Transvanilla Transznemű Egyesület

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elismerte a menekültek jogát a nemük jogi elismerésére

Pin It

ILGA-Europe, Transgender Europe és Transvanilla üdvözlik az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését mely elismeri a menekültek jogát a nemük jogi elismerésére.

Az EJEB mai döntésében megállapította, hogy Magyarország megsértette az Európai Emberi Jogi Egyezményének (EJEE) 8. cikkelyét )magánélethez való jog) amikor megtagadta egy iráni transznemű menekült nemének és nevének hivatalos megváltoztatását.

Az ítélet különös jelentőséggel bír mivel mindössze két hónappal azután született, hogy a magyar parlament elfogadott egy törvényt, ami a nemet születési nemre módosítja az anyakönyvi nyilvántartásokban és mely hatásában megszüntette a nem jogi elismertetésének lehetőségét az országban.

Amikor ez az ügy 2017-ben az EJEB elé került, még elérhető volt egy nem hivatalos folyamat a nem megváltoztatására. Mindenesetre a panaszos kérelmét arra hivatkozva, hogy a magyar állam nem kezeli az anyakönyvi kivonatát, elutasították.

Az Alkotmánybíróság és az EJEB kimondták, hogy egy joghézag miatt valamennyi Magyarországon jogszerűen tartózkodó nem magyar állampolgár ki volt zárva a procedúrából és ez a hézag „aránytalanul korlátozta az emberi méltósághoz való jogukat”.

Az ügyben, a hazai hatóságok nem vették figyelembe azt a tényt, hogy a kérelmező konkrétan azért kapott menedékjogot mert Iránban a nemi identitása miatt üldözték.

Figyelemre méltó, hogy a Bíróság nem csak azt szögezte le, hogy a magánélethez való jog biztosításához lehetővé kell tenni, hogy valaki a nemi identitását elismertesse, azt is tisztázta, hogy ez olyan kötelezettség amit minden jogszerűen az országban letelepedett de nem állampolgár számára is lehetővé kell tenni.

Az ítéletet üdvözölve, Arpi Avetisyan az ILGA-Europe munkatársa elmondta: „Ez egy fontos és szimbolikus ítélet – most először ismerte el az EJEB a menekültek jogát a nemük elismeréséhez és ismét az emberi méltósághoz való joghoz kötötte ezt. Határozottan hangsúlyozza a tagállamok kötelezettségét, hogy tegyék lehetővé általánosságban a transz emberek számára a nemi identitásuk elismerését és a névváltoztatást. Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy mihamarabb hajtsa végre az ítéletet és tegye meg a szükséges lépéseket.”

Jonas Hamm a Transgender Europe munkatársa hozzátette: „Ez az ítélet nagyon erős üzenet az európai transz közösség egyik legmarginalizáltabb csoportja számára és az európai intézmények számára is. Megerősíti, hogy a transz jogok valóban emberi jogok és a transz menekülteket is ugyanúgy védi az EJEE mint mindenki mást. Ilyen időkben, ez a jel reményt ad legsérülékenyebb tagjaink számára.”

Az ítélet időszerű az egész európai transz közösség számára és megerősíti amit a bíróság korábban is egyértelművé tett: a nem jogi elismerésére lehetőséget kell biztosítani az államoknak,” - mondta Hidasi Barnabás a Transvanilla elnöke. - „Most azt is megerősítette, hogy ennek lehetőségét a menekültek számára is biztosítani kell. 23 másik kérelmező pereli a magyar államot a Transvanilla segítségével 2017 illetve 2019 óta. Ők mind olyan magyar állampolgárok akik eljárása elhúzódott vagy nem került lefolytatásra. Bízunk benne, hogy a magyar kormány ismét lehetővé teszi a nem elismerését összhangban a mai ítélettel.”

A Transvanilla folytatja a nem- és névváltoztatás lehetőségének megnyitásáért folytatott kampányát. Szeretnél csatlakozni? Itt a lehetőség, cselekedj és állj ki a magyar transz és interszex emberek mellett! Igent a Nemre!

 

Transz kisokos

Transz Kisokos címlap

 

Adó 1 százalék felajánlás

Facebook

Partnereink, támogatóink

Tagjai vagyunk: TGEU, ILGA, ILGA-EUROPE

expodom

Látható transzok

látható transzok blog

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ. Adatvédelem és Felhasználási feltételek