Transvanilla Transznemű Egyesület

7 tipp: hogy kezeld az online transzfóbiát

1. Ne kommentelj, ha mérges vagy heves a hangulatod!
Hagyj időt magadnak, hogy lehiggadj és összeszedd a gondolataidat. Először szövegszerkesztőbe írd a kommentedet, egyrészt, mert így lesz időd lenyugodni, másrészt segít a helyesírás ellenőrző.

2. Ne mássz bele vitákba!
Ahelyett, hogy beleavatkoznál mások vitájába vagy válaszolnál olyan embereknek, akik durva dolgokat írnak egymásnak, a legjobb, ha egy új kommentet írsz, ami nyilvános és nem tartalmaz rejtett utalásokat, így nem mászol bele vitákba, ami újabb alapot szolgáltatna másoknak ahhoz, hogy beléd akadjanak. Maradj informatív, de együtt érző és velős. Mindig utalj vissza a témára vagy kéznél levő cikkekre, történetekre!

3. Válaszolj általános témákra!
Ha a kommentekben egy általános transzfób témát boncolgatnak hosszan, alighanem valamilyen, a transzfób véleményt semlegesítő kijelentést tennél, ami eloszlatja a mítoszt vagy a félreértést. Ne közvetlenül támadj neki bármelyik kommentelőnek. Ehelyett írj egy új kommentet. Ez majd nem tűnik olyan vitatkozónak vagy támadó hozzáállásnak.
Például: számos kommentelő azt állítja, hogy nem helyes, ha egy fiú beléphet egy lányszobába. Új blogkomment: Fontos észrevenni, hogy a transznemű fiúk fiúk, a transznemű lányok pedig lányok. Egy tanulót sem szabadna kizárni semmilyen programból vagy épületből, és minden hallgatót egyenlő bánásmód illet meg.

4. Légy könyörületes!
Értesd meg az emberekkel, hogy te megérted: a transznemű témák nehezen érthetőek néhány ember számára, és hogy semmi gond nincs azzal, ha a megértés útján elkíséred őt.
Például: Tudom, hogy ez a téma sok ember számára új, és ezzel nincs semmi baj. Mint transznemű személy/ Mint barát/ Mint anyuka- tudom, hogy a transz* személynek ugyanolyan korrekt esélye kéne legyen, hogy részt vegyen ebben és ebben a programban, mint bárki másnak. A diszkrimináció és a kizárás mindenkinek fájdalmas dolog.

5. Használj tényeket mondandód megerősítése céljából!

6. Maradj pozitív hozzáállású és hagyj támogató üzeneteket azoknak a fiataloknak, akik olvashatják a beírásaidat!

7. Szélsőséges esetekben jelentsd a transzfób kommenteket a közösségi hálózatnak vagy az oldalnak, eltávolításra!


Mark Snyder 

Forrás: Transgender Law Center
Fordította: Virginia Quentin

Utoljára frissítve: hétfő, 11 március 2019 13:55

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek