Transvanilla Transznemű Egyesület

A transz embereket ellehetetlenítő törvényjavaslatra adott reakciók kronológiája

Pin It

A magyar kormány által beterjesztett T/9934 salátatörvény 33 paragrafusa mely megszüntetné a nem- és névváltoztatás lehetőségét (nem jogi elismerése) a transz és interszex emberek számára, ellentétes a nemzetközi és hazai emberi jogi normákkal és sérti az önrendelkezési jogot.

A salátatörvényről várhatóan a május 18-21 között fog szavazni az Országgyűlés. A célunk, hogy amikorra szavazásra bocsátják a salátatörvényt, a 33-as paragrafus kerüljön ki a törvényjavaslatból.

Írd alá a petíciónkat amit már több mint 29.000-en aláírtak. Aláírom

05.15. - ILGA-Europe, Transgender Europe és OII-Europe válaszoltak a magyar kormány levelére

05.14. - Az Amnesty International is csatlakozott az ILGA-Europe, a Transgender Europe és az OII-Europe nemzetközi #drop33 kampányához és arra kér mindenkit, mondja meg Magyarországnak, hogy a transz jogok emberi jogok.

05.14. - A Kormány által működtetett Emberi Jogi Kerekasztal számára megküldött véleményében az Egyenlő Bánásmód Hatóság kritikákat fogalmazott meg a közigazgatási salátatörvény 33. §-ával kapcsolatban.

05.13. - A transznemű személyek önrendelkezési jogának és emberi méltóságának garantálását kérte a magyar Országgyűléstől Bärbel Kofler, a német kormány emberi jogi megbízottja.

05.08. - Az ENSZ AIDS-ellenes programja (UNAIDS) sajtóközleményt adott ki felszólítva a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a transznemű emberek jogait

05.05. - dr. Schaller-Baross Ernő, nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár válaszolt az ILGA-Europe levelére

04.30. - A Parlament Törvényalkotási Bizottsága tárgyalta a törvényjavaslatot. A PM és Szél Bernadett által benyújtott módosító javaslatokat a Bizottság nem szavazta meg. A DK kérte Szél Bernadett módosító javaslatának fenntartását, ezért erról a módosítóról a plenáris ülés külön fog szavazni. A zárószavazást elhalasztották a május 4-7-ei hétről a május 18-21-ei hétre.

04.29. - Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt az Európai Parlementnek

04.27. - A Nemzetközi Civil Szervezetek Konferenciájának állandó bizottságának közleménye felszólítja a magyar Parlamentet, hogy a nem jogi elismerését hozza összhangba a nemzetközi emberi jogi sztenderdekkel

04.24. - Az ILGA-Europe (európai LMBTI ernyőszervezet), a Transgender Europe (európai transz ernyőszervezet) és az OII-Europe (európai interszex szervezet) közös levélben kérik Orbán Viktort gondoskodjon róla, hogy a nemzetközi normák betartásra kerüljenek és, hogy a salátatörvény releváns pontja törlésre kerüljön még a parlamenti szavazás előtt.

04.21. - A Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciója állásfoglalásában kiállt a transz és interszex emberek jogai mellett.

04.20. - A European Professional Association for Transgender Health (EPATH, Transznemű Egészségért Európai Szakmai Szervezet) és a European Society for Sexual Medicine (ESSM, Európai Szexuálmedicina Társaság) közös levélben kérik a parlamentet, hogy utasítsa el a törvényjavaslatot.

04.20. - Transvanilla KÖZLEMÉNY: Kérjük az alapvető jogok biztosát, hogy lépjen fel a transz embereket ellehetetlenítő törvényjavaslat ellen

04.17. - Az Európai Parlament egyértelmű többséggel szavazta meg azt az állásfoglalást, ami elítélte a magyar kormány transznemű és interszex emberek ellen intézett támadását.

04.17. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa a törvényre, mint rossz gyakorlatra hivatkozik.

04.15. Az Európai Parlament 63 képviselője írta írt alá a levelet, mely a Miniszterlenökséget vezető minisztert és az Igazságügyminisztert kéri, hogy vonják vissza a salátatörvány 33-as pontját, amely a transz és interszex emberek jogait korlátozná Magyarországon.

A képviselők hivatkoznak az Európa Tanács emberi jogi normáira, az EJEB nem jogi elismerésével kapcsolatos ítéleteire és az Európai Parlament interszex jogokkal kapcsolatos normáira.

A levél a magyar Alkotmánybíróság ítéleteire is hivatkozik melyek a transznemű emberek névviseléshez való jogára az emberi méltósághoz szükséges alapvető jogként hivatkozik.

04.14. - A Parlament Igazságügyi Bizottsága tárgyalta a törvényjavaslatot és módosítás nélkül hagyta azt jóvá.

04. 14. - Az ENSZ öt független szakértője - Victor Madrigal-Borloz, az ENSZ szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetést vizsgáló különbiztosa; Dainius Puras, az ENSZ egészségügyi különbiztosa; Joseph Cannataci, az ENSZ magánélethez való joggal foglalkozó különbiztosa és Dubravka Simonovic, az ENSZ nőkkel szembeni erőszakot vizsgáló különbiztosa - közös kéréssel fordult a magyar kormányhoz a T/9934-es salátatörvény 33. pontja miatt, mely megszüntetné a nem- és névváltoztatás lehetőségét Magyarországon. A különbiztosok álláspontja szerint a javaslat nem felel meg a nemzetközi emberi jogi szabályozásoknak és normáknak. Kérdéseikre választ várnak a magyar kormánytól, melyeket nyilvánossá fognak tenni, illetve a fejleményekről mi is beszámolunk majd. 

04.09. - A UNAIDS, az ENSZ AIDS elleni programja közleményében a marginlaizált és sérülékeny csoportok vészhelyzetet kihasználó támdásáról ír és a magyar kormány törvényjavaslatát mint a nemzetközi emberi jogi normákat sértő javaslatot említi 

04.09. OII-Europe európai interszex ernyőszervezet közleménye: Az anyakönyvi törvény módosítása az interszex emberek számára is súlyos következményekkel jár.

04.07. - Az Országgyűlésben megvitatták a salátatörvényt. Semjén Zsolt, a törvényjavaslat előterjesztője nem jelent meg a vitán. A 33-as paragrafus mellett 3 kormánypárti képviselő állt ki, mondván, hogy adminisztratív, egészségügyi, és büntetés-végrehajtási okokból szükséges. A paragrafus ellen 8 ellenzéki képviselő szólalt fel.

04.06. - Az ILGA-Europe (Európai LMBTI ernyőszervezet) és a Transgender Europe (Európai transz ernyőszervezet) felszólította a magyar kormányt, hogy törölje a törvényjavaslatot #drop33

04.02. - Az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi csoportja levélben szólította fel a magyar kormányt a törvényjavaslat eltörlésére

04.02. - Az Európa Tanács emberi jogi biztosa Dunja Mijatović elítélte a törvényjavaslatot

04.01. - A Transvanilla Transznemű Egyesület közleményben szólította fel a magyar kormányt a törvényjavaslat visszavonására
KÖZLEMÉNY: Az Emberi Jogok Európai Bírósága júniusig adott határidőt Magyarországnak

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek