A Transgender Europe (TGEU) 2014 óta dolgozik együtt kelet-közép európai és közép-ázsiai közösségi alapú LMBT- és transz szervezetekkel a transz embereket érő erőszak és emberi jogi jogsértések felmérésében. A projektnek érdekképviseleti eleme is van, így a monitorozáson keresztül gyűjtött transz ellenességet igazoló adatokat felhasználták arra is, hogy a döntéshozókat megcélozzák a transz emberek emberi jogi helyzetének javítása érdekében. A projekt partnerek közösségi alapú támogatást is nyújtottak az erőszak áldozatainak, valamint növekvő tudásra tettek szert a jóvátételi lehetőségekről a transz közösség tagjai számára.

A jelenlegi kiadvány újraértékeli a régióban és azon túl történt törvényi és politikai változásokat - a pro-transz és anti-transz változásokat egyaránt - a legutóbbi, 2015-ben publikált jelentés óta. Továbbá bemutatja a a ProTrans project monitorozó tevékenységének eredményeit, amely a transz emberekkel szembeni erőszak tendenciáit dokumentálja.

Az eredmények ijesztő képet festenek a transz emberekkel szemben államilag és civilek által elkövetett erőszakkal kapcsolatban.

Ezek főbb jellemzői:

  • Az összegyűjtött esetekben a leggyakoribb elkövetők civilek. Többek között járókelők, helyek tulajdonosai, szexmunkások kliensei, vagy magukat kliensnek álcázók.
  • A dokumentált esetek döntő többsége nyilvános helyen történik, ami a transz emberek biztonságának hiányát jelzi, így felerősítve azt az érzést, hogy bújkálniuk kell.
  • A családtagok ellen elkövetett erőszak szintén gyakori a ProTrans együttműködés minden tagországában. Különösen veszélyeztetettek a fiatalok, akiknek nagyon korán szembe kell nézniük a megaláztatással, a zaklatással, illetve a családból való kitagadással.
  • Kirgizisztánban (és más közép-ázsiai országokban), a mainstream média is fontos szerepet játszik a transz közösséggel szembeni gyűlöletkeltésben. Elkísérik és felveszik a rendőrségi akciókat, amelyek során a hatóságok gyakran durván vagy kifejezetten bántalmazóan lépnek fel a transz emberekkel szemben.

A kiadvány itt érhető el.