Transvanilla Transznemű Egyesület

Érthetővé tenni a genderqueer fogalmát azoknak, akik nem azok

Pin It

Miley Cyruson, Jaden Smithen vagy Ruby Rose-on túlmenve a dzsender és különböző önkifejezések kerüljenek ki a celebek közül és következzenek olyan ismeretlen, hétköznapi személyek élményei és feltárulkozása a családjuknak és barátaiknak, mint amilyen én is vagyok.

Amin a legtöbben csodálkoznak közületek:
Mi is valójában a genderqueer?
Hogyan lesz ez identitás, hogyan lesznek megkülönböztethetőek a nemi szerepek?
Hogyan tudod megérteni ezt az élményt?

Mi a genderqueer?

A genderqueer egy gyűjtőfogalom, mely bármilyen nemi identitáshoz kapcsolódik, amely nem kifejezetten férfi vagy női. Éppen ezért a fogalom számos variációt ölel fel, melyet azokra a személyekre használunk, akik genderqueerként identifikálják magukat
Attól még hogy valaki a genderqueeerként előbújt neked, az még nem jelenti azt, hogy rájött mindenre. Sokan akik a genderqueerként azonosítják magukat éveken át fejlesztik a nemi identitásukat és a nemük kifejezését. Ez a ruhákat, a nevét, külső jegyeit, pszichikai tulajdonságokat és sok minden mást is jelent.
Ez nem szükségszerűen zavaró a genderqueer személyek számára, inkább annak felfedezése, hogy az illető mennyire ismeri önmagát, mely hosszú folyamat eredménye, gyakran évekig tartó tanulással arról, amit a nemről gondolunk.

Válaszok kérdésekre

Nagyon sokféle kérdést fogsz feltenni, mint például melyik nevet szeretik mások jobban, hogyan szólítod meg őket hivatalosan és magánúton (mivel az emberek másokhoz különböző fokban tudnak viszonyulni), és ami a legfontosabb: mit jelent számukra genderqueernek lenni?
Miután valaki eléggé megnyílik előtted, további változtatásokat is leellenőrizhetsz. Hogyha nem tudod, hogy ki milyen nevet használ, kérdezzük meg! Komolyan, kérdezzük meg, hogy "milyen nevet használsz?" Valójában amikor azt gondolod, hogy meg kell kérdezned valakinek a nevét, mivel genderqueer - az a mód, ahogy valaki a külvilág számára megjelenik- az nem mindig tükrözi azt, ami belül zajlik.
Mindig jobb a kérdezés, mint a feltételezés.

Bár tolakodóak se legyünk. Bármilyen kérdés, amit felteszünk személyes, s mivel az magántermészetű is, ezért az általános fogalmakat vagy terminológiát a legjobb az internetről venni.
Tudod, az út során lehetséges, hogy sok hibát követsz majd el. Mindannyiunk számára ilyen volt a kezdet. Azonban míg tisztelettudó és jó szándékú vagy, a tetteidet értékelni fogják.

Elképzelni a genderqueerséget annak, aki nem az

"Megértem az érzést, hogy milyen egy másik nemhez tartozni úgy, hogy egyes részeid egy másikhoz tartoznak, vagy különböznek attól, amiből kitörtél, viszont nem értem, hogy milyen lehet nem érezni azt, hogy valamelyik nemhez tartozunk. Ez a szociális konstrukciókról szól, melyben a társadalom azt mondja, hogy nekünk lányoknak fiúknak/férfiaknak vagy nőknek kell lennünk? Éppen ezért megértem azokat is, akik ezt elutasítják és nem akarják megszeretni a főzést, a rózsaszín színt, vagy a magassarkút. "-- egy olvasó kérdése

Kezdd el kérdéseket feltenni, de ezúttal magadtól kérdezz! 

Feltételezzük, hogy nő vagy és nőként is identifikálod magad. De lehet, hogy nem szeretsz magassarkút viselni, vagy főzni, vagy gyűlölöd a rózsaszínt; elutasítod a sztereotíp "feminin" dolgokat. Attól még viszont lánynak érzed magad.
Miért? Mit teszel ebben az esetben? Egy percre tagoltan ejtsd ezt ki és remélhetőleg meg fogod látni, hogy milyen nehéz meghatározni a nemi hovatartozásod, illetve valaki másét.
Mi lenne, ha azt mondanám, hogy holnap ugyanazt fogod érezni és ugyanúgy fogod látni magad. Bár mindenki más férfinek lát téged, férfiként bánik veled és férfias elvárásaik vannak veled szemben.

Nehéz valósághűen elképzelni ezt, tehát következzen egy kísérlet. Menj be egy férfi ruhaüzletbe és próbálj fel néhány ruhát! Komolyan, próbáld meg! Hagyd el a komfortzónád és a biztonságérzeted. Mutatkozz be mondjuk Jánosként! Milyen érzés (rossz, hátborzongató, kínos)? Hogyan bánnak veled az emberek (megvetően, meglepődve, gúnyosan)? Most képzeld el magad a tükörben szakállal, vagy borostásan, vagy megnyírva. Senki nincs a tükörnél téged kivéve. De hogyan érzed magad?
A genderqueer embereknek hasonló élményeik vannak: létezik egy szétválasztás a felvett és a születési nemük között. Kiegészítve, ez egy eltérés aközött, melyet az emberek látnak és aközött, amit elvárnak tőlük.

Azok a transznemű emberek, akik binárisan identifikálják magukat, a nemek másik skáláján érzik magukat biztonságban. Például valaki, akit férfiként határozunk meg nőnek érzi magát, s ebben érzi otthon magát, szeret úgy kinézni és szereti ha nőként bánnak vele. Korlátlan számú variációja létezik a transznemű nőknek, ahogy korlátlan a női nem és a feminitás meghatározása is.

Bár néhány transznemű személy szorong, amikor a női oldalra teszik őket, éppúgy, mint a férfi oldalra. A bedobozolt érzések sem helyesek. Hívjuk segítségül a gondolatbeli kísérletünket és képzeljük el az ügyetlenség és a szorongás kellemetlen érzéseit, amikor nőként gondolunk magunkra, a világban pedig férfiként kell megjelennünk.

A genderqueer személyek kifejezhetik a maszkulinitást és a feminitást is egyszerre, ennél is többet, egyiket sem, vagy nemüket sem a férfi sem a női nembe nem lehet besorolni. Ez csak egy kis szilánkja annak, ahogy a genderqueer személyek megélhetik saját nemüket.

Mit is jelent valójában férfinak vagy nőnek lenni?

A nemi identitás a nemi szerepekből következik. Ez mélyebb a ruháknál, a hajnál, a sminknél, a színeknél; bár ez azt is jelenti, hogy ezek nem határozzák meg a nemed.
A nemi identitás egy érzés: valami belső, megfoghatatlan és szavakkal nagyon bonyolultan meghatározható dolog.


Micah
www.twitter.com/neutrois
Kép: Charlotte Gomez/BuzzFeed

Name from the past - Név a múltból

ENGLISH - #LGRforHungary - Call to action page

Transvanilla hírlevél

Jelentsd a transzfóbiát!

Nemi identitás, nemi önkifejezés miatti erőszak, diszkrimináció? Jelentsd!

Transz tiszteletet most

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Írj nekünk

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.