Magyarországon 2020 óta nincs lehetőség a nem jogi elismerésére, így a transz és interszex emberek kénytelenek olyan okmányokkal együtt élni, amelyek nem tükrözik a nemi identitásukat és megjelenésüket. Azon túl, hogy ezzel az önazonos és méltóságteljes élethez való jogot korlátozzák, ez gondot okozhat nagyjából az élet bármely területén, a hatósági igazoltatástól, a banki ügyintézésen kereszetül, egy postai csomag átvételéig, de akár az egészségügyi ellátást is említhetnénk.

A törvénymódosítás, az ilyen esetekben már megszokott módon, az érintettekkel, civil szervezetekkel és szakértőkkel való konzultáció nélkül történt meg, és elítélte az ENSZ emberi jogi biztosa és az Európai Parlament is.

A nem jogi elismerésének tilalma előtt azonban már évek óta nem hoztak döntéseket nem- és névmódosítási ügyekben. Annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság 2 ízben is kimondta - 2021 tavaszán és őszén -, hogy ezeket a folyamatban lévő ügyeket nem lenne szabad blokkolni, nem történt érdemi változás. Egészen mostanáig.

“A most kiadott engedélyek nagyon fontos elemei a küzdelemnek, melyet azért folytatunk, hogy ismét lehetővé tegyük Magyarországon a transz emberek számára, hogy a nemi identitásuknak megfelelő dokumentumokkal élhessenek méltóságteljes és diszkrimináció mentes életet, mint mindenki más.” - mondta Hidasi Barnabás, a Transvanilla elnöke.

Az Alkotmánybírósági döntések ellenére, azokban a bent ragadt ügyekben, amelyekben nem történt fellebbezés vagy peres eljárás, nem történt változás, így továbbra is vannak, akiknek az ügye, nem került elbírálásra. A kormány pedig továbbra is adós azzal, hogy biztosítsa a nem és a név jogi elismeréséhez való jogot azok számára, akik a törvény hatályba lépés után szeretnék beadni a kérelmüket.