Transvanilla Transznemű Egyesület

Közlemény: Transznemű emlékezés napja - 2018. november 20.

Pin It

A mai napon emlékezünk mindazokra, akik világszerte vélhetően nemi identitásuk vagy nemi önkifejezésük miatt lettek gyilkosság áldozatai.

A Transznemű emlékezés napjára* (TEN) készült 2018-as jelentésben** 369 gyilkosság szerepel, melyek 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között történtek.

Bár nem mindenki vallotta magát transzneműnek azok közül akikre emlékezünk, valamennyien gyilkosság áldozatai, és nemi identitásuk és/vagy nemi önkifejezésük szerepet játszhatott ebben. A transz és a dzsender-nonkonform emberek megbélyegzése és hátrányos megkülönböztetése a világ minden részén létezik és általános, része egy olyan rendszerszintű és folyamatos elnyomásnak, amely megfoszt mindannyiunkat az alapvető jogainktól. Borzasztó, ami transz és dzsender-nonkonform áldozatokkal történhet a gyűlölet fűtötte támadásokban; előfordul kényszerítéstől kezdve, a fizikai és szexuális támadásokon keresztül egészen a gyilkosságig, a legváltozatosabb erőszakformák széles skálája. Az erőszakos esetek gyakran jelentés nélkül merülnek feledésbe. A legtöbb országban nem gyűjtik az adatokat, és ezért lehetetlen a valós számokat megbecsülni.

A transz és a dzsender-nonkonform emberek elleni erőszak gyakran átfedésben van a társadalomban jelenlévő elnyomás más dimenzióival, mint például a rasszizmus, a szexizmus, az idegengyűlölet és a szexmunkás-ellenes hangulat. Az adatok azt mutatják, hogy az áldozatok akiknek a foglalkozása ismert, többnyire szexmunkások (62%). Az Egyesület Államokban a meggyilkolt transz emberek többsége színesbőrű vagy őslakos (85%) és azokban az európai országokban ahova a legnagyobb számban vándoroltak Afrikából és Dél-Amerikából, valamint Közép-Amerikából transz emberek (Franciaország, Olaszország, Portugália és Spanyolország), a rögzített gyilkosságok 65%-ában az áldozat bevándorló volt.

A Transvanilla Transznemű Egyesület megemlékezésén közösen tisztelgünk sorstársaink emléke előtt, akiket másképp elfelejtenének az emberek, és akiknek a temetésén gyakran ki sem mondják a preferált nevüket. A megemlékezéssel szeretetünket és tiszteletünket fejezzük ki irántuk, miközben a társadalom közönyös és gyűlölködő. Ez a nap lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy együtt gyászolhassunk, emlékezhessünk azokra, akik halálát transz-ellenes erőszak okozta. 

Magyarországon a Transvanilla Transznemű Egyesület határozottan elítéli a transzfóbia és az erőszakos bűncselekmények minden formáját, és kiáll azok mellett, akiket nemi identitásuk vagy nemük kifejezése miatt hátrányos megkülönböztetés vagy erőszak ér.

2018. november 20-án 18 órától a TámPONT Közösségi Térben közös gyertyagyújtással, és neveik hangos felolvasásával emlékezünk meg az áldozatokról, felhívva a figyelmet ezekre a szomorú esetekre és arra, hogy akár Magyarországon is előfordulhat hasonló. Ennek megelőzése létfontosságú a transznemű és dzsender-nonkonform emberek biztonsága érdekében.

Az esemény a TámPONt weboldalánFacebook esemény

* Transznemű emlékezés napja

Az eseményt Rita Hester emlékére tartják november 20-án, akit 1998. november 28-án gyilkoltak meg és halála indította el az "Emlékezzünk a halottainkra" online kezdeményezést, valamint egy gyertyás virrasztást is tartottak a következő évben San Francisco-ban. Rita Hester ügye a transz gyilkosságok zöméhez hasonlóan a mai napig nem megoldott.

** A Transgender Europe "Transz gyilkosság monitoring" projekt

A "Transz gyilkosság monitoring" (Trans Murder Monitoring) projekt 2009 áprilisában indult, és szisztematikusan figyeli, gyűjti és elemzi a transz emberek ellen elkövetett gyilkosságokat világszerte. Az eredményeket 2009 júliusában mutattak be először, azóta évente kétszer-háromszor teszik nyilvánossá a "Transrespect versus Transphobia Worldwide" projekt weboldalán. A TMM által regisztrált 2982 esetből 139 történt Európában, és egy Magyarországon.

Minden novemberben, a Transgender Europe egy különleges összefoglalót és térképet készít a Transznemű emlékezés napjára, hogy az aktivisták világszerte felhívhassák a figyelmet a transz emberek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekményekre.

ProTrans – A Kelet-európai transznemű emberek erőszak elleni védelme" projekt

A Transvanilla Transznemű Egyesület 2014 májusa óta monitoroz transzfób incidenseket a "ProTrans – A Kelet-európai transznemű emberek erőszak elleni védelme" projekt keretein belül, aminek célja a Kelet-európai transz személyek és közösségek hatásosabb erőszakkal és büntetlenséggel szembeni védelme. Az egyik legnagyobb akadály a közösségen belüli alacsony jelentési hajlandóság. Nemhogy a hatóságoknak, de még egy transz szervezetnek sem jelentik az eseteket az érintettek, mert attól tartanak, úgysem történik semmi, illetve a mindennapi életük részének tekintik ezeket a cselekményeket. Nem bíznak a hatóságok munkájában, mert úgy vélik újabb atrocitások érhetik őket.

A projektről bővebben itt olvashatsz: ProTrans.
A projekt első szakaszának magyarországi tapasztalatait gyűjtöttük össze ebbe a kiadványba, melyet innen tölthetsz le.

Transvanilla Transznemű Egyesület
Budapest, 2018. november 20.

 

 

 

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek