, hanem általában bünteti bármely társadalmi csoport tagjai elleni erőszakot, így a szexuális irányultság, a nemi identitás vagy a

fogyatékosság szerinti csoportok tagjait is védi. Emellett számos bűncselekmény esetében súlyosbító körülményként tekint az aljas indokra, amely kitétel a gyűlölet-bűncselekmények esetében is alkalmazható.

A Btk. 269. §-a emellett „Közösség elleni izgatás” néven bünteti a tettlegességet előidéző gyűlöletbeszédet. Az esélyegyenlőségi törvény az egyenlő bánásmód követelményének megsértéseként definiálja a zaklatást, és a Btk.-nál tágabb körben, többek közt a nem, a szexuális orientáció, a nemi identitás, a fogyatékosság és a kor szerinti zaklatást is tiltja.