Bilateral Orchiectomy (kasztrálás)

Vannak Male to Femalek akik a kasztrálást választják a vagnoplastyt megelőzően vagy akár helyette. A kasztrálás mindkét here eltávolítását jelenti, ami megszünteti az androgén termelést a szervezetben. Általában urológusok végzik és a nem-transz betegeknél prosztatarák vagy hererák miatt kerül sor a műtétre.

Mivel meghatározóan olcsóbb, mint a vaginoplasztika, ezért a herék eltávolítása remek köztes megoldás lehet azok számára akiknek behatároltak az anyagi keretei. Nagy mértékben csökkenti a szükséges antiandrogének mennyiségét és kisebb adagra lesz szükség utána a női hormonokból is. Idővel azonban hatással lehet a vaginoplasty során felhasználható szövetek mennyiségére és a kis műtéti hegek is befolyásolhatják egy későbbi GRS eredményét.

A kasztráció sokkal kevésbé drasztikus beavatkozás, mint a vaginoplasty, de mégis komoly döntés lehet a transznemű nők számára, mivel visszafordíthatatlan változtatás. Mindenképpen tisztában kell lenned a nemzőképességed elvesztésének tényével mielőtt igénybe vennéd ezt a lehetőséget.

Amennyiben szeretnél később vaginoplasztikát végeztetni magadon azt javasoljuk egyeztess a sebésszel (sebészekkel) mielőtt meghozod a döntést. Valószínűleg javaslatot fognak tenni a vágás helyére, hogy jobb eredményeket tudjanak biztosítani a későbbi GRS során.

Nyilvánvalóan 6-12 hónappal a GRS előtt nem opció a kasztráció és abban az esetben sem ha az antiandrogének kifejtik a kívánt hatást. Mindenesetre vannak akik az Androcur mellékhatásai és a heréjüktől való megszabadulás vágyától vezérelve ezt a megoldást választják.

A következő mellékhatásokra gondolunk:

 • alvászavar,
 • hangulatingadozás,
 • fejfájás,
 • hideg ill. meleghullám,
 • alkohol intolerancia (különösen vörösbor)

Vannak országok ahol nem engedélyezik az Androcurt forgalmazni mert depressziót, fáradékonyságot, súlynövekedést, csontritkulást, trombózist valamint embóliát okozhat.

A 90-es évek végén Angliában készítettek egy felmérést olyan betegekkel akik kasztráláson estek át. A legfiatalabb páciens 24 a legidősebb 66 volt, átlagéletkoruk 46 év. Túlnyomó többségüket (14-ből 11-et) altatásban kórházi ellátás keretében műtöttek. Öt év alatt mindössze három esetben léptek fel komplikációk, szövetelhalás ill. fertőzés, egy esetben pedig a varrat gyógyulásával volt gond.

Megkérdezték őket miért szerették volna a műtétet és több dolgot is megjelölhettek. 11-en nem akartak herével rendelkezni, egyiküknek fájdalmai voltak, kilencüknek gondjai voltak az Androcurral, 12-en nem akartak továbbra is férfiasak lenni és hatan említettek egyéb okokat.

Megkérdezték őket fizikai és pszichológiai szempontból elégedettek-e az eredményekkel. Mind a 14-en mindkét szempontból elégedettek voltak. Önbizalom növekedésről, arcszőrzet ritkulásról, a barátaik és családjuk jobb hozzáállásáról és általánosan boldogabb lelkiállapotról számoltak be.

Heten átestek a helyreállító műtéten. A köztes idő 3 hónap és 34 hónap között volt, az átlag 16.7 hónap. Megnézték azt is a herék eltávolítása növelte vagy csökkentette a vágyat a GRS-re. Heten azt mondták nem befolyásolta, öten azt mondták növelte vagy megerősítette a GRS szükségességét és ketten voltak mindössze azok akiknek kisebb lett az igénye a rekonstrukcióra.

Azok akik GRS-nek vetették alá magukat senkinél nem okozott gondot a vagina mélységének kialakítása a kasztrálás következtében és nem is léptek fel műtéti komplikációk.

Abból a hét transznőből aki a felmérés befejeztéig nem esett át a GRS-en három még nem váltott nemet sem, ketten elő voltak jegyezve a műtétre , egyikük a finanszírozásra várt és mindössze egy volt közülük aki nem akart rekonstrukciós műtétet.

A következőket mondták:

 • Hihetetlen mértékben csökkent a feszültség.
 • Remekül előkészített a radikális beavatkozásra.
 • Megerősítette a női státuszoma családom és a barátaim szemében.
 • Magabiztosabb lettem és jobban el tudtam fogadni magam.
 • Nem kellett tovább szednem az Androcurt.
 • A női szerepben erősített rajtam és teljes időben nőként kezdtem élni utána.
 • Eltávolítottak valamit amit nagyon nem akartam, hogy legyen.
 • Nem éreztem magam többé férfinak és erre nagy szükségem volt, együtt tudok élni magammal ahogyan a kezelésem haladt.
 • Nyugalmat hozott és nőiesebbnek érzem magam, gondoskodóbb lettem, lágyabb, megértőbb és boldogabb.
 • Úgy éreztem a tanácsadóim hisznek bennem és ez igazolta a transzszexualitásom és megnyitotta az utat a teljes helyreállító műtéthez.
 • Helyretette a belső énemet magamban.
 • Előremutató lépés volt pozitív eredményekkel a GRS felé.

Összességében ez a tanulmány arra mutat rá, hogy a kasztráció megfontolandó lehetőség a nemi átalakító műtét előtt azokban az esetekben amikor valaki nem bírja az Androcurt, nem tudja elviselni a heréit vagy bármilyen okból kifolyólag nem tud belátható időn belül GRS-hez jutni.

Figyelembe kell venni, hogy változások követezhetnek be a tanulási képességekben, lustaság és letargia léphet fel valamint az energiszint is csökkenhet, súlygyarapodást okozhat és évek múltával a test és arcszőrzet gyengüléséhez vezethet.

Az eljárás egy rövid ideig komoly fájdalommal jár. Bizonyos mértékig visszafordítható here implantok behelyezésével, valamint tesztoszteron injekciókkal a hormonszint is visszaállítható. A nemzőképesség természetesen végleg megszűnik.

Kulcsszavak: bilateral orchiectomy, kasztrálás, castratio, kasztráció

Tovább a kategóriában: Vaginoplasty »