Transvanilla Transznemű Egyesület

Svédországban mostantól nem kötelező a kasztráció

Pin It

Svédország csütörtökön megtiltotta a nemi identitás megváltoztatásakor eddig kötelező sterilizálást. Az országban 1972 óta volt érvényben az a törvény, amely a nemi identitás megváltoztatását az illető sterilizálásához kötötte.

A bíróság ítélete szerint a törvény nemcsak az emberi jogok európai konvenciójába ütközött, de megsértette a svéd alkotmányt is, amely garantálja az egyén integritását, továbbá diszkriminált is, mert csak a transzszexuálisokra vonatkozott. A törvény eltörlése az ítélet kihirdetésével hatályossá is vált.

Hivatalos adatok szerint Svédországban 1972 és 2011 között összesen 865 ember nyújtott be kérelmet neme megváltoztatására, közülük mintegy ötszáz emberen sebészi beavatkozást is végrehajtottak.

A melegek, leszbikusok,biszexuálisok és transzneműek svédországi jogvédő szervezete (RFSL) üdvözölte a döntést mint az első lépést a kényszersterilizáltaknak fizetendő kártérítés felé. Amennyiben a törvényhozás rendelkezik az érintettek kárpótlásáról, akkor a szervezet eláll a pereskedéstől - közölte Ulrika Westerlund, az RFSL elnöke. Szerinte személyenként 200 ezer korona (mintegy hatmillió forint) volna méltányos.

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek