Transvanilla Transznemű Egyesület

Azt gondolom, hogy transznemű vagyok

Bizonytalan vagy a nemeddel kapcsolatban? Kérdéseid vannak a nemi identitásoddal kapcsolatban, de válaszaid nem igazán? Akkor jó helyen jársz, ennek a cikknek a végére lesz arról fogalmad, hogyan indulhatsz el megkeresni a válaszokat.

Ez az oldal elsősorban olyan emberek számára lett írva, akik úgy érzik a nemi identitásuk nem egyezik meg azzal a nemmel amit születésükkor meghatároztak számukra. Ez gyakran nagyon erős, élethosszig tartó érzés, és elfojtása nagyon sok szenvedést okozhat mind mentálisan (lelkileg) mind testileg. Ha bárki be meri ezt vallani magának, vagy akár segítséget kér, ez egyike a legnehezebb dolgoknak, amit sok szenvedő tehet. Ha úgy érzed, hogy a társadalom nem úgy bánik veled ahogyan szeretnéd, ha úgy gondolod a másik nemhez tartozol, ha esetleg nem is tudod megfogalmazni amit érzel és ezt olvasod most, akkor gratulálunk neked a bátorságodért, hogy ide jöttél!

Az interneten aránylag sok információ található transz emberekről. Van köztük jó, megkérdőjelezhető, és rossz is. Ezek közül nem mind lesz fontos számodra, és valószínűleg nem mindegyikkel értesz egyet. Mi megpróbáljuk az alapokat összefoglalni ezen az oldalon. Az információkat elfogultság nélkül semlegesen kezeljük, kísérletet téve arra, hogy egyetlen részlet se befolyásolja a nézőpontodat. Ennek ellenére nem feltételezzük, hogy mindenki, aki ezt olvassa, egyetért mindennel, amit mi mondtunk, és nem is próbáljuk az egyetértést elérni. Nyitottak maradunk mindenre, mert ez a legjobb út a személyes boldogsághoz.

Mi is a transzneműség?

Először is a nemi identitásod nem arról szól mi van a lábad között. Másodszor nem csak két nemi identitás (nő, férfi) létezik hanem az identitások széles spektruma a két pólus között és azokon kívül.

Fontos tudnod, hogy bizonyos transz állapotok még a mai napig betegségként vannak nyilvántartva. Erről itt olvashatsz bővebben. Ezek közül a legfontosabb a Te szempontodból valószínűleg a transzszexualizmus.

A transzszexualizmus széles körben használt, de mára már elavult kifejezés arra, hogy valaki nem ahhoz a nemhez tartozik, amelyet számára meghatároztak születésekor, pontosabban például egy biológiai nő aki úgy érzi ő nem nő, hanem férfi és fordítva, akkor ő orvosi szempontból “transzszexuális” személy. Vannak más tényezők is, amelyek közrejátszanak, amikor transzszexualizmust diagnosztizálnak, de ez a legfontosabb szempontja a transzszexualizmus meghatározásának. Mi a továbbiakban nem használjuk ezt a kifejezést erős medikalizációs jellege miatt sem és azért sem mert ez a szűk meghatározás nagyon sok hozzád hasonló transz ember élményét nem írja le megfelelően. Talán ezen a ponton megjegyezhetjük, hogy a másik nem ruháinak viselése előfordul férfiak és nők esetében is, és nem feltétlenül párosul transz nemi identitással.

A transzneműséget az emberek gyakran kapcsolják össze a transzvesztitizmussal, sok embernek nem egyértelmű a különbség. Néhány transz embernél, különösen a transz nőknél (férfiból nő, MTF) a kapocs a nőiesség és a transzvesztitizmus között meglehetősen erős a kezdeti szakaszban, hogy a nemi identitás kifejezésre jusson. A transzvesztitizmus egyik meghatározása nagyon jól ismert a legtöbb ember számára: Ez a másik nem ruháiba való öltözés. Ennek a céljai személyenként változhatnak, és annyira kiterjedtek, hogy ezeket itt nem fogjuk részletezni. Itt olvashatsz róla bővebben. Érdemes megjegyezni, hogy bizonyos körökben ez a fetisiszta transzvesztitizmusra utal, ami inkább szexuális viselkedés, mint nemi identifikáció, így pontosabban megkülönböztethető más meghatározásoktól.

Honnan tudhatod, hogy transznemű vagy-e?

Nincs 100%-ban kidolgozott speciális és garantált módszer arra, hogy megmondjuk valakinek, ha ő transznemű. Már csak azért sem, mert ezt mindenki saját maga képes csak meghatározni. Általában csak egyszerűen tudod, azonban megkérdőjelezni, kételkedni, és félni igen gyakori. Sokat beszélgetni más transz emberekkel a legfontosabb lehet, hiszen az önismeret felé vezető úton a hozzád hasonló élményeket megélt emberek szolgálhatnak információval leginkább, terapeutát (pszichológus, pszichiáter) felkeresni, nem azért érdemes, hogy ő majd megmondja neked mit érzel hanem,hogy segítsen megérteni önmagad. El kell mondanunk, hogy Magyarországon sajnos nem sok szakember rendelkezik megfelelő információkkal ahhoz, hogy érdemben tudjon Neked segíteni.

Néhány transz ember már igen fiatal korban érzi, hogy nem azonosul születéskori nemével, (a legkorábbi élmény általában az a tudat, hogy „valami nincs rendben”), míg ez a felismerés másoknál később alakul ki. Rá kell mutatnunk arra, hogy ha nem is tudod magadról gyerekkorod óta, hogy transznemű vagy az nem tesz téged „kevésbé transszá” semmilyen módon sem, bár néhányan beleértve az online közösséget is úgy tesznek, mintha így lenne. Kérjük, hogy ezeket a véleményeket hagyd figyelmen kívül. Ne engedd meg senkinek, hogy éreztesse veled, hogy te kevesebb vagy a tapasztalataid miatt. Aki te vagy és amit érzel, valamint az élettapasztalataid teljes mértékben hitelesek, és úgy kell őket elfogadni amilyenek.

Nagyon erősen él az a tévhit a társadalomban, hogy minden transznemű ember a másik nemhez tartozik és teljes mértékben elégedetlen a testével, azt minden áron meg akarja változtatni, hogy az megfeleljen a nemi identitásának. Figyelj! Ne ezen gondolkozz, ezzel kicsit előreszaladsz és kihagysz egy fontos lépést: önmagad megismerését, az érzéseid átgondolását!

A való világban a nemet gyakran tévesen a fizikai testtel azonosítjuk. Pedig a nemed sokkal inkább érzelmekről szól. Kérdés: elégedett vagy azzal ahogyan a társadalom a nemed alapján bánik veled vagy sem?

Lehet, hogy a társadalom által rádosztott nemi szereped bizonyos részeit szereted, de másokat nem, de az is lehet, hogy mindent szeretsz benne csak szívesen megtapasztalnád a másik nem szerepeinek bizonyos elemeit? A jó hír: bárhogy is érzel nem vagy egyedül!

Valójában nagyon kevés ember 100%-ig valamilyen nemű és egyáltalán nem a másik. Egyszerűen megfogalmazva: mindenki transz, csak van aki kevésbé és van aki jobban. Amikor ennek mértéke olyan nagy, hogy az már elég kényelmetlen akkor kezdi valaki megkérdőjelezni a nemi identitását.

Ha a társadalom megengedőbb és elnézőbb lenne azzal ahogy az egyének viselkednek vagy öltözködnek saját tetszésük szerint akkor a nemek nem a fizikai testen alapulnának. De a társadalmunk nem ilyen. Manapság a férfiaktól elvárja,hogy férfiként viselkedjenek, a nőktől meg, hogy nőként. Mivel mindenki egy kicsit transz, ezért mindenki többé kevésbé létrehozottnak, idegennek érzi a társadalmi nemét.

Most egy picit ne kettőségben gondolkozz, hanem gondolj a nemre egy spektrumként aminek végpontjai a férfiasság és a nőiesség. Amikor el szeretnénk helyezni az embereket ezen a skálán akkor valahol a két végpont közzé kerülnének.

Tehát milyen következtetést tudunk levonni ezekből? A lényeg: valószínűleg akkor vagy transznemű, ha úgy gondolod, hogy a nemed nem felel meg számodra. Lehet az is, hogy dzsender non-konform vagy, vagyis nem határozod meg magad transzneműként csak egyszerűen nem illesz bele a férfi-női binaritásba, ekkor nagyon hasonló tapasztalataid lehetnek és nagyon hasonló problémákkal találkozhatsz. Sőt nagyon hasonló típusú embereknél előfordul, hogy egészen másképp határozzák meg magukat. Például egy férias nő érezheti magát nőnek, transznemű férfinak, nem bináris transzneműnek és meghatározhatjuk dzsender non-konformként is. A nem bináris identitásokról itt olvashatsz többet. Nem a címke a lényeg hanem a tapasztalat és az önelfogadás. Ha úgy gondolod, hogy ez jellemző rád, olvass tovább. (Ha nem, mindenesetre akkor is olvass tovább! Akkor is érdekelt lehetsz benne, ha eddig nem tökéletesen írtuk le, hogyan érzed magad.)

Mit lehet tenni?

A legfontosabb, hogy szerezz információt, olvass a témában, beszélj más transz emberekkel, ha szükségesnek érzed fordulhatsz szakemberhez (pszichológus, pszichiáter) is. Ebben tudunk neked tanácsot adni. Az önismereti csoportunkban (havonta egyszer, elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) másokkal személyesen és online is találkozhatsz. Online a Facebookon az oldalunkon és a zárt csoportunkban is tudsz másokkal beszélgetni.

A nem jogi elismerésével és transz specifikus orvosi/egészségügyi beavatkozásokkal kapcsolatban itt olvashatsz.

Ha további kérdésed van, írj nekünk a szervezet @ transvanilla-hu címre!

kilóg a sorból

Utoljára frissítve: szerda, 23 február 2022 10:41

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek