Transvanilla Transznemű Egyesület

Transznemű Coming Out

1. Coming Out a szülők felé

Transzneműséged felvállalni nehéz és hosszú folyamat lesz. Bár vannak hasonlóságok a meleg, leszbikus illetve biszexuális emberek coming outjával emellett van sok más aspektus ami a transzneműséget nehezebbé teszi.

Van, akinek könnyebb felfogni a leszbikusságot, melegséget vagy a biszexualitást, mint megérteni a transzság lényegét. Végül is nincs alapvetőbb besorolási elv a társadalmunkban, mint a nemek szerint való megítélés. Az emberek többsége alig rendelkezik információval, a TS emberekkel kapcsolatban, sokkal több a félreértés és sokkal több előítélettel kell szembesülni. Vannak, akik azt hiszik ez inkább választás kérdése, mint a homoszexualitás mivel a transition-ről döntést kell hozni. Mindemellett a transzszexualitást sokkal nehezebb eltitkolni a barátaid, a családod elől főleg a fizikai átalakulás fázisa közben illetve után. Ugyanúgy, mint LMB emberek esetében vannak, akiknek idő kell, hogy felnőjenek ahhoz, amit megtudtak a barátjukról vagy egy családtagjukról.

Minden coming out-ot jól meg kell gondolni, mert az emberek gyakran egészen másképp reagálnak, mint ahogy arra számítanánk. A szülők előtti coming out-ot megelőzően van néhány dolog amit át kell gondolnod.

A leggyakoribb dolgok amelyektől a szülők kiborulnak:

Azt hiszik az ő hibájuk

Úgy érzik túl szigorúak voltak, vagy túl engedékenyek, hagyták, hogy babázz, autózz, rózsaszínben járj vagy éppen fiúsan, nem vágatták elég rövidre a hajad és hasonló dolgok. Meg kell próbálnod megértetni velük, hogy egyszerűen ilyennek születtél.

Lehet, hogy nagyon vallásosak

A legtöbb szülő a transznemű helyzetet egyenértékűnek veszi a melegséggel. Elkezdik idézni a bibliát és el akarnak rángatni a templomba. Mindezek ellenére meglepő módon a vallásos szülők gyakran valójában sokkal toleránsabbak ha transzszexuális vagy mintha meleg lennél. Hiszen ha úgy szereted a fiúkat, hogy valójában lány vagy akkor még mindig be tudnak a heteroszexuális skatulyába sorolni. Valamint a transzszexualtást olyan vele született rendellenességnek tudják tekinteni mint az interszexualitást. Van aki egyszerűen olyan szerencsés, hogy el tudja ezt adni, mint az interszexuálishoz hasonló szituációt.

Szeretnék azt hinni mindent tudnak a gyermekükről

Ebben az esetben egy világ omlik össze bennük. Nem számítanak semmi meglepőre és ez sokkolja őket. Elbizonytalanodnak. Még ha voltak is jelek úgy érzik erre nem számíthattak.

Félnek az ismeretlentől

Legtöbbször még a nemváltás előtt mondjuk el a szüleinknek amikor még nem élünk a valós nemünk szerint. Ettől aztán mindenféle furcsa képek jelennek meg a szemeik előtt. Azt gondolják olyan leszel majd mint transzvesztita vagy egy nő férfiruhában. Aztán amint megtapasztalják, hogy úgy mozogsz a világban ellenkező nemüként, hogy senki nem lát rajtad semmi szokatlant, akkor majd nyugodtabbak és elfogadóbbak lesznek.
Mutass nekik pozitv példákat,  fotókat azokról akik elénk tárták átalakulásukat!

Aggódnak a jövőd miatt

Néha nehéz elhinni, hogy a szüleid szeretnek és jót akarnak neked. Úgy érezhetik nehéz utat "választottál" az életben amely magánnyal és nehézségekkel van kikövezve. A szülők meg szeretnék óvni a gyermekeiket és attól tartanak ebben az esetben, hogy nem tudnak ettől a kegyetlen világtól megvédeni.

Azon aggódnak mások mit fognak gondolni

Azon kívül, hogy megvannak az azzal kapcsolatos félelmeik, hogy vajon ők okozták e ezt az egészet, valószínűleg attól is tartanak mások ugyanezt fogják gondolni majd róluk. Ez elég önző dolognak tűnhet, de sok ilyen szülő van. Félni fognak vajon mit mondanak a szomszédok, barátok, munkatársak és a tágabb család stb., és nemcsak rólad hanem róluk is.

Azt hiszik agymosáson mentél át

Azt gondolják ez valami kósza ötlet ami befurakodott az agyadba, vagy egy meleg vagy akár egy másik transz hatott rád. Ha jársz pszichológushoz akkor majd őt hibáztatják és bárki mást is.

Véletlenszerű gondolatok a coming outról

Néha az életben elégedetlenek velünk a szüleink. Ez gyakran nem is baj, mert szükséges.

Nem mi választjuk a szüleinket, ahogy ők sem minket.

A szüleid fenyegethetnek azzal, hogy kirúgnak a házból, nem kapsz pénzt vagy azzal is, hogy megvernek. Van, aki még öngyilkossági kísérlettel is fenyegetőzik, hogy kontrollálni próbáljon téged. Persze vannak dolgok, amiket egyszerűen nem irányíthatnak és ez probléma a számukra. Amíg nem vagy nagykorú és otthon élsz addig irányíthatnak, ami annyit tesz, hogy valamennyire együtt kell velük működnöd.

Sok ember fél a változástól, még akkor is ha az jót hozhat. Nemcsak a szüleid. Akár te is.

Biztosan semmilyen  támogatásra ne számíts a szüleidtől, anyagilag és érzelmileg se. Tégy meg mindent annak érdekében, hogy elnyerd a támogatásukat de ne vedd biztosra, hogy sikerülni fog. Ehhez időre és erőfeszítésekre lesz szükség. Ha sikerül az kellemes meglepetés lesz. Ne számíts rá amíg meg nem szerzed, mindenesetre.

Nyilvánvalóan szereted és elfogadod a családod néhány tulajdonságuk ellenére is. Ugyanezt elvárhatod tőlük te is. Ha ez nem megy akkor valami gátolja a feltétlen szeretet kifejezését.

A transition-höz valós elvárások és önmagad elfogadása szükséges. Rendben kell lenned magaddal mielőtt megnyílsz a szüleid előtt. Valós elvárások és önelfogadás nélkül a transition és a coming out is sikertelen lesz.

Sok TS rengeteg időt áldoz arra,hogy másokat elégedetté tegyen és nem veszi a fáradtságot, hogy magába nézzen és önmagát tegye elégedetté.

Ha biztos vagy abban, hogy nemet kell váltanod és nincsenek kétségeid, akkor gondosan tervezd meg előre hogyan mondod ezt el a szüleidnek.

Általánosságban a coming out-ról

A legjobb időzítés kiválasztása

Van jónéhány fontos szempont amit figyelembe kell venni amikor a megfelelő időpontot kiválasztod. Az egyik legfontosabb amit végy figyelembe az az anyagi biztonságod. Ha nagy esély van arra, hogy a szüleid nem támogatnak majd tovább akkor az anyagi függetlenség eléréséig a legjobb választás a várakozás lehet. Nem igazán tudsz védekezni a munkahelyed elvesztése ellen sem. Készülj fel a legrosszabbra és legyen anyagi terved arra az esetre is.
Vannak esetek amikor az emberek befogadóbbak lehetnek, mint máskor. Például nem a legszereencsésebb egy közös nagy nyaralás előtt coming outolni. A téli vagy nyári szünet eleje sem a legjobb választás amikor akár hónapokig is otthon vagy a szüleidnél. Ráadásul ha valaki túl sokáig halogatja akkor a szülők azért is dühösek lehetnek mert olyan sokáig sötétben tapogatóztak. Valószínűleg nem lesz soha megfelelő az idő de a trükk az, hogy olyan időpontot kell találni ami nem kifejezetten rossz és vágj bele.


Kinek tárjuk fel titkunkat?

Miután szembenéztél önmagaddal, sokat segíthet ha olyan személlyel kezdesz akiről tudod, hogy támogatólag fog reagálni. Ezzel kialakíthatsz egy támogató környezetet magad körül és lesz kikre támaszkodnod amikor nehezebb coming out-ok előtt fogsz állni. Néha a coming out nagy érzelmi viharokat kelthet, úgyhogy próbálj erre is felkészülni és ne akarj túl gyors tempót diktálni magadnak.
Ne érezd úgy, hogy egyszerre kell mindenki felé előbújnod, és ne érezd azt sem, hogy magyarázkodnod kellene. Amikor eldöntöd kivel beszélsz, gondold át mit szeretnél ezt tartsd szem előtt és légy határozott és célratörő.

A coming out módjai

Van néhány lehetőség és neked kell választanod az alapján, hogy hogyan kommunikálsz a legkönnyebben, mennyire vagy közel ahhoz ekinek elmondod és egyéb körülmények is szerepet játszhatnak mint például a távolság vagy időbeli korlátok. Ha szemtől szemben nehéz konfrontálódni, a levél jó megoldás lehet. (akár személyesen adod át és aztán beszéltek róla, vagy postaládába dobod) Az email és a telefon is lehetőség főleg ha sok munkatársadnak, osztálytársadnak szeretnéd elmondani. A legnehezebb coming out a szülők felé való coming out lehet. Nincs abszolút jó módszer és abszolút megfelelő idő. Mindenki más helyzetben van és mások az igényei, úgyhogy tedd azt ami a legjobb számodra.

Utoljára frissítve: kedd, 11 október 2016 12:34

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek