Transvanilla Transznemű Egyesület

Mostantól hivatalosan nem létezik a transzszexualizmus mint betegség

Pin It

WHO közgyűlés

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) Közgyűlése (World Health Assembly, WHA) a 2018 júniusi publikálás után 2019. május 25-én hivatalosan is elfogadta a Betegségek nemzetközi osztályozása (BNO) új verzióját.

Transzneműséggel kapcsolatos kategóriák nem szerepelnek többé a Mentális és viselkedészavarok fejezetben, ami azt jelenti, hogy a transz identitások mentális depatologizációja megtörtént.

Az új transz kategóriák a 17. fejezetben szerepelnek melynek a címe Szexuális egészséggel kapcsolatos állapotok (Conditions Related to Sexual Health). Az új állapotok: Nemi inkongruencia serdülő és felnőttkorban (Gender Incongruence of Adolescence and Adulthood), illetve Nemi inkongruencia gyermekkorban (Gender Incongruence of Childhood). A Transvanilla Transznemű Egyesület álláspontja szerint mindez jelentős előrelépés, de semmiféleképpen nem tökéletes megoldás. Átmeneti verzióként tekintünk rá, és csupán egy lépésként tartjuk elfogadhatónak a teljes depatologizáció felé.

Az ENSZ tagállamai saját hatáskörükben felelnek a BNO új verziójának bevezetéséért. Ez a folyamat évekig eltarthat. Éppen ezért a BNO-11 elfogadása bár megtörtént, ez korántsem az út vége, sokkal inkább a kezdete. Az új kódrendszer 2022. január 1-jétől lép hatályba.

Ahogy arról korábban is írtunk a transzneműséggel és a nemi sokféleséggel kapcsolatos diagnózisokat illetően fontos felhívni a figyelmet a transz aktivisták, szervezetek munkájára a BNO revízió során. Nélkülük ez nem történhetett volna meg! A Transvanilla 2013 óta aktívan részese a kampánynak nemzetközi és hazai szinteken. Ezután is elkötelezetten folytatjuk a munkát azért, hogy a döntés mihamarabb hatással legyen a transz emberek mindennapi életére Magyarországon is.

Korábbi cikkeink a témában innen elérhetőek: A transzneműség a mai naptól nem mentális betegség: megjelent az BNO 11. kiadása

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek