Transvanilla Transznemű Egyesület

Mi az a dzsenderkapitalizmus? Rain Dove, modell: “ne az alapján ítélj meg másokat, hogy mi van a lábuk között!”

Pin It

Rain Dove amerikai dzsenderkapitalista modell interjújában arról beszélt, hogy személyiségük, és nem pedig szerveik szerint kell másokat megítélni.

Az ITV brit tévécsatornán szereplő Dove véletlen kicsúszott káromkodásával bocsánatkérésre is késztette Andrea McLean műsorvezetőt, amikor az életben megjelenő nehézségekről szóló interjújában kiejtette a ‘sz*r’ szót. Mint mondta, “mindenkire egyéniségként kell tekinteni, nem csak egy mozgó nemi szervként. Nézz mindenkire mint egy egyénre, az ő saját személyes tapasztalatain keresztül. Akárki is vagy, néhányan le fognak sz*rozni… elnézést! Ezt így nem mondhatom.”

“Amerikai vagyok”, viccelődött később az elszólással kapcsolatban, azonban McLean erre így reagált: “értem, de elnézést kérünk. Kifogytunk az időből, és ennek semmi köze az elszóláshoz, tényleg kifogytunk az időből”.

Dove, aki férfi- és női divatkollekciók számára egyaránt állt modellt, azt is elmagyarázta, mit ért az identitására használt dzsenderkapitalista kifejezés alatt. Olyan személyt jelent, aki elismeri, hogy különböző helyzetekben különböző nemeknek vannak előnyei. Mint mondta, “például, ha a Titanic idején éltem volna, akkor a hajón sokkal jobb munkalehetőségem lett volna férfiként. Azonban ahogy a hajó süllyedni kezd, a mentőcsónakokra már nőként jutnék fel előbb”.

A gondolatmenetet folytatva a genderfluiditásra is kitért: “ha egy klubba akarok menni, és pénzt akarok spórolni, akkor mivel a nőkre sokan csak mint szexuális tárgyakra tekintenek, megspórolom a belépődíjat és italokat is fognak nekem venni. Csak elég erősnek kell lenni ahhoz, hogy feladd a komfortzónád. De ha aztán néhány ital után haza szeretnék jutni, akkor úgy prezentálom magam, hogy azt férfinak vagy férfiasnak lássák, mert az biztonságosabb. Nem fognak zavarni és sokkal kevésbé valószínű, hogy kifosztanak.”

“A cél most az, hogy ez egy mozgalommá váljon. Nem mi választottuk a testünket. Senki nem hívott minket fel anno, hogy ‘milyen bőrszínt szeretnél? mekkora akarsz lenni? milyen nemi szervet kérsz?’ Mindenki egyén, és egy olyan dologért büntetnek minket, amit nem mi választottunk.”

A beszélgetés résztvevői idegesek voltak a nemi identitásról szóló beszélgetés miatt, nehogy véletlen rosszat mondjanak, azonban Dove-ot ez kevéssé zavarta. Mint mondta, “a személyes névmások csak hangok”, és szerinte általában a legtöbb dolog rendben van, ha jó szándékkal mondják.

“Számomra az életem azzal változott meg, és attól érzem magam szabadnak, hogy nem használok címkéket magamra, mások azonban pont attól szabadulnak föl, hogy megtalálják a számukra megfelelő címkét. Szerintem az egész attól függ, hogy megismerd az embereket, tartsd őket annyira tiszteletben, amennyire csak lehet, és legyen jó szándékod.”

Arra a kérdésre, hogy a vonzalomban befolyásolja-e őt a nemi identitás, Dove a következőképp válaszolt: “annyit tudok, hogy nemi szerv szerinti preferenciám van, mert az egyiket egy kicsit könnyebben tudom ‘navigálni’. De azt nem tudom, hogy mit tartogat a jövőm, és nem szeretném magamat egy címkével visszatartani a szerelemtől. Már így is rengeteg korlátunk van, hiszen szükségünk van élelmiszerre, lakóhelyre, gravitációra, miért limitáljuk magunk még tovább? A szerelem azon kevés dolgok egyike, ami ingyenes - és arcon csap minket, szóval fogadjuk el.”

Dove korábban zseniális választ adott arra a kérdésre, hogy miként modellkedik. A 6 láb 2 hüvelykes (azaz 189 centiméteres) Dove magára dzsenderkapitalistaként tekint, férfi- és női ruhákban egyaránt modellkedik, azonban ő ezekre nem így tekint.

Name from the past - Név a múltból

ENGLISH - #LGRforHungary - Call to action page

Transvanilla hírlevél

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.