Transvanilla Transznemű Egyesület

A transzneműségről mindenkinek

Transznemű tapasztalatok – Információk és támogatás

Transz embereknek, családjuknak és egészségügyi dolgozóknak

Ez a kiadvány azért készült, hogy segítsen a transz embereknek és a családjaiknak, hogy megértsék a transz emberek tapasztalatait, a jogait és a választási lehetőségeit. Segíthet az egészségügyben dolgozóknak, hogy megérthessék szerepüket, amikor transz pácienseket kezelnek.

Az életben több egyenrangú közösséget is ismerünk, ahol fiúknak és lányoknak számos közös érdeklődésük van. Ennek ellenére még mindig hajlamosak vagyunk sztereotípiákban gondolkodni: feltételezzük, hogy minden csoport valahogy másként öltözködik és gyakran nagyon eltérő a viselkedésük és a hobbijuk, és vannak különálló baráti köreik is.

A nemi identitás meghatározása

A társadalom az embereket kategóriákba osztja – fiú vagy lány – attól függően, hogy férfi vagy női jegyei vannak az újszülött csecsemőnek. Ahogy a nemi szerveinknek úgy az agyunknak is teljesen különböző férfi és női tulajdonságai, karakterisztikái vannak. Ezek a testi különbözőségek határozzák meg a nemünket, míg a nemi identitás adja meg, minek tartjuk, érezzük magunkat, férfinak vagy nőnek, és a nemi szerep határozza meg, hogyan viselkedünk a közösségben. Ez teljes mértékben különbözik a szexuális orientációtól, hogy valaki szexuálisan vonzódik a férfiakhoz, vagy a nőkhöz, vagy mindkettőhöz, vagy nagyon ritkán egyikhez sem.

Az a jellemző, hogy a nem, a nemi identitás és a nemi szerep összhangban van egymással, hogy ahogy az újszülött meglátta a világot, a neme és a nemi identitása megegyezik.

Mi a nemi diszfória?

dysphoria (diszfória) az orvosi szótár szerint: 1. Hangulat, melyre a következők jellemzők: elégedetlenség, nyugtalanság, depresszió és szorongás, 2. Kellemetlen vagy kényelmetlen érzés.

Alkalmanként néhányan úgy érzik ahogyan őt kívülről látják és ahogy magát belül érzi az nem egyezik meg. Továbbá elvárják tőle, hogyan viselkedjen, és ez teljesen különböző lehet attól, ahogy éppen viselkedni akar. Ez okozza azt a kényelmetlen kellemetlen közérzetet, amit néha nemi diszfóriának (itt értsd boldogtalanságnak) neveznek. Azonban ez nem elmebetegség. A nemi diszfória ismert állapot, amire van megfelelő orvosi kezelés bizonyos estekben. Már sokan megértik, hogy ennek az eredete születés előtti. Kutatások kimutatták, hogy a baba agyának kis része más irányba fejlődik, mint a test többi részének a neme. Ez hajlamossá teszi a babát, hogy a jövőben eltérés legyen a nemi identitása és a nemi megjelenése között.
(www.gires.org.uk/assets/atypical-genderdevelopment.pdf)

Bár minden ember egyedi: mindenki át fogja élni a nemek variációját különböző fokozatokban, és a társadalmi körülményekhez mérten másképp fog reagálni. Így az emberek a legkülönbözőbb módon fogják kifejezni magukat.  Bár a „címkék” nem igazán segítenek eligazodni ebben a sokszínűségben, beszélgetve kell megvitatni ezeket a kérdéseket. A transz vagy a transznemű szót használják általában, hogy összefoglalják vele a szokatlan nemi kifejeződések variációit.  Néhány transz személyiség a másik nemre jellemző ruhákat vesz fel alkalmanként vagy akár rendszeresen (transzvesztitáknak nevezik őket).  Mások folyamatosan abban a nemi szerepben élnek, ami nekik kényelmes, de nem keresnek orvosi segítséget. A különbség ezek között a nemi kifejezések között néha igen homályos.

Esetenként az emberek nem azonosulnak sem a férfi sem a női identitással egyértelműen, de úgy érzik, megvan bennük mindkettő és a két állapot között élnek valahol.

Választások a jövővel kapcsolatban

Néhány embernél a diszkomfort a kinézet és a belső érzések eltérése miatt extrém módon erősödhet a gyerekkoron át a kamaszkorban a felnőttkor felé. Kamaszkorban a stresszt erősíti a pubertás megjelenése, amikor a test tovább fejlődik a belső nemi identitással szemben. Hollandiában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában és még néhány más országban a fiatalok gyógyszeres beavatkozással felfüggeszthetik a pubertás kori változásokat, hogy több időhöz juthassanak eldönteni, hogyan szeretnének élni felnőtt korukban. Férfiként vagy nőként.

Bár a nemi diszfóriát megtapasztaló emberek gyakran éveket élnek abban a nemi szerepben, amit a társadalom elvár tőlük, amíg végül a szorongásuk elviselhetetlenné válik és megváltoztatják a nemüket (tranzíció), hogy állandóan abban a nemi szerepben élhessenek, amelyik sokkal kellemesebb nekik. Amikor a nemi diszkomfort ennyire súlyos, azt nevezi még az orvostudomány transzszexualizmusnak.

Rendelkezésre álló kezelések

Transznemű emberek kaphatnak orvosi segítséget magán rendelésen és néhány államin is. Ezen transz emberekk többsége hormonális gyógyszeres kezelést és műtéteket vehet igénybe, hogy a teste jobban megfeleljen a mögöttes nemi identitásnak. Ez az úgy nevezett nemi megerősítő kezelés. Vannak, akik képesek lehetnek hormonkezeléssel kielégítő komfortérzetet elérni maguknak. Ezek a kezelések általában nagyon sikeresek abban, hogy megadják az embereknek azt a harmónia és hitelesség érzetét, amit keresnek.

Már elfogadott azoknak, akik átélik és / vagy a megjelenítik a nemi előfordulásokat, hogy magukat transz férfinek (female to male) és transz nőnek (male to female) nevezik. Ugyanakkor sokan azok közül, akik életük minden percét az új nemi szerepük alapján élik, szeretnék, hogy átlagos férfinak vagy nőnek ismerjék el őket. Miután megteremtették saját teljességérzetüket, jobban fel lesznek készülve arra, hogy jelentős mértékben segítsék a közösséget az élet minden területén.

Magánélet védelme

Fontos, hogy a transz emberek ne érezzenek diszkriminációt klinikai körülmények között. Az egészségügyi szakemberek használjanak olyan neveket, megnevezéseket és ahol lehet kórházi elhelyezést, amely az érintett személyek vonatkozásában szükséges. Ez általában meg kell, hogy feleljen az öltözködésnek és a megjelenésnek.  Amennyiben a helyzet nem egyértelmű, az orvosi személyzetnek ezeket a kérdéseket bizalmasan kell megbeszélnie a pácienssel. A bizalom különösen érzékeny kérdés a transz emberek számára. Nem lényegtelen a transz státusz nyilvánosságra hozatala vagy a kórtörténetben szükséges megjelenése.

A magánélet védelme vonatkozik, a kimondottan a nemi diszkomfort érzés kezelésére vagy bármely más orvosi állapotra, ahol ezek az információk valójában lényegtelenek lehetnek. A transz embereknek szokásos kezelésekre is szüksége van az influenzaoltástól a szívműtétig.

A munkahelyi megkülönböztetéssel szembenézni

Amikor a transz emberek elkezdenek folyamatosan az új nemi szerepük szerint élni, ők és a családjuk, partnerük és a barátaik nagy stresszt élnek át. Sok transz ember szenved diszkriminációtól a munkahelyén és máshol is ezekben az időkben. Ezekre az emberekre, beleértve azokat is, akik maguk is orvosi szakemberek, 2003-ban elfogadott esélyegyenlőségi törvény nyújthat védelmet a foglalkoztatás előtt, alatt és a tranzíció (nemi átalakulási folyamat) után is. (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300125.TV)

Minden transz embernek, akár kap speciális törvény által garantált védelmet akár nem, joga van a mindenkinek kijáró tiszteletre és az egyenlő bánásmódra.

Forrás: Department of Health (UK)
Fordította: H. Zsuzsi

 

Utoljára frissítve: vasárnap, 17 január 2016 17:39

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek