Svájc Írország, Portugália és Norvégia mellé csatlakozik, mint azon országok egyike, ahol a nem jogi megváltoztatásához nem szükséges hormonterápia, orvosi diagnózis vagy más bürokratikus eljárás.

Az új törvények értelmében minden olyan tizenhatodik életévét betöltött állampolgárnak, aki nem áll valamilyen gondviselői felügyelet vagy gyámság alatt, lehetősége lesz a nevét és nemét önmeghatározással megváltoztatni az anyakönyvi hivatalban. A tizenhat évnél fiatalabbaknak, valamint a gyámság alatt állóknak a gondviselő beleegyezésére lesz szüksége.

Ez a rendszer a régiónként változó szabályozást váltja majd fel, amely jelenleg sok helyen a transznemű identitást megerősítő orvosi véleményt követel meg a kérelmezőtől.

Néhány kantonban (Svájc fél-önálló régiói) a szabályozás azt is előírja, hogy hormonterápia vagy anatómiai tranzíció is szükséges a nem jogi megváltoztatásához. A névváltoztatáshoz pedig kérhetnek bizonyítékot arra vonatkozólag, hogy a név - nem hivatalosan - már évek óta használatban áll.

Az új nemváltoztatási törvényekkel Svájc a világon mindössze két tucatnyi olyan ország egyike lesz, ahol a nemváltoztatás és az orvosi eljárások szétválasztását tűzték ki célul. Míg néhány európai országban - például Dániában, Görögországban és Franciaországban - eltávolították az előírásokat, amelyek olyan orvosi procedúrákat követelnek meg, mint a nemi megerősítőműtét, sterilizálás vagy pszichiátriai értékelés, a törvény továbbra is követel további lépéseket.

Januárban Spanyolország fogadott el egy törvénytervezetet, amely minden tizennégy évnél idősebb embernek engedélyezné a nem jogi megváltoztatását orvosi diagnózis vagy hormonterápia nélkül. 2018-ban Európában először Németországban vezették be a harmadik nem opcióját, de 2021 júniusában két olyan törvényt is leszavaztak, amely a nem önmeghatározását vezette volna be. Az ottani parlament új transznemű képviselője abban bízik, hogy a jövőben lesz lehetősége foglalkozni ezzel az üggyel.

Forrás: reuters.com