Transvanilla Transznemű Egyesület

Jelentés a transz és az interszex embereket érő diszkriminációról

Pin It

Az ILGA-Europe és a Transgender Europe júniusban közösen megjelentetett kiadványa az Emberi jogok és nemi identitás: jó gyakorlatok katalógusa címet viseli. A kiadvány az Európa Tanács előző emberi jogi biztosának Thomas Hammarbergnek a 2009-es Emberi jogok és nemi identitás című tanulmányát úgymond folytatja. Számos politikai, jogi és gyakorlati példát mutat be Európából és azon kívülről azzal kapcsolatban, hogy a Hammarberg ajánlásában foglalt 12 ajánlást hogyan lehetne a gyakorlatban végrehajtani.

A katalógust készítő szervezetek bíznak abban, hogy a kiadvány hozzájárul majd ahhoz, hogy a transzneműek egyenlősége az élet minden területén javuljon. Egyrészt a dokumentum válasz az aktivistáktól és jogalkotóktól kapott sok-sok gyakori kérdésfelvetésre másrészt pedig meg szeretné mutatni a politikai vezetőknek azt, hogy az általuk emlegetett (látszólagos) akadályokat hogyan tudják a gyakorlatban létező és működő megoldásokkal leküzdeni.

Kétségtelen, hogy nincs minden benne a katalógusban és az abban leírt megoldások nem az egyetlen módot mutatják be arra hogyan lehetne a transzok életkörülményein javítani. Magyarország számára mégis szinte kivétel nélkül valamennyi példa követendő lehetne, hiszen magyar jó gyakorlat nem szerepel a kiadványban és ez nyilván nem véletlen. Hazánkban van mit javítani a transzok életminőségén.

Jelentés a transz és az interszex embereket érő diszkriminációról

Az Európai Bizottság vizsgálta már korábban a szexuális orientáció miatti diszkriminációt de most először vizsgálták behatóan a nemi identitást és a nem kifejezését.

A jelentést a jogi szakértők európai hálózata készítette akik a diszkrimináció mentességért küzdenek. Szerzői az ILGA-Europe és a Leiden-i egyetem szakértői (Silvan Agius és Christa Tobler).

A jelentés része a nők és férfiak egyenlőségéért programnak 2010 és 2015 között. Az Európai Parlament kérte, hogy a nemi identitás szerepeljen a stratégiában.

Az Európai Parlament LMBT frakcióközi csoportja üdvözli ezt az átfogó elemzést a transzokat és interszexeket érintő jelenlegi törvényi környezetről az EU-ban.

Michael Cashman EP-képviselő, aki társelnöke a frakcióközi csoportnak azt mondta: "Melegen üdvözlöm ezt a jelentést. Annyira átfogó elemzés amennyire azt csak kívánhatjuk és nagyon nagy eredmény ez jogilag és politikailag is. A transz és az interszex embereket ugyanolyan jogok illetik meg mint bárki mást és megérdemlik, hogy ne érje őket diszkrimináció."

Ulrike Lunacek a frakcióközi csoport másik társelnöke hozzátette: "Ez a jelentés az amit az Európai Bizottság szükségesnek tartott ahhoz, hogy jobban tudjon foglalkozni a transz és interszex emberek alapvető jogaival. Ezen a területen az EU-nak a világ élén kell járnia és alig várom, milyen javaslatokat fog tenni a Bizottság ezen tanulmány alapján."

A frakcióközi csoport azt ígérte igyekszik megtalálni a megfelelő folytatást a parlamenti munka során.

transvanilla.hu

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek