Transvanilla Transznemű Egyesület

Hollandiában kiadták az első olyan útlevelet, melyen semleges nem van feltüntetve

Pin It

A holland állam kibocsátotta az első semleges nemet feltüntető útlevelet.

Leonne Zeegers kézhez vehette az igazolványát, amin férfi/nő helyett egy X szerepel, miután két évig küzdött ezért a bíróságon. Az ügyet májusban nyerte meg.

Az interszex, 57 éves egykori ápoló és szexmunkás 2001-ben nemi megerősítő műtéten esett át. Jelenleg semleges neműként (dzsender neutrálnak) határozza meg magát, azonban az angol she/her névmásokat használja magára.

A közelmúltban más országok, Ausztrália, Dánia, Németország, Új-Zéland, Pakisztán, Írország, Nepál és jó pár amerikai állam is követték Hollandia példáját.

Habár Leonne Zeegers-nek sikerült kivívnia a hivatalos elismerést, a BBC News szerint ez csak egyszeri eset volt Hollandiában.

Az ügyért harcolók abban reménykednek, hogy ez a győzelem változást fog hozni, de a holland állam jelenleg nem ad ki másnak olyan iratokat, amiken a semleges nemű meghatározás szerepel.

Ha valaki nem-binárisként identifikálja magát, akkor a bírósághoz kell fordulnia annak érdekében, hogy jogilag elismerjék a nemét.

Zeegers a következőket nyilatkozta a The Guardian-nek még júniusban:"Mind a két véglet szerint éltem már. Van olyan hogy férfiként élem meg magam, van olyan amikor nőként, és az is előfordul, hogy egyiknek sem".

"A szüleim nem akarták, hogy orvosi beavatkozásokat végezzenek rajtam, mert ők fiúként, Leon-ként neveltek fel".

"Nem volt semmilyen problémám, mivel nagyon erős fiú voltam, mindenki elfogadott és senkinek sem kellett a lábam közé néznie. Senki sem tudta, hogy interszex vagyok".

"Néha nőiesebben viselkedtem, máskor pedig a macsót játszottam".

Az úttörő azt szerette volna elérni, hogy a holland bíróság észrevegye az interszex és nem-bináris személyek ezreit, akik Hollandiában élnek és akik szeretnék, hogy nemüket jogilag is elismerjék.

Leonne Zeegers

"A nemi identitás egy spektrum, ami a férfiasság és nőiség között húzódik. Ha maszkulin nő szeretnél lenni, azzal sincs semmi probléma" - tette hozzá.

"Ha férfi vagy és szoknyát szeretnél hordani, nekem azzal sincs bajom. Ez az én véleményem és tisztában vagyok azzal, hogy sokan nem így gondolják".

Az Egyesült Királyságban, ahol a kormány hivatalos útmutatót adott ki februárban arról, hogy az űrlapok és nyomtatványok, hogyan kérdezzenek és hivatkozzanak a nemre a nem-bináris embereket is figyelembe véve, a nemtelen identitással rendelkező Christie Elan-Cane mégis elveszített egy csatát a Legfelsőbb Bíróságn júniusban. Azért küzdött, hogy az ő útlevelén is egy X szerepeljen a nemet megjelölő helyen. A Hollandiában történtek talán előremozdítják az ő ügyét is.

Elan-Cane azzal érvelt, hogy kérelmének elutasítása nyílt diszkrimináció, de a főbíró, Jeremy Baker elutasította ezt.

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek