Név a múltból

Név a múltból
 - - -

Álljunk ki közösen egy önazonos életért,

ami mindannyiunkat megillet!

Kedves !

A Név a múltból egy egyedülálló kezdeményezés a Transvanilla Egyesület gondozásában.

Colos, ragyás, ropi, füles, zsírdisznó, kapafog – csak néhány azok közül a jelzők, nevek közül, amiket akaratukon kívül aggattak emberekre. Sokak életében merülnek fel ilyenek, amiket legtöbben felnőve maguk mögött hagynak, leküzdenek vagy megtanulnak elviselni. A transznemű nők és férfiak azonban nem tehetik ezt meg, hiszen hivatalosan egész életükben viselniük kell azt a nevet és nemet, amit születéskor kaptak, még akkor is, ha ez az önazonosságuknak nem felel meg. Ennek a problémának a megvilágítására jött létre a Név a múltból kezdeményezés.

Elképzelni is nehéz milyen lenne, ha a gyerekkorban kapott gúnyneveket, bántó jelzőket az élet minden napján láthatóan viselni kellene, folyamatosan szembesülve azzal a torz képpel, ami ez által kialakul másokban. A transznemű emberek ezzel minden nap találkoznak, hiszen számukra ez a saját keresztnevük, amit születéskor kaptak és ami, 2020 óta Magyarországon már nem változtatható meg. Ennek következtében több ezer transz ember visel magán egy olyan nevet a múltból, ami megakadályozza, hogy a jelenben teljes életet élhessen.

„Az egyén nemének megfelelő dokumentumok hiányában a mindennapokban gondot okoz például átvenni egy csomagot a postán, orvoshoz fordulni, használni a védettségi kártyát vagy bemenni a bankba. Ezen felül említhetjük még a munkaerőpiaci és iskolai nehézségeket. Nagyon fontosnak tartjuk erre felhívni a figyelmet és nagyon örülünk, hogy ebben a kampányban érintettek, szimpatizánsok és támogatók együtt állnak ki azért, hogy senkit ne lehessen egy számára kellemetlen névvel megbélyegezni” – mondja Orbán Krisztina Kolos, a Transvanilla Egyesület alelnöke.

A Név a múltból egy egyedülálló társadalmi kezdeményezés, amely a transz- és cisznemű emberek közötti összhangot megteremtve hívja fel a figyelmet arra, milyen lehet hivatalosan is olyan névvel élni, ami már nem, vagy akár sosem tartozott hozzá.

„Harmadikban azt mondták rám román menekült vagyok és ez tartott évekig. A családom a Vajdaságból származik, tudtam, hogy nem kellene foglalkoznom vele, de rosszul esett nem is értettem és iszonyatosan bántott, pedig a családomra igazán számíthattam, ami sokak számára nem adatik meg. Én magam mögött tudtam hagyni ezt a gúnynevet, de nem mindenki ilyen szerencsés. Látom a transz ismerőseimen, hogy minden nap megküzdenek, pedig tehetséges, értékes emberek, akik az ország elhagyásán, vagy akár sokkal rosszabban gondolkodnak, mert kilátástalan számukra ma Magyarországon létezni. Felháborít, hogy támogatás helyett, magyar emberéleteket kockáztatnak, akik nem veszik tudomásul, hogy a transz emberek is ország állampolgárai. Mind részei vagyunk a társadalomnak, mindannyian egyenlő jogokat érdemlünk és önazonos életet. Azt gondolom kötelességünk minden eszközt megragadni, hogy ilyen fontos ügyek mellé álljunk művészként, ismert arcként, emberként… Az olyan kezdeményezések, mint a Név a múltból nagyban segítik a megértést, elfogadást. De ehhez sokan kellünk, így csak bíztatni tudok mindenkit, hogy csatlakozzon. Ez a kiállás most aktuálisabb, mint bármikor”– mondja Molnár Áron, színész, aktivista, a noÁr Mozgalom alapítója, aki mellett számos más ismert ember is csatlakozott fotójával a megmozduláshoz.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat azzal, hogy feltölt magáról egy képet használva a nev_a_multbol jelölést, ezzel kiállva amellett, hogy az önazonos élet mindenkit megillet.

Milyen más módon segíthetsz?

Programjaink és céljaink megvalósításához többféleképpen járulhatsz hozzá: 
pénzadomány | adó 1% | tárgyi adomány | önkéntesség | egyéb módok 

Kövess minket!

weboldal | blog | facebook | instagram | twitter

 - - -
Ne küldjünk több levelet? Kattints ide!