A törvényi szabályozás betiltja a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást jeleníti meg. Ezen túlmenően megtiltja a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenítését, valamint megtilt minden olyan LMBTQI témájú oktatási programot, amely említést tesz a meleg, illetve transznemű emberekről, ehhez kapcsolódóan a szexuális orientációról vagy a nemi identitásról.

A jogi szabályozás minden szempontból összeegyeztethetetlen azokkal a nemzetközi emberi jogi szerződésekkel, amelyekhez a Magyar Állam is csatlakozott. Továbbá komoly aggodalomra ad okot, hogy a szakmai és társadalmi konzultáció nélkül, néhány nap alatt elfogadott szabályozás általános és tág fogalmakkal tiltja be és szankcionálja a szexuális irányultságról és a nemi identitásról való midenfajta párbeszédet. Ez pedig lehetőséget ad a Kormánynak arra, hogy a jövőben az aktuális érdekeinek megfelelően értelmezze és alkalmazza ezeket a szabályokat. 

Mindennek fényében nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa és következménye a jövőben az olyan típusú kezdeményezéseknek, mint pl. a Transvanilla Egyesület által tegnap útjára indított "Név a múltból" című kampánynak - hívta fel a figyelmet Hidasi Barnabás, a szervezet elnöke. A társadalmi kezdeményezés a transz- és cisznemű emberek közötti összhangot megteremtve arra a problémára hívja fel a figyelmet, hogy milyen lehet hivatalosan is olyan névvel élni, ami már nem vagy akár sosem tartozott az érintett személyhez.