Transvanilla Transznemű Egyesület

Transznemű emlékezés napja

A Transznemű emlékezés napját (Transgender Day of Remembrance/TDOR) azért tartjuk, hogy tisztelegjünk azok előtt akiket a transzneműek iránt érzett gyűlöletből vagy előítéletekből fakadóan megöltek. Az eseményt november 20-án tartják Rita Hester emlékére akit 1998. november 28-án gyilkoltak meg és halála indította el az "Emlékezzünk a halottainkra" online kezdeményezést, valamint egy gyertyás virrasztást is tartottak a következő évben San Francisco-ban. Rita Hester ügye a transzgyilkosságok zöméhez hasonlóan a mai napig nem megoldott.

Bár nem mindenki vallotta magát transzneműnek azok közül akikre emlékezünk, valamennyien valós vagy vélt transzneműségük miatti erőszak áldozatai lettek. Ezeket a cselekményeket transzszexuális, transznemű, transzvesztita/ cross-dresser, nem-bináris, dzsender variáns vagy másféle nemi jellegétől eltérő megjelenésű ember ellen követtek el.

Olyan időszakban élünk amikor különösen érzékenyek vagyunk a gyűlölet-bűncselekményekre. Mégis manapság sem nagy a visszhangja a transzneműek ellen elkövetett diszkriminációnak és bűncselekményeknek. Amerikában az elmúlt évtizedben minden egyes hónapban több mint egy személy meghalt azért mert transznemű volt vagy annak nézték.

A Transznemű emlékezés napja több célt is szolgál. Szeretnénk ezzel felhívni a közvélemény figyelmét mivel a média nem teszi, hogy a transznemű emberek ellen irányulhatnak gyűlölet-bűncselekmények és ezek ellen fel kellene lépni. Nyilvánosan tisztelgünk barátaink, sorstársaink emléke előtt akiket másképp elfelejtenének az emberek. A virrasztásokkal szeretetünket és tiszteletünket fejezzük ki irántuk a társadalom közönye és gyűlölete közepette. Az emlékezés fel szeretné hívni arra a nem transznemű emberek figyelmét, hogy észrevegyék mi az ő fiaik, lányaik, szüleik, barátaik és szeretteik vagyunk. Ez a nap lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy előléphessünk együtt és gyászolhassunk, emlékezhessünk azokra közülünk akik halálát transz ellenes erőszak okozta.

A Transgender Europe "Transz gyilkosság monitoring" projekt

A "Transz gyilkosság monitoring" (Trans Murder Monitoring) projekt 2009 áprilisában indult és szisztematikusan figyeli, gyűjti és elemzi a transz emberek ellen elkövetett gyilkosságokat világszerte. Az eredményeket 2009 júliusában mutattak be először, azóta évente kétszer-háromszor teszik nyilvánossá a "Trasrespect versus Transphobia Worldwide" projekt weboldalán.

Minden novemberben, a Transgender Europe egy különleges összefoglalót és térképet készít a Transznemű emlékezés napjára, hogy az aktivisták világszerte felhívhassák a figyelmet a transz emberek ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekményekre.

"ProTrans – A Kelet-európai transznemű emberek erőszak elleni védelme" projekt

A Transvanilla Transznemű Egyesület 2014 májusa óta monitoroz transzfób incidenseket a "ProTrans – A Kelet-európai transznemű emberek erőszak elleni védelme" projekt keretein belül, aminek célja a Kelet-európai transz személyek és közösségek hatásosabb erőszakkal és büntetlenséggel szembeni védelme. Az egyik legnagyobb akadály a közösségen belüli alacsony jelentési hajlandóság. Nemhogy a hatóságoknak, de még egy transz szervezetnek sem jelentik az eseteket az érintettek, mert attól tartanak, hogy újabb atrocitás éri őket. Nem bíznak a hatóságok munkájában, úgy vélik úgysem történik semmi, illetve a mindennapi életük részének tekintik ezeket a cselekményeket.

A projektről bővebben itt olvashatsz: ProTrans.
A projekt első szakaszának magyarországi tapasztalatait gyűjtöttük össze ebbe a kiadványba, melyet innen tölthetsz le.

Utoljára frissítve: kedd, 19 március 2019 11:07

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek