Transvanilla Transznemű Egyesület

Male to Female hormonkezelés

Hormone replacement therapy (HRT)

Hormonpótló kezelés

A hormonkezelés célja a preferált nemnek megfelelő endokrin viszonyok és a harmadlagos nemi jellegek kialakítása, megtartása.

Ellenjavallatok

Teljes mértékben: ösztrogén érzékeny daganatos betegségek (pl. emlőrák), thrombózis vagy macroprolactinoma.

Mérlegelhető mértékben: Máj, vese szívbetegség vagy stroke, illetve a szívbetegség valamennyi kockázati tényezője: magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízás, dohányzás . Családban előforduló mellrák, trombózis, epebetegségek.

Terápia típusok

Ösztrogének

Az adagok általában nagyobbak mint a hiánypótló adagok született nők esetében. Általában az adagokat a here eltávolítás (orchidectomy) vagy az srs után csökkenteni szokták. Ez a gyakorlat még azokban az időkben vált általánossá amikor a tesztoszteron szint csökkentésére nagyon magas ösztrogén adagokat használtak mivel nem alkalmaztak még anti androgéneket. Manapság nagy dózisokat (bár legtöbbször nem akkorákat mint az anti androgének alkalmazása előtti időkben) az első körülbelüli tíz évben javasolnak, hogy kialakuljanak az alapok akár van here eltávolítás ill. SRS akár nincs. Általában tíz év után csökkenteni lehet a dózisokat.
Injekció, transzdermális tapasz illetve orron, szájon és bőrön át alkalmazható készítmények is vannak.
Minél nagyobbak az adagok annál nagyobb a kockázat. Ezért a mérlegelhető kockázatok fennállása esetén kisebb adagokkal kell kezdeni és fokozatosan kell növelni a dózist.
Transzdermális ösztrogént idősebb transznők és dohányosok esetében kellhet előnyben részesíteni mert alkalmazása esetén kisebb a trombózis kialakulásának esélye. Kevésbé praktikus megoldás ez a szükséges tapaszok magas száma és az ezzel járó költségek miatt.  Ráadásul a helyi bőrirritáció veszélye is fennáll.

Progesztogének

Két nagy csoportjuk van a progeszteronok illetve a progesztinek (mesterséges progeszteron). Léteznek szájon át alkalmazható és injekciós készítmények valamint végbélkúp is.
A progesztogének felelősek a mellek kialakulásáért.
A progesztogének a zsíreloszlásban is segítenek, emelik a nők libido szintjét, növelik az étvágyat, kicsit olajosabbá teszik a bőrt, fokozzák a véráramlást a bőrben, segítenek az izzadásban az extra hő leadásának céljából, növelik a testhőmérsékletet aminek köszönhetően könnyebb elviselni a hideget, erősítik a körmöket, energetikusabbá és ugyanakkor nyugodtabbá  teszik az embert. Különösen szükséges progeszteron  a csontok egészségéhez. Bár az olajosodás túlzott mértékű is lehet és pattanásosodáshoz vezethet. Egyes esetekben a libidót is túlzottan megnövelheti.

Antiandrogének

Gátolják az androgén hormonok biológiai hatását. Nálunk és Európában a ciproteron acetátot tartalmazó antiandrogének használata a leggyakoribb. Amerikában a gyengébb hatású spironolacton hatóanyagú szereket részesítik előnyben.
A ciproteron-acetát a 17-hidroxiprogeszteron szintetikus származéka és elnyomja a luteinizáló hormont (ami végső soron a tesztoszteron szint csökkenését idézi elő), meggátolja a dihidrotesztoszteron kötődését az androgén receptorokhoz és gyenge progesztin. Prosztatarák kezelésére használták. Hosszú távú 200 mg-os vagy annál nagyobb dózis használata májkárosodást okozhat. Vitathatatlanul a legerősebb antiandrogén hatóanyag.
Más antiadrogének tartalmazhatnak bicalutamidet, flutamidet és nilutamidet. Az első két hatóanyaggal ellentétben ezek nem csökkentik a tesztoszteron szintet hanem csupán meggátolják a tesztoszteron és a dihidrotesztoszteron kötődését az androgén receptorokhoz. Ezeknek gyengébb az agyra kifejtett hatásuk ezért nem lesz kisebb a libidó és megmarad az erekcióra való képesség.

GnRH agonisták

Mindkét nem esetében termel a hipotalamusz GnRH-t (gonadotropin-releasing hormon), hogy luteinizáló hormon (LH) és follikulus stimuláló hormon (FSH) választódjon ki az agyalapi mirigyben amelyek viszont az ivarmirigyekben serkentik a nemi hormonok termelődését. A serdülők esetében legyenek bármilyen neműek is a GnRH agonisták mint pl. a goszerelin acetát arra használhatóak, hogy felfüggesszék a nemi hormonok indukálta változásokat amelyek nem kívánatosak, mindezt anélkül, hogy bármilyen változást idéznének elő a megfelelő (jelen esetben ellenkező) nem irányába. A GnRH agonisták kezdetben stimulálják az agyalapi mirigyet majd gyorsan deszenzibilizálják a GnRH hatását. A kezdeti megugrás után néhány hét alatt nagymértékben lecsökken az ivari androgéntermelés.
Nagy vita van azt illetően, hogy hány éves kortól és klinikai, morális ill. legális szempontokból mennyi ideig biztonságos ezt a kezelést folytatni. A jelenlegi Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association Standards of Care hatodik módosított kiadása a Tanner-féle beosztás (Tanner stages) 2. stádiumától engedi az ilyen fajta kezeléseket de nem teszi lehetővé további nemi hormonok alkalmazását 16 éves korig ami jelenthet öt vagy annál több évet is bizonyos esetekben. A nemi hormonok azonban sok más dologért is felelősek. Ilyen a férfiakra jellemző erős csontozat kialakulása amelyet nem akadályoznak meg a GnRh agonisták.
A GnRH agonisták megakadályozzák a here funkcióinak reaktivizációját olyan esetekben amikor orvosok az ösztrogén kezelés felfüggesztését kérik műtét előtt.
A GnRH agonisták magas költsége gyakran jelentős tényező.

A hormonok hatása

Áttekintés

Transznemű nők számára az ösztrogén szedése többek között a következő változásokat idézi elő:
- a mellek növekedését, a mellbimbó is növekszik ezzel párhuzamosan
-átalakul a test zsír szerkezete
-véknyabbá válik a bőr
Male to Female transzszexuálisok esetében a HRT gyakran antiandrogének alkalmazását is jelenti a fentebb említett ösztrogén és progesztogén mellett. A hormonkezelés általában nem szünteti meg az arcszőr növekedését és nem változtat a hangon.

Visszafordíthatatlan változások:

- emlő növekedés
- mellbimbó nagyobbodás
- stria (nem mindenkinél jelentkezik)
Visszafordítható változások:
- csökent libidó, illetve szexuális viselkedés
- a testzsír állomány átrendeződése
- izomveszteség
- különböző bőrváltozások
- jelentősen csökkent testszőrzet
- a test illatában és verejték termelésében bekövetkezett változások
- nemi szerv mérete

Pszichológiai változások

A pszichológiai változásokat nehezebb meghatározni, mivel a HRT az első lépés általában a transition elején. Ennek önmagában komoly pszichológiai hatása is van amelyeket nehéz elkülöníteni a hormon okozta változásoktól. Sokan számolnak be megnövekedett önbizalomról.

Szív- és érrendszer

- A legjelentősebb szív- és érrendszeri kockázat transzszexuális nők esetében az ösztrogének pro-trombotikus hatása. Fokozott vérrögképződés. Számottevően megnő a mélyvénás trombózis és a tüdőembőlia esélye. Fontos, hogy aki hormonkezelés alatt áll és tüneteket észlel azonnal forduljon orvoshoz. A trombózis legjellegzetesebb tünete az alsó lábszár járásra fokozódó fájdalma. A láb duzzadt, kékesen elszíneződik. Az érintett alsó lábszár bőrfelülete a gyulladás miatt meleg, körfogata mérhetően megnő. A tüdőembóliára mellkasi fájdalom, légzési problémák, ájulás vagy szívdobogás utalhat, akár lábfájás és duzzanat nélkül is!
- A gyakorlatban nagyon fontos, hogy két héttel műtét előtt le kell állni a hormonokkal és csak két héttel a műtét után szabad újra alkalmazni azokat.
- A trombózis előfordulása az ösztrogén kezelés első évében a leggyakoribb.

Folytatása hamarosan

Utoljára frissítve: vasárnap, 17 január 2016 18:22

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek