Transvanilla Transznemű Egyesület

Transzneműek és a HIV/AIDS

A transzneműség meghatározása:

Transzneműek azok, akiknek nemi identitása, nemi önkifejezése vagy ezzel kapcsolatos viselkedése hagyományosan nem felel meg születéskori nemének. A transznemű emberek egy része úgy éli meg, hogy nemi identitása nem harmonizál anatómiai nemével, és a műtéti nemváltoztatásnak valamilyen fokát veszi igénybe, hormonkezelést kezd, vagy más kozmetikai műtétre vállalkozik. Mások viselkedésükkel vagy külső megjelenésükkel hangsúlyozzák nemi önkifejezésüket (férfias, nőies).

Bár a HIV/AIDS transznemű emberek közötti elterjedtségérõl csak kevés adat áll rendelkezésre, a HIV-fertőzöttség elég nagy arányú lehet ebben a népességben: Az egyesült államokbeli járványügyi központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) által készített felmérés, amely egy 26 fős baltimori és New York-i transznemű csoportban kitört tuberkolózisjárványt rögzített, megállapította, hogy a csoport tagjainak 62%-a HIV-fertőzött. Az egyes transznemű populációkon belüli HIV-fertőzöttség a becslések szerint 14 és 69% közé tehető. A becsléseket számos transzneműek közötti HIV/AIDS-megelőzési szükségleteket felmérő tanulmány, és kockázatos szexuális viselkedést felmérő tanulmányra alapozták.
A fertőzöttség a transznemű nő szexmunkások körében a legnagyobb mértékű.

Egy másik, transzneműek körében végzett HIV/AIDS-megelőzéssel kapcsolatos szükségletfelmérő kutatás megállapította, hogy a transznemű emberek körében nagy arányban fordulhat elő a megfertőződés szempontjából kockázatos viselkedés. A kockázatos viselkedés azt jelenti, hogy: gyakori partnerváltoztatás, rendszertelen óvszerhasználat, kockázatos tűhasználat (drogok és más anyagok, beleértve a hormon- és szilikoninjekciókat); mindehhez járul még a transzneműek számára nem megfelelõ oktatás és prevenciós tevékenység.
Jóllehet a transznemű emberek kockázatos viselkedésmódjának nagy arányáról számolnak be a kutatások, sok transznemű ember gondolja magáról, hogy alacsony fertőződési kockázatnak van kitéve.
(Ezt számos HIV-negatív és korábban szűrésen át nem esett emberek körében végzett helyi HIV/AIDS-megelőzéssel kapcsolatos szükségletfelmérő kutatás alapján mondhatjuk.)
A transznemû embereket általában megbélyegzi és megkülönbözteti a társadalom, ami csak növeli HIV-vel való megfertőződésük veszélyét. A transznemû állapottal összefüggésbe hozható társadalomi stigma átlagnál alacsonyabb önértékelésben, a droghasználat valószínűségének növekedésében, a transznemű nők esetében megélhetési prostitúcióban, és a biztonságosabb szexuális gyakorlat folytatásának csökkent valószínűségében nyilvánulhat meg. A társadalom peremére szorultság eredménye az lehet, hogy egyes transznemű emberek nem jutnak hozzá az oktatási, foglalkoztatási, és lakhatási lehetõségekhez.
Csak kevés transzneműekre is odafigyelő HIV/AIDS-megelőzési akció zajlik. Ezenkívül egy HIV-fertőzött transznemű személy kevesebb
eséllyel jut hozzá megfelelõ ellátáshoz, mivel anyagi lehetőségei szűkösek, kiesik a társadalombiztosítási rendszerből, fél, hogy transznemű állapotára fény derül, mivel a vele foglalkozó szakemberek
nem ismerik a transznemű emberek ellátásának módját, és mivel esetleg hátrányos megkülönböztetésben részesül (pl. kizárják a drogrehabilitációs programokból, szóban bántalmazzák vagy nem megfelelő
módon bánnak vele.) Egy 1990 és 2000 között kiszűrt HIV-fertőzöttekre kiterjedő kutatás, amely USA 34 állama járványügyi központjainak adatait összesítette, azt állapította meg, hogy a transznemű emberek nagyobb valószínűséggel tartoznak a fekete, spanyolajkú, ázsiai amerikai vagy csendesóceáni amerikai népesség körébe, mint más fertőzött csoportok tagjai.

A HIV-kockázat tényezői transznemű emberek között

(Szerzõk: Sykes, DL; Truax, SR)
Egészségügyi Szolgálat, Kalifornia, AIDS Iroda

CÉL: A HIV-vel kapcsolatos tudás, hozzáállás és kockázatos viselkedésmód mérése transznemű emberekből álló mintán. A transznemű emberek a következők miatt vannak fokozottan kitéve a HIV-fertőzésnek: nagy kockázatot jelentő partnerek; prostitúció; drog-, hormon és szilikoninjekciók esetében közös tűhasználat. Nagyon kevés kutatás célozza meg azonban magukat a transznemű embereket, és az e népesség körében gyűjtött adatok pontosságát elmossák az olyan adatlapok, amelyek csupán két nemnek biztosítanak helyet.
MÓDSZER: Hosszú személyes interjúkat készítettünk, amelyek értékelik a HIV-vel kapcsolatos tudást,
hozzáállást és viselkedést. A minta a Kalifornia állam számos megyéjéből a közösségi egészségvédelemmel foglalkozó szervezetek által eseti alapon összegyűjtött transznemű emberek csoportja.
EREDMÉNYEK: A HIV-szűrésen átment emberek között nagyon magas volt a fertőzöttek aránya. A 48,2% szűrésen átesett ember 19,6%-ának lett pozitív az eredménye, és még 3,6% nem volt hajlandó nem volt hajlandó megmondani az eredményét. Ennek ellenére a csoport több mint fele (52,4%) értékelte saját viselkedését úgy, hogy az "kevésbé kockázatos, mint a többi emberé". Azok a kockázati tényezők, amelyekrõl az érintettek maguk számoltak be, a hormoninjekciók beadására használt tűk megosztása (4,3%), a gyakori partnerváltogatás az elmúlt hat hónap során (42%), és a prostitúció (24,2%). A válaszadók majdnem negyede (23,7%) számolt be "magas kockázatot jelentő" partnerekről, beleértve az olyan férfiakat, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot (10,3%), a droghasználókat (16,4%) és a HIV-pozitív partnereket (5,2%).
TÁRGYALÁS: Bár nem tudjuk, hogy ez a minta mennyire reprezentatív a transznemű emberek összességére nézve, nyilvánvalóan egy HIV szempontjából veszélyeztetett csoportot mutat meg. A HIV nagy mértékű előfordulása és a személyes kockázati dossziék olyan megállapításokra késztetik a kutatókat, amelyek sürgetik a transzneműekre fokozottabban figyelõ HIV-megelőzési munkát.
Információ:
Name: Deanna L. Sykes
Address: 611 N. 7th Street
Sacramento, CA 94234
Fax: (916) 323-46421
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A HIV/AIDS és a transznemű közösségek - hatékony megelőzési és beavatkozási stratégiák

(International Journal of Transgenderism; B.E.Warren,Rosalyne Blumenstein, Sandra LaFramboise, Jamison Green)

Kevés adat áll rendelkezésünkre a HIV/AIDS-szeropozitív transznemű népességről, amelybe beleértendőek a crossdresser-ek (átöltözők), bigender-e (kétneműek), és a transzszexuális tapasztalattal rendelkező nők és férfiak. A transznemű közösség sok tagja által megtapasztalt megkülönböztetés és marginalizáció eredménye gyakran a fokozott elszigetelődés, a nem megfelelő tájékozottság, a szégyen és a félelem: mindezek megnövelik a HIV-vel való megfertőződés veszélyét. Nem áll rendelkezésre elegendő tudás arra vonatkozóan, hogy a HIV hogyan befolyásolja a nem-változtató folyamatot, és más gyógykezeléseket, és a transznemű emberekkel kapcsolatban meglévő előítéletek és megkülönböztetés is azt eredményezi, hogy a HIV-pozitív transzszexuálisok ellátása elégtelen.

A szexmunkások és a droghasználók, akik transzneműnek mondják magukat, férfiból nő crossdresserek (átöltözők), akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot, amikor nőként jelennek meg, nőből férfi transznemű vagy transzszexuális férfiak, akiknek esetleg férfi partnerük van; ők mind fokozott HIV/AIDS-veszélynek vannak kitéve, különösen mivel csak kevés olyan jellegû oktatás és ismeret áll rendelkezésükre, ami megfelelő lenne, és érzékeny e csoportok szükségeire.

Annak ellenére, hogy a HIV-megelőzésnek megvannak a maga akadályai, nemrég nemzetközi erőfeszítés történt arra, hogy elérjék és oktassák a transznemű közösséget, illetve avatkozzanak be. Mindezt a transznemű közösségbõl szerveződő egyesületek vezették és szakemberek támogatták. A New York-i Lesbian and Gay Community Services Center Gender Identity Project-je - amelyet transzneműek irányítanak, és amely transzneműek részére szolgáltat - kapta az első állami támogatást - a New York State AIDS Institute-tól - hogy New York City-ben szervezzen meg egy HIV-megelőzési programot transzneműek számára. A kanadai, állami támogatással működő High Risk Project (kiemelten veszélyeztetettek számára működő program).

(Forrás: Meleg Háttér:Az AIDS-ről melegeknek, leszbikusoknak, biszexuálisoknak, transzneműeknek)

Utoljára frissítve: hétfő, 19 augusztus 2013 22:03

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek