Transvanilla Transznemű Egyesület

Injekció szabályos beadása

Helytelen módszerek alkalmazásából eredően nagyon sok nemkívánatos problémát (fertőzések, embólia) szenvedhetünk el.Mindig a legnagyobb tisztaságra kell törekedni, hiszen a testünk első és legfontosabb védekezési mechanizmusát megsértjük, szabad utat engedünk a fertőzéseknek.

Mindig bontatlan és új fecskendőt kell használni! Ez ma már nem bonyolult, bármelyik gyógyszertárban csekély összeg ellenében tudunk vásárolni steril tűt. Mindig alkalmazzunk valamilyen sterilizáló szert mind az ampullára, mind a testünk azon részére, ahová az injekciót be akarjuk adni. Jó módszer a tisztításra az, ha egy alkoholos orvosi vattával letöröljük mind a bőrt, mind az ampullát.

Most következik a helyes tű és fecskendő kiválasztásának nem olyan bonyolult fázisa. Általános tapasztalat, hogy az olajos injekciókhoz 22-24G-s tűt használunk 25-30 mm hosszút. Be lehet adni vékonyabbal is, de akkor nehezebben megy át a sűrű olajos szteroid a tűn, ami jelentősen lelassítja a beadást.

A fecskendő minimum 2 ml legyen, de mindig nagyobb, mint a felszívni kívánt mennyiség.

Meg kell határozni, hogy hová kívánjuk beadni az injekciót, a farizom, combizom és esetleg a váll a megfelelő terület (fotókon). A legjobb hely a beadásra a gluteus medius mely a farizom felső oldalsó részén található, ez az izom vastag és kevés ér található benne.

A felszívása: egyes szakértők külön felszívótűt javasolnak, mivel a tű éle könnyen elmegy, így fájdalmas lesz a bőrön/izmokon átszúrni azt. Az ampulla tetejét vagy le lehet törni, ha perforálták, vagy lereszelni.Ezután lassan, egyenletes mozgással szívjuk fel a megfelelő mennyiséget a fecskendőbe. A tű kihúzása (esetleges cseréje) után megfordítjuk a fecskendőt úgy, hogy a tű hegye felfelé mutasson és a fecskendő karját húzzuk meg lefelé, kocogtassuk meg a fecskendőt, így az összes levegő a fecskendő üres részébe kerül. Ezután nyomjuk meg felfelé a fecskendő karját addig, amíg az anyag kicsit ki nem csordul a tűn. Nagyon fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy nem maradt levegőbuborék a fecskendőben.

Az injekció szakszerű beadása

 • Lazítsuk el a célterületet és ügyeljünk arra, hogy ne feszülhessen meg. Ne helyezzük a súlypontunkat arra a lábunkra, amely a kívánt célterülettel egyezik meg. Például a farizmunkba való injekciózás esetén álljunk az ellentétes lábunkra, ezt a lábunkat pedig tartsuk lazán lógva.
 • A tűt a célterületre merőlegesen kell tartani. Hirtelen, gyors mozdulattal szúrjuk be a tűt tövig. Ez a legkellemesebb megoldás, ha lassan hatol be a tű, érezni és hallani fogjuk, ahogy áthatol a bőrön, majd az izomburok rotyogását is. Farizom esetében érdemes ezt tükör előtt csinálni, mert ehhez a mozdulathoz ki kell fordulnunk, hogy hozzáférjünk a területhez. Combizomnál üljünk le, nyújtsuk ki és lazítsuk el a lábunkat.
 • A legkritikusabb rész most jön : olajos injekciót először vissza kell szívni, ezért húzzuk vissza a fecskendő karját és figyeljük, hogy nem-e kerül vér a fecskendőbe. Amennyiben igen, azonnal húzzuk ki a tűt! Ez azért fontos, mert ha olajat vagy levegőt fecskendezünk egy érbe, tüdőembóliát kaphatunk, ami halálos is lehet. Ha csak légbuborékokat látunk, akkor nincs gond.
 • Erős, határozott, folyamatos mozdulattal, de ne gyorsan fecskendezzük be az oldatot. Az olajos injekció nem fog könnyen becsúszni, és közben feszítő érzést érzünk, ami kellemetlen kicsit.
 • Húzzuk ki a tűt, amikor a fecskendő kiürül.
 • Fertőtlenítsük a területet, és itassuk fel, ha vérzik, de gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem vérzik.
 • Masszírozzuk el körkörös mozdulattal az anyagot, hogy ne csomósodjon be. A becsomósodás igen kellemetlen lehet.
 • A tűre helyezzük vissza a védőkupakot és dobjuk ki.

Hát ennyi röviden, még néhány jó tanács:

 • Soha ne használjuk ugyanazt a tűt vagy fecskendőt kétszer!!!
 • Amennyiben lehetséges képzett ápolóval adassuk be az injekciót és akkor ezt az egészet el is felejthetjük.
 • Bármilyen probléma felmerül, azonnal kérjünk orvosi segítséget. Mivel az injekciózás veszélyes, azért osszuk meg legalább egy közeli hozzátartozóval a tényeket és mondjuk meg neki, hogy bármilyen rosszullét esetén azonnal közölje a mentősökkel (ez embólia esetén jól jöhet).
Utoljára frissítve: vasárnap, 03 október 2010 17:23
Tovább a kategóriában: Borotválkozás »

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek