Transvanilla Transznemű Egyesület

10 dolog…amit soha ne mondj egy transz embernek

Sok transz ember (köztük én is) számos helyen ad elő és tart tréningeket, mert nagyon fontos nekünk, hogy megtanítsuk a nem transz embereket arra, hogy kik is vagyunk mi.
Sok kérdést és hozzászólást kapunk az ilyen alkalmakkor és hacsak nincs egy meghatározott témája az eseménynek (nálam általában sosincs), minden kérdést várunk és örömmel megválaszolunk. Egy ilyen helyzetre illik a közhely: rossz kérdés nincs.
De nagy különbség van egy tréning/oktatási környezet és társadalmi/munkahelyi környezet között. Amikor tréninget tartunk, mi döntünk úgy, hogy megválaszoljuk a kérdéseket, felelünk a hozzászólásokra stb. Amikor azonban gyorsétteremben eszünk, bevásárolunk a boltban vagy csak először találkozunk valakivel egy társaságban, akkor már egészen más a helyzet.
Ezért itt összefoglalom azt a tíz dolgot (ezek közül mindegyiket mondták már nekem egyszer vagy többször), amit soha ne mondj egy transz embernek, mint afféle figyelmeztető emlékeztetőt azon nem transz emberek számára, akik nem jutnak el ilyen témájú előadásokra.

1. „Túlvagy már a műtéten?” (Támadóbban: “Megvolt már a műtéted?” vagy “Operáció előtt vagy után vagy?” vagy “Kész vagy már?”)
Nincs olyan, hogy „egy műtét”. A transz embereknek számos műtéten kell átesniük, vagy egyáltalán nem mennek el műtétre. Tudjuk, hogy miről beszélsz, de szeretünk úgy csinálni, ha nem tudnánk, csak hogy bosszanthassunk. A tiedhez hasonlóan a mi intim szféránk is intim. Ha megmutatod a tied, én is megmutatom az enyémet.
De az átalakulás nem csak a nemi szervekről szól- valójában az átalakulás társadalmi aspektusa sokkal bonyolultabb, összetettebb és kényszerítőbb. A műtétről kérdezni olyan durva, mintha a másik személy emberi mivoltát kérdőjeleznéd meg, nem beszélve arról a tényről, hogy nem szívesen kérdezel mást arról, mit tud a másik nemi szervéről.
Hacsak nem kérsz meg, hogy feküdjek le veled, ami a ruháim alatt van, nem a te dolgod. És ha megkérsz arra, hogy feküdjek le veled, akkor először én szeretném látni, mi van a te ruhád alatt, mielőtt meghozom a döntést.

2. “Melyik mosdót használod?”
Azt a mellékhelyiséget használjuk, ami illik ahhoz a nemhez, amit képviselünk (ha a jog ezt nem tiltja). Tehát abba a vécébe megyünk, ami megfelel nekünk, ahogy te is azt használod, ami megfelel neked. És ugyanazzal a céllal használjuk a mosdót, amire te. Nem akarjuk hallani, mit csinálsz, amíg bent vagy, és örülünk neki, ha te sem mutatsz túl nagy érdeklődést felénk.
Csak be akarunk menni, elintézni a dolgunkat és kijönni. Ha már láttál nyilvános vécét, megérted, miért.

3. “Ha így fésülnéd a hajad, ha így járnál, ha így ______ (megfelelővel kitöltendő) sokkal férfiasabb/nőiesebb lennél.”
Köszi a tippet. Akkor elmondanám, veled mi a baj…

4. “Mikor döntöttél úgy, hogy transznemű/transzszexuális leszel?”
Nem döntöttünk úgy, hogy ilyenek leszünk. Így születtünk. Te mikor „döntötted el” a nemed, vagy csak tudtad?
Talán van egy döntésünk az átalakulásra, de a legtöbb transz embernek nincs választása, ez egészségügyi szükségszerűség, és bármilyen „döntés”, amit meghoztunk csak egyszerűen az a döntés volt, hogy tovább akarunk élni, amelynek szükségszerű velejárója az átalakulás.

5. “Hú, te egészen megtévesztően nő/férfi vagy.”
Bár néhány transz személy bóknak veszi, különösen az átalakulása kezdeti szakaszában, hogy megtévesztő a külseje, mégis a megtévesztés azt is magában foglalja, hogy az illető nem az, aminek tűnik, hogy valami más. Ha bókolni akarsz nekünk, mondj olyasmiket, hogy „Hű, de jól nézel ki ma!” vagy „Nagyon jól áll ez a szín!” vagy bármit, amit bárkinek mondanál.

6. “Ó, azt hittem, szörnyeteg vagy- hiszen Te egy normális ember vagy!”
Keress meg a következő teliholdkor! :)

7. “Hogyan élsz nemi életet?”
Vedd meg az ebédem, és elmesélem.
Komolyan, számos módja van a szexnek és a transz embereknek is ugyanúgy megvan a szexuális életük, szokásaik, mint bárkinek. A szex nem egyet jelent a misszionárius pózzal, bár a transz emberek is szoktak így szeretkezni. De ha te az a típus vagy, aki az A dolgot a B lyukba módon csinálja, akkor alighanem valamiről lemaradtál.
(Különösen durva: “Hogy végzed a dolgod a WC-n” Nos, ezt a dolgot húgyútnak hívják …)

8. “Még mindig látom benned a nőt (vagy férfit)”
Basszus, nyitva maradt a sliccem megint?
Komolyra fordítva: a legtöbb transz ember jobban szereti, ha nem emlékezteti senki arra, hogy milyen volt "előző" életében. Bár azok, akik ezt mondják, általában nem bántani akarnak, csak érzelgősen emlékeznek arra a személyre, akit a múltban ismertek, az aki már átalakult, nem osztja ezeket az érzelmeket az átalakulás előtti önmagával kapcsolatban, így nem baj, te hogy látod, lehetőleg tartsd meg magadnak.

9. “Félsz attól, hogy az emberek utálni fognak vagy bántani akarnak?”
Igen. De megpróbálom ezt kiverni a fejemből, ami nem könnyű, ha valaki emlékeztet rá.

10. “Mit jelenet neked nőnek (férfinak) lenni?”
Azt jelenti, hogy senki sem tesz fel ilyen kérdést, mert ezt egy nem transz nőnek (vagy férfinak) sem tennéd fel soha.


Matt Kailey
Forrás: Tranifesto
Fordította: Virginia QuentinUtoljára frissítve: vasárnap, 11 február 2018 12:02

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek